FORNØYD: I vinter ga NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, Tyskland, Nederland og Norge en oppgave. Etter at øvelsen «Noble Jump» var vellykket brakt i land, ga han de beste karakterer til forsvarsministrene, Ursula von der Leyen, Tyskland, Ine Eriksen Søreide og Nederlands Jeanine Hennis-Plasschaert.

FORNØYD: I vinter ga NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, Tyskland, Nederland og Norge en oppgave. Etter at øvelsen «Noble Jump» var vellykket brakt i land, ga han de beste karakterer til forsvarsministrene, Ursula von der Leyen, Tyskland, Ine Eriksen Søreide og Nederlands Jeanine Hennis-Plasschaert. Foto:NATO og HARALD BERG SÆVEREID,VG

Forsvarsministeren besto NATO-eksamen

ZAGAN (VG) Denne uken var over 200 norske soldater med på en stor øvelse i Polen. Der imponerte Norge NATO-Jens.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var fornøyd, Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide var kjempeblid og i Telemark Bataljon var alt bare smil og glede. Det norske bidraget under NATO-øvelsen i på den polske landsbygda var stort og vellykket.

Bredest av alle smilte den norske forsvarsministeren. Sammen med sin tyske og nederlandske kollega hadde hun fått i oppgave å bygge opp NATOs hurtigreagerende styrke. Så kjapt som mulig.

FORSVARSSJEF: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og sjef for Telemark Bataljon, oberstløytnant Trond Haande. Foto:Harald Berg Sævereid,

Søreide var på forhånd veldig spent på hvordan ni NATO-land skulle klare målene: På kortest mulig tid klare å få 2100 soldater til å samarbeide knirkefritt i et storstilt «angrep» på fienden utenfor den polske byen Zagan. Krigen mot den imaginær fienden ble vunnet, naturlig nok, men det var samarbeid, finne gode løsninger og integrering som var de viktigste fagene de tre forsvarsministrene ble testet på.

Les mer: Russland ser på NATO som sin største trussel

Bestått

Søreide besto eksamen. Og NATO-øvelsen «Noble Jump» skal ha gitt NATO-landene de svarene de håpet på.

– Ja, det gikk veldig bra. og det var kjempemoro å se hvor godt trente og samkjørte våre soldater er, og hvor godt de samarbeidet med de andre landenes styrker. Jeg må innrømme at jeg er veldig stolt over at de norske soldatene fra Telemark Bataljon får så mye ros fra andre lands forsvar, sier hun til VG.

– Vi må tilpasse NATO, ta hensyn til verden slik den ser ut og ikke slik vi gjerne vil at den skal se ut. Det gjør vi med dette konseptet og det kommer vi til å utvikles videre, sier Ine Eriksen Søreide.

Les også: Erna til Jens: Når ikke NATO-målet

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Skryter av hærstyrkene

Også den norske forsvarssjefen, Haakon Bruun-Hanssen, lot seg imponere av NATO-øvelsen, og selv om han tilhører Marinen, skryter han av hærstyrkene som var i aksjon under «Noble Jump».

– Rivaliseringen mellom de ulike våpengrenene i Norge er stort sett på et vennskapelig plan, understreker admiralen.

Og forsetter:

– Det er et prov på en veldig god integrering av landmilitære strukturer som vi har sett under denne øvelsen, og den har vært imponerene. Det er viktig at NATO viser at vi har dette integreringsnivået mellom nasjonene og at vi er i stand til å flytte styrkene dit de trengs veldig raskt. Det er målsettingen med denne hurtige reaksjonsstyrken, sier den norske forsvarssjefen til VG.

ØVELSE: På kortest mulig tid klare å få 2100 soldater til å samarbeide knirkefritt i et storstilt «angrep» på fienden utenfor den polske byen Zagan Foto:NATO,

Bruun-Hanssen hadde ikke unngått å legge merke til det russiske innslaget som var tilstede under NATO-øvelsen.

– To av de polske helikoptrene som ble brukt under øvelsen er innkjøpt fra Russland, slik en del av det polske utstyret er. Verden har forandret seg på kort tid, slår Bruun-Hanssen fast.

Øvelsesområdet utenfor Zagan ble i sin tid brukt av Sovjetunionen og de andre Warszawapakt-landene, NATOs hovedfiende under den kalde krigen.

Les også: Iskaldt mellom NATO-Jens og Russland

Jens imponert

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, var godt fornøyd med den første etappen i å utvikle forsvarsalliansens evne til å reagere raskt og være godt forberedt, var såpass vellykket.

– Jeg imponert over det jeg har sett i dag, den profesjonaliteten som ble utvist kommandosentralen og styrkene som var i aksjon, og måten de var i stand til å arbeide sammen. Soldater fra ni ulike land som arbeidet sammen som en enhet. Det er dette som er styrken til NATO, en stor allianse bestående av 28 land som er i stand til å holde sammen og vise dette i praksis, sier Jens Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder