UT PÅ TUR: Dmitri Rogozin har ikke tillatelse til å besøke norsk jord, men skal ha dukket opp på Svalbard. Foto:Fra Rogozins Twitter-konto,

Sanksjonsrammet russer var på Svalbard-besøk

Utenriksdepartementet har bedt russiske myndigheter om en
forklaring etter at den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin lørdag hevdet å besøke Svalbard.

  • Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I mars i fjor ble det kjent at en rekke sentrale russiske politikere og tjenestemenn ikke lenger er velkomne i Norge, verken på besøk eller gjennomreise. Norge er nemlig blant landene som har sluttet seg til EU-sanksjonene mot 151 navngitte russere, som en reaksjon på Russlands anneksjon av Krim-halvøya i fjor. Rogozin står på listen og har dermed ikke lov til å besøke norsk territorium, melder TV2.

Rogozin forlot Svalbard lørdag kveld, ifølge nettavisen.

– Vi har gitt tydelig uttrykk overfor den russiske ambassaden i Oslo om at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard, sa kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NTB lørdag.

– Det er derfor beklagelig at Rogozin oppholder seg på Svalbard, fortsetter Andersen.

Han opplyser at Utenriksdepartementet har bedt russiske myndigheter om en forklaring.

Sanksjonene gjelder blant andre Rogozin fordi han ifølge Lovdata offentlig oppfordret til annekteringen. Til tross for det skrev den russiske visestatsministeren på Twitter lørdag ettermiddag at han hadde kommet til Longyearbyen.

NORGE OG RUSSLAND: Dmitri Rogozin har lagt ut dette bildet på sin Twitter-konto fra besøket han hevder skjedde på Svalbard. Foto:Fra Rogozins Twitter-konto,

Kilde: NTB/VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder