Bombealarm i Jerusalem

Fire raketter skal ha blitt avfyrt fra Gaza mot Jerusalem.

 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over seks år gammel

Israel fortsetter den massive bombingen av mål på Gazastripen, men greier fortsatt ikke å hindre Hamas i å skyte ut raketter mot Israel.

** Over 30 palestinere ble drept i israelske angrep i løpet av dagen. Ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon er over 550 raketter skutt mot Israel de tre siste dagene.

** Fire raketter er blitt avfyrt mot Sha'ar Hanegev-området, men det er ikke rapportert om skader, melder Hareetz like før klokken 22.00.

** Klokken 22.45 publiserte PzFeed et bilde på Twitter som skal vise en styrkeoppbygging av israelske soldater og stridsvogner langs grensen mot Gaza.

** Avisen Haaretz melder torsdag kveld at 123 israelere har fått behandling av helsepersonell de siste dagene. En skal ha vært kritisk skadet, mens 101 personer var sjokkskadet.

Bombealarm i Jerusalem

** Like før 17.00 melder PzFeed at bombealarmen går i Jerusalem. Det samme melder nyhetsbyrået AP.

Tre kraftige eksplosjoner skal ha blitt hørt i Jerusalem, melder France24.

** Fire raketter skal ha blitt avfyrt fra Gaza mot Jerusalem. To av rakettene traff ubebodde områder, mens de to andre ble avskåret.

To røykskyer kunne ses over luftrommet i sentrum av Jerusalem, melder israelske TV-stasjoner. To smell kunne høres på avstand, og det er ikke klart om eksplosjonene var innkomne raketter eller forsvarssystemet, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er foreløpig ikke meldt om sårede personer eller skader, ifølge nyhetsbyrået.

** Ifølge vitner og palestinske sikkerhetskilder som AFP har snakket med, traff en rakett nær den jødiske bosetningen Maale Adumim på Vestbredden, mens en annen slo ned nær et israelsk militærfengsel nær Ramallah.

Dette er det andre rakettangrepet mot Jerusalem siden tirsdag.

** Saken oppdateres! Trykk F5 for siste versjon **

- Bil eksploderte

** En rakett skal ha blitt skutt mot Ashdod, sør i Israel. En bil skal ha tatt fyr etter at raketten eksploderte, og en israelsk person er kritisk skadet, melder Hareetz like før klokken 20.00.

Det er varierende meldinger om hendelsen: Andre melder at ingen skal være kritisk skadet.

** Rakettvarslingsalarmer skal også ha blitt hørt i Bat Yam, Rishon Letzion, Lod og Holon i det sentrale Israel, melder avisen.

** Like etter 19.00 melder PzFeed på Twitter at mer enn 50 raketter skal ha blitt avfyrt fra Gaza mot Israel de siste 20 minuttene.

Saken fortsetter under grafikken

Foto: Grafikk:NICOLAI HJELLE,

Møte i Sikkerhetsrådet

** FNs sikkerhetsråd var torsdag ettermiddag i hastemøte for å diskutere krisen i Palestina og Israel.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at opptrappingen av volden i Israel og Gaza kan forhindres, og at regionen ikke har råd til en ny krig, melder Sky News.

- Israel har legitime sikkerhetsbekymringer, men jeg er bekymret for antall sivile dødsfall i Gaza, sier Ki-moon, ifølge ABC News-journalist i New York.

Like etter at møtet i Sikkerhetsrådet var ferdig, uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu at operasjonen går som planlagt.

- Dersom sivile er såret, er dette fordi Hamas gjemmer seg bak sivile palestinere, sier Netanyahu, ifølge Haaretz.

81 drept

Siden de israelske luftangrepene mot Gazastripen startet tirsdag, er 81 mennesker blitt drept og minst 500 såret. De aller fleste er sivile, melder flere palestinske medier.

Blant de drepte er 22 barn, 15 kvinner og 12 eldre personer, opplyser palestinske helsemyndigheter.

Nyhetsbyrået Ma'an melder torsdag ettermiddag at 30 palestinere var drept siden midnatt, ifølge helsepersonell.

FN-sjefen oppfordrer til våpenhvile mellom Israel og Hamas, melder BBC News.

- Nok en gang betaler sivile prisen for videreføringen av konflikten. Overdreven bruk av makt er uakseptabelt, sier Ban Ki-moon.

Også den palestinske FN-utsendingen, Riyad Mansour, uttalte seg i møtet.

- Det er ingen unnskyldning for drap på uskyldige sivile. Sikkerhetsrådet må ta ansvar, sa han, ifølge Al Jazeera.

Netanyahu: – Våpenhvile er ikke aktuelt

En våpenhvile med militante palestinere fra Hamas er ikke engang på dagsordenen, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu ifølge avisa Haaretz.

