TILTALT: Varg Vikernes, her fotografert i 2008, risikerer ny fengselsstraff. FOTO: Terje Mortensen.
TILTALT: Varg Vikernes, her fotografert i 2008, risikerer ny fengselsstraff. FOTO: Terje Mortensen.

Vikernes risikerer fem år i fengsel

UTENRIKS

PARIS (VG) Varg Vikernes står tiltalt for å ha spredd rasistiske ytringer når rettssaken mot ham kommer opp i Paris 3. juni.

  • Brynjar Skjærli
Publisert:

Franske myndigheter anklaget Vikernes for å planlegge et terrorangrep. Anklagene ble frafalt, og nå mener Vikernes at det er franske myndigheter som terroriserer.

På bloggen sin thuleanperspective.com skriver han at «de skremmer folk til taushet ved å terrorisere meg og min familie.»

Det var i juli i fjor Varg Vikernes ble arrestert i en dramatisk politiaksjon på hans hjemsted i Corrèze i Frankrike.

- Vikernes var «i stand til å forberede en stor terrorhandling», sa daværende innenriksminister Manuel Valls, som nå har rykket opp til å bli Frankrikes statsminister.

I en uttalelse fra det franske innenriksdepartementet het det at «denne personen, som tidligere er drapsdømt i Norge og står den nynazistiske bevegelsen nær, utgjør dermed en potensiell trussel mot samfunnet, noe han har vist gjennom sine uttalelser på internett».

«Massakre»

Bakgrunnen for aksjonen var blant annet at Vikernes' kone hadde anskaffet seg jaktgeværer.

Le Monde siterte France 3 på at politiet mistenkte ham for å planlegge en «massakre».

Det ble hevdet fra franske myndigheter at Vikernes hadde en forbindelse til Anders Behring Breivik fordi han skulle ha mottatt det såkalte manifestet til den norske terroristen. I et intervju med den franske TV-kanalen BFM TV sier Vikernes at han aldri har fått manifestet.

Etter over tre dager i varetekt, hvor han satt i lange avhør på politistasjonen i Brive-la-Gaillard ble Vikernes sluppet fri. Anklagene om terrorplanlegging var frafalt.

- Han har blitt avhørt i tre dager og målet var å finne ut om han hadde terrorplaner. I slutten av etterforskningen ble det klart at han ikke hadde planer om terrorisme. Likevel skriver han mye på internett, og han vil sannsynligvis bli siktet for rasistisk hat, uttalte dommer og talskvinne for påtalemyndigheten, Agnès Thibault-Lecuivre.

Forsøkte utvisning

Frankrike prøvde deretter å utvise Vikernes. Saken kom opp for en fransk rett, som i sin kjennelse ga full støtte til Vikernes og avgjorde at det ikke var grunnlag for å utvise ham fra landet.

Vikernes ble imidlertid tiltalt etter straffebestemmelsene for rasehat. Dette har en strafferamme på fengsel i to år. Han er også tiltalt for å forsvare folkemord. Dette er det mest alvorlige tiltalepunktet, og kan gi opptil fem års fengsel og bøter på opptil 360.000 kroner.

17. oktober i fjor møtte Vikernes i retten i Paris.

Advokat Julien Freyssinet ba imidlertid om at saken ble utsatt, fordi han kun kort tid i forveien hadde mottatt de over 900 dokumentene i saken. Dette ble tatt til følge og saken ble utsatt til 3. juni. Omlag 50 tilhengere av Vikernes var tilstede utenfor rettssalen i Paris.

Drama

På sin blogg, «Thulean Perspective», skriver Vikernes om det han karakteriserer som «prosessen», som startet med at «politiet skjøt opp utgangsdøren vår tidlig om morgenen».

Både Vikernes selv og hans gravide kone ble arrestert, mens deres barn på to, tre og fem år ble overlatt til Vikernes' svigerforeldre.

Hans kone er ikke siktet for noe straffbart.

Vikernes har tidligere skrevet på bloggen at barna hans ble vettskremt av opplevelsen. Ifølge nordmannen kastet den yngste sønnen opp i bestemorens armer.

«Jeg forsto at han hadde blitt veldig skremt. Det var åpenbart at politiaksjonen var litt for dramatisk for en gutt på tre og et halvt år.»

«Hans gravide mor var plassert foran barna på en stol med håndjern, mens hun blødde neseblod.»

Arresterer mange

Vikernes skriver at det ble bevist at anklagene som lå til grunn for arrestasjonen var «bare tull».

Nordmannen har publisert bilder som angivelig skal vise skuddskader i døren og et knust vindu. VG har tidligere snakket med borgermesteren på stedet, som hadde vært hjemme hos Vikernes og som også sa at politiet hadde skutt seg inn.
Han karakteriserte det hele som «science-fiction».

Vikernes skriver at «prosessen fortsetter og jeg risikerer opp til fem år i fengsel på grunn av ting jeg angivelig skal ha publisert her på Thulean Perspective. Ja, opp til fem år i fengsel i Frankrike for å skrive en blogg, på engelsk, på en server i USA.»

Selv om anklagene om terrorplanlegging ble frafalt, var skaden allerede skjedd, mener Vikernes. Årsaken til det er at folk assosierte ham med terror. Senere har han blant annet opplevd at han ikke får lov til å være kunde hos banker.

Ifølge Europols årsrapport for terrorisme er det Frankrike som arresterer flest på grunn av terrorismepåstander. Franske myndigheter rettferdiggjorde arrestasjonene av Vikernes fordi de ville være føre var. I Norge reagerte imidlertid enkelte juseksperter og bloggeregrunnlaget for arrestasjonen.

Varg Vikernes ønsker ikke å uttale seg til VG om denne saken.

Her kan du lese mer om