«Her en dag ankom det en bil med to søsken og i bilen etter kom moren og hennes åtte dager gamle baby. Nå har to av barna dessverre dødd og den siste er veldig syk. Moren er hos den siste.»

Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Her er døden en del av hverdagen

Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.

Artikkelen er over fem år gammel

Les flere blogginnlegg i bunnen av saken.

God dag alle sammen,

Jobben her nede går fint, i løpet av uken vil vi øke antall delegater i vårt team til opp i mot 25 personer, det er mange som skal ha rom, mat og informasjon – noe som er min jobb. Hektiske dager.

53 døde

At vi øker antall delegater er bra, da vi kan vi øke kapasiteten på sykehuset vårt til opp imot 60 pasienter, som det er bygd for. I mellomtiden gjør vi mye korrigeringer på rutiner og hvordan de lokalt ansatt jobber. Til nå har sykehuset hatt 126 innskrivninger, av dem er 29 inneliggende 53 døde, 9 overført, 36 utskrevet. De utskrevne har skal før de får lov å komme ut fra sykehuset gjennom en rekke handlinger, alle deres klær blir destruert, de skal dusjes flere ganger, også i klorvann for å være helt sikker på at de ikke tar med smitte ut.

Utskrivninger kaller vi her nede «Happy Showers», grunnet dusjingen. De får med seg et bevis på at de er erklært friske og får med seg litt klær og husholdningsartikler til sitt hjem. Vi har litt problemer med at disse er blitt stigmatisert, men her kommer det lokale Røde Kors inn og bistår med informasjon i lokalsamfunnet.

Teller dager

Dette er nok det siste reisebrevet jeg sender hjem, da jeg vil være i Norge i egen person mandag ettermiddag 3. november! Skal ikke legge skjul på at jeg teller dager, men de dagene går fort og snart skal jeg hjem!

Vi har den siste uka fått inn flere enn ti nye delegater og nå teller teamet til sammen 26 personer, vi er tre som skal reise hjem denne uken, så det er fullt på stedet vi bor og ikke minst det er mye å gjøre med at alle skal få rom/telefon/informasjon om hvordan hele operasjonen foregår. Nå er det delegater fra ti forskjellige land fra hele verden, vi er 8 fra Norge. På sykehuset er vi for alvor kommet i gang med å kunne ta inn flere pasienter, vi er flere lokalt ansatte som fungerer bra i jobben og flere delegater til å veilede jobbene, det gjør at vi snart kan være opp mot de 60 pasientene selve sykehuset er bygd for.

Mor har mistet to barn

Når pasienter ankommer sykehuset, gjerne i ambulanse der mannskapet har på seg sikkerhetsdrakter, er det en rekke forholdsregler som skal tas så ingen blir smittet eller får kontakt med pasientene. Her en dag ankom det en bil med to søsken og i bilen etter kom moren og hennes åtte dager gamle baby. Nå har to av barna dessverre dødd og den siste er veldig syk. Moren er hos den siste og er per nå ikke smittet, men står i fare for å bli det da hun er ved sitt barns side. Historier av denne typen er det mange av. Dette er den andre siden av historiene om Ebola, som jeg nevnte i forrige reisebrev.

Vi har fått en lokal kunster til å male veggen til aggregatet, slik at pasientene som er innlagt på «High risk»-avdelingen med bekreftet smitte har noe hyggelig å se på.

Snakkes hjemme!

Les også

 1. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: «Det kommer inn 8–10 hver dag og samme antall skrives ut eller dør»

  Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors' ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.
 2. Nordmenn blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Den tøffe jobben: «En kamp mot smitten, en kamp mot varmen»

  Merete Benestad fra Kristiansand tilbringer en måned som…
 3. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: «Mye av helsepersonellet har behandlet ebolasyke tidligere og er våre pasienter nå»

  Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Mitt siste reisebrev fra ebolasykehuset

 2. Ebola-blogg: Sjokk og fortvilelse da en kollega døde

 3. Røde Kors sender nytt team: Slår alarm om nytt ebola-utbrudd

 4. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Jeg gråt for en mor som mistet sitt
  tredje og siste barn i ebola

 5. Blogg fra kampen mot ebola: Denne helgen har vi friskmeldt ti stykker

Fra andre aviser

 1. - Etterforskningen avdekket ikke konkrete feil

  Aftenposten
 2. Norsk hjelpearbeider reiser hjem - fire kollegaer smittet

  Aftenposten
 3. Nordmennene er Abduls aller siste sjanse

  Fædrelandsvennen
 4. Nordmennene er Abduls aller siste sjanse

  Bergens Tidende
 5. Frykter ebolasmitte blant 76 amerikanske helsearbeidere

  Aftenposten
 6. Her er hele uttalelsen til Silje Lehne Michalsen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no