– Jeg snakker ikke med noen om en våpenhvile akkurat nå. Det er ikke engang på dagsordenen, uttalte Netanyahu i et møte med utenrikskomiteen i Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen, torsdag.

I SORG: Kvinnen skal være en slektning av en stor familie på åtte, som ble drept i et angrep mot en bygning i Khan Yunis. Foto:REUTERS,

Flere raketter mot Israel

Israel har vært utsatt for en massivt rakettangrep dag. Ved 12 -tiden norsk tid gikk alarmen i flere titalls byer sør i landet.

Den moderate palestinske organisasjonen Fatah har påtatt seg ansvaret for to rakettangrep mot Israel natt til i dag, raketter som ble fyrt av mot den israelske byen Ashkelon fra Gaza.

- Dette skjedde som en følge av gjentatte kriminelle handlinger mot vårt forsvarsløse folk, skriver Fatah på sin offisielle webside.

BAKGRUNN: Slik mistet Hamas kontrollen

Brende: Israel har et ansvar

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer de palestinske rakettangrepene mot Israel, men han stiller også spørsmål ved om de israelske motangrepene mot Gazastripen er forholdsmessige.

Utenriksminister Børge Brende. Foto:HELGE MIKALSEN,

– Israel har rett til å forsvare seg, men humanitærretten stiller strenge krav til beskyttelse av sivile, og det kan stilles spørsmål ved det forholdsmessige mellom de israelske flyangrepene og de palestinske rakettangrepene. Som den sterkeste militærmakten har Israel et særlig ansvar, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren reagerer sterkt på antall sivile som er drept.

- Den dramatiske opptrappingen av konflikten mellom israelerne og palestinerne har fullstendig uakseptable konsekvenser for sivile. Det er avgjørende med en enighet om en våpenhvile nå før flere sivile liv går tapt, sier utenriksminister Brende i en pressemelding fra UD.

Hel familie drept

Tidlig torsdag morgen ble åtte medlemmer av en familie drept i et angrep mot en bygning i Khan Yunis, ifølge talsmann Ashraf al-Qidra i helsedepartementet på Gaza. De fleste av ofrene her var barn, ifølge Qidra, som hevder bygningen ble bombet uten varsel. I dette angrepet ble minst 30 såret, ifølge palestinsk helsepersonell.

Ved 12-tiden bekreftet den palestinske ambassaden i Egypts hovedstad Kairo at sårede palestinere har blitt sluppet inn i Egypt via grenseovergangen i Rafah. De blir behandlet på sykehus i Egypt.

Ifølge Al-Jazeera er sykehusene inne i Gaza overfylt av skadede etter Israels bombing de siste dagene.

Les også: Midtøsten-forsker svarte på spørsmål om konflikten

GJEMMER SEG: Israelske barn gjemmer seg i et betongrør. Foto:AFP,

- Hamas-sjef drept

Blant de drepte er angivelig også sjefen for Hamas sitt rakettlager, ifølge det israelske forsvaret IDF. Sjefen for Hamas rakettarsenal i Gaza, Ayman Siam, skal være drept av israelske bomber. Det tilbakevises av Hamas, melder Jerusalem Post.

Avisen Haaretz melder at det er den første høytstående militante palestineren som er drept siden operasjonen startet tirsdag.

Les også

 1. Siste: Hamas rakettsjef skal være drept

  Sjefen for Hamas rakettarsenal i Gaza skal være drept av israelske bomber. Det melder avisen Haaretz.
 2. Menneskerettsorganisasjon: – Angrep på sivile hjem er brudd på folkeretten

  Israels flyangrep på sivile boliger på Gazastripen er brudd på folkeretten, sier den israelske…
 3. Slik mistet Hamas kontrollen

  Fire døde ungdommer er den utløsende årsaken til dagens dødelige kaos.

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Israel

Flere artikler

 1. Kafé og boliger bombet på Gazastripen

 2. Børge Brende om handlingslammet Sikkerhetsråd: -Skuffende og fullstendig uforståelig

 3. Siste: Hamas rakettsjef skal være drept

 4. **Israelsk avis: Millitæret har slått til mot mål i Gaza: Israelsk militære: Tre raketter avfyrt mot Israel

 5. Bilde for bilde: Her treffer rakettangrepet i Gaza by

 6. Kraftige angrep på Gazastripen: Seks drept i nytt angrep i natt

Fra andre aviser

 1. Greier ikke å stoppe Hamas' raketter

  Bergens Tidende
 2. Nye runder i voldsspiralen på Gazastripen og i Israel

  Fædrelandsvennen
 3. Israel og Hamas inngår våpenhvile

  Bergens Tidende
 4. Nye dødsofre på Gazastripen

  Aftenposten
 5. Nye sammenstøt i Jerusalem

  Aftenposten
 6. Nye raketter over Gaza – som vanlig

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder