HELT VANVITTIG: Jan Fredrik Karlsen reagerer på den tragiske saken, og sier det er en påminnelse om å holde tunga rett i munnen. Også (fra toppen) Marius Kopperud, Per Edgar Kokkvold og Bernt Olufsen mener spøken gikk for langt. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE, NTB SCANPIX, TVNorge og FRODE HANSEN

Norske lure-komikere rystet etter radiospøk

Kokkvold:- Irrelevant at det ikke er ulovlig

Kopperud: Helt feil å gjøre det

Olufsen: Brudd på yrkesetikk i det meste av verden

(VG Nett) Norske lure-komikere og eksperter på presseetikk er samstemte: De australske radiovertene tråkket langt over streken.

  • Tim Peters
  • Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det er helt vanvittig. For noen mennesker er det svært vanskelig å takle slik oppmerksomhet. Derfor må man være forsiktig når man driver med slik humor, og forsøkte å forutse hva oppmerksomheten kan gjøre med dem som blir lurt, sier manager og programleder Jan Fredrik Karlsen til VG.

På onsdag tulleringte de australske radiovertene Mel Greig og Michael Christian til King Edwards VII's Hospital.

De skapte stor oppstandelse ved å på direkten lure sykepleieren og tobarnsmoren Jacintha Saldanha til å gi sensitiv informasjon om hertuginne Kate.

TULLERINGTE: Australske Mel Greig (t.v.) og Michael Christian (t.h.) er radioverter og tulleringte til sykehuset onsdag morgen. Foto: AFP PHOTO / SOUTHERN CROSS AUSTEREO

Fredag ble Saldanha funnet død kun meter fra sykehuset.

Karlsen lurer selv vanlige mennesker og kjendiser over hele landet, i humorprogrammet «Lurt av Karlsen» som i høst går på TVNorge.

- Dette er en påminnelse om at man må holde tunga rett i munnen når man skal ha det gøy på andres bekostning. Plutselig er det en som ikke følger rutinene, og er for godtroende - da er det viktig at man håndterer situasjonen riktig.

- Hvordan tror du radiovertene har det nå?

- De har det nok helt jævlig.

P4 profil: Helt feil å gjøre det

Marius Kopperud er programleder i radiokanalen P4, og kanskje aller mest kjent for telefonspøkene i populære «Fem på». Han reagerte allerede første gang han hørte om det australske stuntet - to dager før det fikk et tragisk utfall:

- Min første reaksjon var at det ble helt feil å gjøre dette, sier Kopperud.

- Man kan kanskje skjønne at de to i studio ble revet med, men det var helt åpenbart at de narret sykepleieren inn i en forferdelig vanskelig situasjon. Jeg tenkte at dette kommer til å få konsekvenser for sykepleieren i ettertid. Hun kommer ikke til å synes at dette er gøy, sier Kopperud.

IKKE MORSOMT: Marius Kopperud er en av norges mest erfarne telefontullere. Han sier han med en gang hørte at den australske telefonen gikk over styr. Foto: P4


Han er heller ikke overbevist om at de australske vertene holdt seg innenfor lovens rammer:

- De forsøker jo å narre til seg sensitiv informasjon ved å utgi seg for å være noen andre.

Det australske radioshowet lurte sykehuset på direkten, og har selv forklart at de mener det gikk over styr fordi de ikke var klare for å faktisk lykkes med å komme gjennom til avdelingen.

Kopperud forteller at han utelukkende gjør «fem på» i opptak.

- Det er naturlig å snakke med den som blir lurt etterpå og høre om det er greit å bruke det på radioen. Det er viktig at offeret for spøken må kunne le av det selv når man skjønner at det er tull. Jeg synes det er en forutsetning for at spøken skal fremstå som vellykket, sier han til VG.

IKKE GREIT: Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er klar på at spøken var et overtramp. FOTO: KNUT ERIK KNUDSEN/VG


- Irrelevant om det er ulovlig

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er enig med Kopperud.

Han reagerer spesielt på at Rhys Hollera, som er administrerende direktør i radiokanalens eierselskap, Southern Cross Austere, har gått ut og fokusert på at de ikke har gjort noe ulovlig.

- At de ikke har gjort noe ulovlig er irrelevant. De har gjort noe man aldri skal gjøre. En ting er å spøke med mennesker i en problemfri situasjon, men dette er ikke det, sier Kokkvold til VG Nett.

- Et hvert menneske som er innlagt på sykehuset i begynnelsen av et svangerskap er i en skjør og følsom situasjon, og det spøker man ikke med. Enten det er hertuginnen eller hvilket som helst annet menneske.

Kokkvold mener det er vanskelig å si hva som vil skje med de to kanalvertene.

- Man kan vel tenke seg til at de nok ikke vil få bli på luften. De kommer i alle fall aldri til å tulleringe på den måten igjen.

- BRØT IKKE LOVEN: Administrerende direktør i Southern Cross Austere, Rhys Holleran, morselskapet til 2Day FM, under en pressekonferanse fredag. Foto: AFP

Sender fortsatt innslaget

Mens store deler av verden leser om dødsfallet til tobarnsmoren Jacintha Saldanha, har radiokanalen 2DAY FM gjentatte ganger kringkastet øyeblikket hvor Saldanha ble lurt av de to radiovertene, skriver The Telegraph.

Så sent som fredag klokken 17, mer enn syv timer etter at hun ble funnet død, kunne man blant annet gå inn på hjemmesiden deres og høre deres «kongelige scoop».

Ifølge avisen kom ideen til samtalen fra Michael Christian, som startet i jobben kun en dag før tulletelefonen. Den opprinnelige planen var å prøve å få snakket med selve hertuginnen, men planen ble forandret like før de ringte.

De to radiovertene har nå blitt tilbudt krisehjelp for å takle tragedien, opplyser radiokanalen.

Problem at det gikk live

- Det handler om å gjøre premissene klare for at det kan sendes. Man har hatt mange tulletelefoner i norsk kommersiell radio, men samtalene klareres da før de blir sendt. Noe annet er etter mine begreper uforsvarlig, sier tidligere VG redaktør Bernt Olufsen.

Han vil ikke uttale seg om lovligheten av radiostuntet i Australia, men er klokkeklar på at han mener at radiovertene tråkker over grensen for hva som er greit.

- For medier vil det være et brudd på yrkesetikk i det meste av verden. Det er mulig at humorister og komikere følger andre normer, men i den medieverden som kringkaster nyheter vil dette være et etikkbrudd, sier han

- Det har vært eksempler på journalister som i Norge har utgitt seg for å være leger for å få informasjon om noen, for eksempel.

- Ville du vært like klar på at det var et overtramp, selv om saken ikke fikk en slik tragisk utgang?

- Det ville uansett vært et etikkbrudd. Ingen kan forklare hvorfor et menneske tar sitt eget liv eller forvalte noen sannhet rundt det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder