Politiet brukte i sommer både røykbomber og tåregass mot demonstrantene som hadde samlet seg i protest mot at tenåringen Michael Brown ble skutt og drept i Ferguson, Missouri. Foto:Thomas Nilsson,VG

Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

Snart avgjør juryen om politimannen som skal ha drept tenåringsgutten Michael Brown blir tiltalt eller ikke.

 • Eira Lie Jor

Artikkelen er over fem år gammel

I løpet av kort tid blir det klart om juryen i den amerikanske byen Ferguson, Missouri i USA vil tiltale politimannen Darren Wilson for drap på den afroamerikanske tenåringen Michael Brown (18), melder CNN.

Politiet var lenge sparsomme med informasjon rundt hva som skjedde i august i år, da Michael Brown (18) ble skutt, angivelig av en politimann. Politiet har i senere tid bekreftet av tenåringsgutten var ubevæpnet da han ble skutt, angivelig etter håndgemeng med politimannen.

En uavhengig obduksjonsrapport betalt av familien Brown viser at gutten ble truffet av til sammen seks skudd. Hendelsen førte til store opptøyer og demonstrasjoner i byen.

Ferguson, Missouri, USA 2014-08-18 VG-DOKUMENT Feature Søndag: Protestene etter at politimannen Darren Wilson drepte 18-årige Michael Brown (som var ubevæpnet) har pågått i over en uke. FOTO: THOMAS NILSSON/VG Foto:Thomas Nilsson,VG

Guvernøren erklærte unntakstilstand

Mandag kveld lokal tid erklærte guvernøren i Missouri, Jay Nixon, unntakstilstand i byen Ferguson, der det i sommer var , samt anklager om rasisme fra politiets side, etter at tenåringsgutten Michael Brown skal ha blitt skutt og drept på åpen gate av en politimann .

– I dagene rett etter at Michael Brown døde ble de fredelige protestene overskygget av hensynsløs vold og ødeleggelse. En slik situasjon kan ikke gjenta seg, sa guvernør Nixon.

Ifølge guvernøren er unntakstilstanden kun en forholdsregel, og han understreker at borgerne i byen har rett til å demonstrere, så lenge det foregår på en fredelig måte.

Det eksakte tidspunktet for når juryen kommer med sin avgjørelse er foreløpig ikke kjent, men det er denne avgjørelsen som kan trigge nye demonstrasjoner i Ferguson, St. Louis. Avgjørelsen er ventet i midten av november.

FERGUSON: Her på Canfield Ct. i Ferguson ble 18 år gamle Michael Brown truffet av seks skudd. Foto:Thomas Nilsson,VG

FBI frykter nye opptøyer

I tillegg til unntakstilstanden har FBI oppfordret det lokale politiet å være ekstra oppmerksomme i dagene som kommer, særlig for mulighetene for at voldelige opptøyer igjen blusser opp i byen.

Ifølge ordføreren i St. Louis, der Ferguson ligger, Francis Slay er planen å hente nasjonalgarden inn i området, for å vise tilstedeværelse og forhåpentligvis forebygge nye opptøyer.

Det er ikke offentlig hvor store tropper som skal inn i området.

– Troppene er nødvendige for å vise synlighet og for å gi en skremselseffekt, sa Slay.

Moren: Håper han blir fengslet

Moren til Brown fortalte i sommer at gutten akkurat var ferdig på videregående, og at han skulle ha begynt på høyere utdanning i høst. Slik ble det imidlertid ikke. Moren var også klar på hva hun mente om politimannen som skal ha skutt sønnen.

– Jeg håper han blir fengslet og får dødsstraff, skal hun ha sagt i sommer.

Flere borgerrettighetsforkjempere har kritisert drapet på 18-åringen, og refererer til drapet på 17 år gamle Trayvon Martin i Florida i 2012.

– Vi er dypt opprørte fordi nok en ung, afroamerikansk mann har blitt drept av politiet, sa John Gaskin til AP. Han er i ledergruppen for NAACP, nasjonalforeningen for fremskritt for fargede mennesker.

Tidligere i høst ble Brown gravlagt, og svært mange var til stede for å vise støtte til familien. Se videoen fra begravelsen under.VG var også til stede under de voldsomme opptøyene i sommer.

Det ble skutt mot både politi og demonstranter, og politiet brukte ved flere anledninger tåregass for å bryte opp demonstrasjonene. Til slutt innførte lokale myndigheter portforbud i håp om å få kontroll på demonstrasjonene.

Flere demonstranter ble både skadet og arrestert etter opptøyene.Les også

 1. Michael Browns far ber om ro før begravelsen

  Flere tusen mennesker er ventet til seremonien når den drepte Michael Brown gravlegges i Ferguson mandag.
 2. USA: Politibetjent skutt i Ferguson

  Ingen er pågrepet etter at en politimann ble skutt i Ferguson i delstaten Missouri natt til søndag norsk tid
 3. Moren til 18-åring skutt av politiet: – Politiet lyver hele tiden

  Politiet i St. Louis i USA hevder 18-åringen de skjøt var bevæpnet. Moren hans sier han holdt en sandwich, ikke en…
 4. Moren til Michael Brown: – Ingens barn fortjener å bli behandlet slik

  Foreldrene til Michael Brown (18) krever at politimannen som skjøt sønnen deres med seks skudd blir straffeforfulgt for…

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Frykter nye opptøyer: Unntakstilstand i Missouri

 2. Ferguson: Politimannen som drepte 18-åring vurderer å si opp

 3. Politimann ikke drapstiltalt for Michael Browns død

 4. Tatt med eksplosiver før avgjørelse mot Ferguson-politimann

 5. Her har våpensalget økt med 700 prosent

Fra andre aviser

 1. Juryen med avgjørelse i Ferguson-saken

  Aftenposten
 2. Protester i USA fordi jury lar politimannen slippe tiltale

  Bergens Tidende
 3. Frykter opptøyer flere steder

  Aftenposten
 4. Skyting under ettårsmarkeringen i Ferguson

  Aftenposten
 5. 44 arrestert i Ferguson i natt

  Aftenposten
 6. Protesthelg etter tenåringsdrap

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no