RETTSAK PÅ GUANTANAMO: Mot president Obama sin vilje vil rettsaken mot Khalid Sheikh Mohammed føres på Guantanamo, og ikke i New York. Foto: Afp/Pa Photos

9/11-mistenkte for retten på Guantanamo-basen

USAs president Barack Obama måtte gi etter for opposisjonen da han mandag avgjorde at hjernen bak terrorangrepet i New York må stilles for retten på Guantanamo-basen og ikke i en sivil domstol slik han hadde lovet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

En tydelig irritert justisminister Eric Holder la skylden på Kongressen for snuoperasjonen fordi Kongressen i desember blokkerte finansieringen av en sivil rettssak ved en domstol i New York.

Dermed var myndighetenes hender bundet og de var tvunget til å gjenoppta praksisen med militære rettssaker som Obama sterkt fordømte i valgkampen.

Pinlig tilbaketog

Kunngjøringen er et pinlig tilbaketog etter administrasjonens beslutning i november 2009 om å stille Khalid Sheikh Mohammed og fire andre mistenkte for en domstol i nærheten av åstedet for angrepet på World Trade Center.

Les også: Her blir 11/9-kaprere sikkerhetssjekket

Beslutningen ble hilst velkommen av borger- og menneskerettighetsgrupper, men ble sterkt fordømt av mange medlemmer av Kongressen, særlig republikanere, og innbyggere i New York, som fryktet for sikkerheten.

Samtidig med kunngjøringen om å flytte saken tilbake til det militære rettsapparatet presenterte administrasjonen tiltalebeslutningen som skulle legges fram i den sivile domstolen, men som nå droppes.

Søkte dødsstraff

Den viste at de fem ville bli tiltalt for kriminelt forbund for å drepe amerikanere og for å begå terrorhandlinger, og at det ville nedlegges påstand om dødsstraff.

Dokumentet viser i detalj hvordan Mohammed lærte flykaprerne å bruke kniver ved å slakte sauer og kameler, og hvordan de skulle opptre i Vesten for å unngå mistanke, blant annet ved å fjerne skjegget og kle seg i vestlige klær.

VGTV fra 5-årsdagen for 9/11 i 2006: - Jeg var sikker på at jeg skulle dø

Ifølge tiltalen var det Mohammed som la fram ideen om å bruke fly til et angrep for Osama bin Laden, og han skal ha vært sammen med bin Laden i Afghanistan da de fikk meldingen om at aksjonen hadde lykkes.

Holder sa at tiltalebeslutningen er et solid dokument og at han var overbevist om at det ville være mulig å få en streng dom i en føderal domstol.

SKYLDER PÅ KONGRESSEN: Justisminister Eric Holder. Foto: Ap


Innrømmelse

Beslutningen om å gi opp den sivile rettssaken innebærer at Obama innrømmer at han ikke greier å overtale opposisjonen til å stenge den omstridte fangeleiren på Guantanamo-basen, slik han lovte i valgkampen i 2008.

James Carafano ved den konservative tenkeboksen Heritage Foundation sier at beslutningen var den eneste rasjonelle, og at den neppe skader Obama blant velgerne.

Obama har kalt fangeleiren, som ble opprettet under forgjengeren George W. Bush, et rekrutteringssymbol for ekstremistgrupper. Han sa at beskyldninger om mishandling av fanger i leiren var skadelig for USAs internasjonale omdømme.

Han lovte å stenge leiren i løpet av sitt første år ved makten, men fristen kom og gikk uten at han greide å overtale Kongressen til å overføre fanger til amerikanske fengsler, eller å overtale nok andre land til å ta imot fanger.

Fortsatt sitter 172 terrormistenkte i fangeleiren. Da Obama overtok var det 245 fanger på basen.

Tilfredshet i New York

I New York er både innbyggere og politikere i begge leirer fornøyd med beslutningen.

Les videre under bildet ...

MINNES OFRENE: Pårørende minnes ofrene for terrorangrepet mot World Trade Center. Her fra 11. september 2010. Foto: Afp


Borgermester Michael Bloomberg sier at det ville kostet byen nærmere en milliard dollar i sikkerhetstiltak å avholde rettssaken på Manhattan.

Den demokratiske senatoren Chuck Schumer kalte beslutningen «den siste spiker i kisten til denne feilaktige ideen».

Julie Menin, som har ledet kampanjen mot rettssak på Manhattan, kalte beslutningen en seier for lokalsamfunnet.

Andre, som tanten til en av dem som døde i angrepet, Valerie Lucznikowa, er ikke så sikker. Hun tror verden kommer til å betrakte militærdomstolene som lite legitime.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder