Protestvalg i Italia gir usikkerhet

OSLO/ROMA (VG Nett) Frustrerte italienere stemmer på komiker i protest mot økonomiske kutt. Og i kulissene lurer Berlusconi.

  • Øystein Heggdal
  • Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Mens italiensk politikk er preget av mye rot, så er italienske valg veldig tydelige og forutsigbare. Det er to tydelige valg, mellom to blokker. Nå har man ikke det. Det har kommet inn en tredje faktor som har rotet det til. Det er en protestbevegelse som ledes av TV-komikeren Beppe Grillo, som har fått stor oppslutning, sier kommentator i VG og Italia-ekspert Yngve Kvistad.

Protestbevegelsen, som kaller seg for Femstjernersbevegelsen, bruker forkortelsen M5S, og er ventet å gjøre et brakvalg. NTB skriver at Grillo neppe vil gjøre det lett for Italias nye statsminister, uansett hvem det blir.

- Jeg er lut lei av skaldalene og stjelingen, sier Paolo Gentile, en advokat som innrømmer å ha stemt på M5S.

Berlusconi mistet gnisten

På de siste meningsmålingene, som ble publisert for to uker siden, lå tidligere statsminister Silvio Berlusconi an til å komme på andreplass, bak Sentrum-vestrekandidaten Pier Luigi Bersani. Kvistad mener at Berlusconi har mistet mye av drivet på slutten av valgkampen.

MISTET GNISTEN: Kommentator Yngve Kvistad mener Silvio Berlusconi har mistet drivet mot slutten av valgkampen. Her er han på et valgkampmøte i Milan. Foto: Guiseppe Vadala/Pa Photos

- Ja, han har fått stor oppslutning så langt. Han er en dreven showmann med bakgrunn som underholdningsartist, gründer og reklamemann, så han er veldig dyktig til å selge sitt budskap, men vi ser også at han har mistet litt av gnisten på tampen.

Kvistad forteller Berlusconi har hatt to skandaløse opptredener i Bari og i Torino, der han har kommet ut av manus og bare pratet tøv i to timer.

- Han stoppet opp og spurte folk om de var sultne, og fortalte vitser så flaue at hans egne valgkampmedarbeidere hadde vanskelig for å le.

Men han mener også at Berlusconi har sterk støtt blant eldre velgere i Nord-Italia og at han er en comeback-kid.

Lav valgdeltakelse

Valget på ny nasjonalforsamling startet søndag og fortsatte mandag. Klokka 15 stenger valglokalene, og det endelige resultatet er ventet mandag kveld eller tirsdag. Valgdeltakelsen søndag var på 55 prosent, 7 prosentpoeng lavere enn i 2008.

Valget er svært viktig for eurosonen, der Italia er den tredje største økonomien. Hvis den politiske situasjonen i Italia gjør det umulig å gjennomføre den upopulære kuttpolitikken, øker faren for at eurosonen igjen mister tillit i finansmarkedene, skriver NTB.

Dermed kan renten på statsgjelden til land som Italia, Spania, Irland og Hellas igjen øke dramatisk.

Samtidig bidrar ikke budsjettkuttene til å minske den skyhøye ungdomsledigheten, og det er nettopp unge velgere som flokker seg rundt M5S i håp om at det er mulig å finne en annen vei ut av krisen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder