VED VALGURNEN: Iraks statsminister Nuri al-Maliki nekter å gi slipp på makten og anklager landets nyvalgte president for brudd på grunnloven. Foto:Ahmed Jadallah,Reuters

Maliki hardt ut mot Iraks president

Iraks statsminister Nuri al-Maliki anklager landets nyvalgte president Fouad Masoum for brudd på grunnloven. USA rykket straks ut til forsvar for Masoum.

Artikkelen er over seks år gammel

Maliki kom søndag kveld med et krast utfall mot Masoum i en TV-tale og gjorde det klart at han vil fremme en formell anklage mot presidenten.

– Jeg vil fremme en formell klage i grunnlovsdomstolen mot presidenten, sa han i talen.

Kort tid etter ble det meldt om stor militær aktivitet i Bagdads gater, med økt nærvær av irakiske sikkerhetsstyrker og sjiamuslimske militssoldater. CNN melder nå i natt at militære stridsvogner har tatt oppstilling flere steder i Bagdad.

USA-reaksjon

USA, som har anklaget Maliki for å nøre opp under de sekteriske motsetningene i Irak, rykket raskt ut til forsvar for Masoum.

– Vi støtter Iraks president Fouad Masoum som garantist for grunnloven og en statsministerkandidat som kan bygge nasjonal enhet, het det i en Twitter-melding fra statssekretær Brett McGurk i amerikansk UD.

En talskvinne for departementet fulgte opp:

– Vi avviser alle forsøk på oppnå noe gjennom tvang eller manipulasjon av grunnlovs- eller den juridiske prosessen, sa Marie Harf.

Ikke enige

Maliki har vært statsminister siden 2006 og nekter å gi slipp på makten. Irak fikk ny nasjonalforsamling 30. april, men de folkevalgte har ikke klart å bli enige om hvem som skal lede landet videre.

Maliki anklages for å ha en autoritær lederstil som virker splittende, og for kun å være ute etter å sikre makt til seg selv og landets sjiamuslimske majoritet.

Mens Maliki tidligere har sagt at han ikke akter å gå løs på en tredje periode som statsminister, åpnet han i søndagens TV-tale likevel for dette.

Heller ikke dette falt i god jord i Washington:

– Vi fastholder vår støtte til en prosess for å velge en statsminister som kan representere det irakiske folks håp gjennom å bygge nasjonal konsensus og regjere på et inkluderende vis, sa Harf.

Tviholder

Blant dem som har bedt «landets politiske ledere» om å slutte å tviholde på statsministerposten, er Iraks fremste religiøse leder Ali al-Sistani.

Maliki har også høstet økende kritikk fra Iraks sunnimuslimske minoritet, og landet står nå mitt oppe i et nytt væpnet sunnimuslimsk opprør.

Også kurderne i nord har mistet tålmodigheten med Maliki og krever at han går av. Landets nyvalgte president Fouad Masoum er kurder.

VG/NTB

Les også

 1. Maliki vil slå ISIL på to fronter

  Iraks statsminister Nuri al-Maliki innrømmet torsdag at politiske løsninger er nødvendig i tillegg til en militær…
 2. Iraks Maliki anklager kurdere for å huse opprørere

  Iraks statsminister anklaget onsdag den autonome kurdiske regionen for å huse jihadister som leder an i opprøret i Irak.
 3. Iraks Maliki sitter utrygt

  Iraks folkevalgte har begynt arbeidet med å danne ny regjering. Presset for å skifte ut statsminister Nuri al-Maliki…

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Maliki vil slå ISIL på to fronter

 2. Kerry ber Abadi danne samlende regjering i Irak

 3. Maliki: Irakiske militære har forsømt sine plikter

 4. USA: Ikke snakk om militært samarbeid med Iran om Irak

 5. Iraks ledere maner til enhet og samhold

 6. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

Fra andre aviser

 1. Maliki hardt ut mot Iraks president

  Aftenposten
 2. - Irak nær utnevnelse av ny statsminister

  Fædrelandsvennen
 3. USA: Malikis avgang er et steg i riktig retning

  Fædrelandsvennen
 4. USA: Malikis avgang er et steg i riktig retning

  Aftenposten
 5. Iraks statsminister varsler sin avgang

  Bergens Tidende
 6. USA avviser syrisk hjelp i Irak

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder