FN oppretter krisesenter ** WHO-møte: Testing av medisin fremskyndes

DØDEN NÆR: Dr. Kent Brantly jobbet i Liberia sammen med kona Amber. Han var usikker på om han noen gang kom til å se henne igjen da han ble syk med ebola. Her under en pressekonferanse i august. Foto:Jessica Mcgowan,Afp

Overlevde ebola: «Jeg var varm, svimmel, svak, og alt var uklart»

Siden Kent Brantly begynte å behandle ebola-pasienter, har han kun sett én overleve. Så ble han smittet selv. Nå forteller han om marerittet.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fem år gammel

Den amerikanske legen er sammen med kollegaen Nancy Writebol blant de syke som har blitt behandlet med eksperimentell medisin - og overlevd.

Begge arbeidet som helsearbeidere for den misjonerende organisasjonen Samaritan's Purse i Liberia og ble skrevet ut i august.

Nå forteller Brantly hvordan det opplevdes å være smittet av det fryktede viruset. Han hadde tilbrakt de siste syv ukene med å kjempe mot ebolautbruddet da han våknet og følte seg varm og dårlig.

– Jeg trodde jeg bare var forkjølet, men jeg var ikke naiv nok til å tro at jeg var immun mot ebola, skriver Brantly i et innlegg i TIME Magazine.

Senere på dagen tok han en malaria-test, men prøven var negativ. Teamlederen hans sendte leger som kom hjem til ham ikledd fullt smittevernsutstyr. Etter nye to negative malaria-tester innså han at han kom til å måtte tilbringe tre dager på isolasjon, fordi inkubasjonstiden for ebola ofte er på flere dager.

OPPRETTER KRISESENTER: FN har besluttet å opprette et krisesenter mot ebola. Stedfortredende generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) Anarfi Asamoa-Baah (til høyre) sitter sammen med assisterende generaldirektør for helsesystemer og utvikling i WHO, Marie-Paule Kieny, under fredagens møte om ebola i Genève. Foto:Denis Balibouse,Reuters

Han ble dårligere, og den fjerde dagen kom teamlederen til soveromsvinduet med nyheter: Han testet positivt for ebola.

TREDJE SYKE AMERIKANER: Dr. Rick Sacra (51) ble smittet med ebola mens han jobbet i Liberia. Torsdag ankom han Nebraska Medical Center i USA. Han er den tredje amerikanske hjelpearbeideren som har blitt syk av viruset Foto:Nati Harnik,Ap

Brantly sier han klarte å beholde roen, selv om familien var fortvilet. Han beholdt sin sterke gudstro, selv om han hadde sett hvordan mange pasienter hadde måttet gi tapt. Så fikk han høre om en eksperimentell medisin, som hadde virket på aper, men hadde aldri blitt testet på mennesker.

Legemiddelet ZMapp er et flytende legemiddel som injiseres med sprøyte.

Han bestemte seg for å si ja til å prøve, men først etter at kollegaen, som var dårligere, fikk en dose.

– Kroppen min ristet og hjertet raste. Ingenting ville få ned feberen og jeg hadde væske i lungene. Jeg var varm, svimmel, svak, og alt var uklart. Venner og kolleger ba for meg utenfor huset mitt, og folk i hele verden. Legen besluttet å gi meg medisinen, og innen en time stabiliserte kroppen min seg litt. Det var nok forbedring for at jeg kunne bli evakuert til Emory University Hospital i Atlanta.

Mens han var syk, tenkte han ofte på pasientene han hadde behandlet.

– Ebola er en ydmykende sykdom som stripper en for verdighet. Du blir fjernet fra familie og lagt i isolasjon hvor du ikke engang kan se fjesene på dem som tar seg av deg på grunn av smittevernsutstyr – du kan bare se øynene deres. Du har ukontrollert diaré og det er flaut. Du må belage deg på at andre vasker etter deg.

– Ikke sikker på om jeg ville få se dem igjen

Ved Emory-sykehuset så legene at kalium-nivåene mine var lave, og de fylte det opp igjen. Det kunne de ikke ha gjort i Liberia. Da familien, som også var tilbake i USA, kom på besøk, gråt han for første gang.

– Til slutt gråt jeg for første gang da jeg så familiemedlemmer gjennom et vindu og snakket med dem over telefon. Jeg var en periode ikke sikker på om jeg ville få se dem igjen. Da jeg endelig ble bedre, hjalp sykepleierne med å forlate isolasjonsrommet, og jeg holdt kona mi i armene for første gang på en måned.

21. august ble han skrevet ut fra sykehuset.

– I dag er en mirakuløs dag. Jeg er glad for å være frisk, og i live. Da jeg reiste ned som medisinsk misjonær så jeg aldri for meg at dette kom til å skje. Ebola var ikke på radaren min. I mars begynte vi å høre om de første smittede, og i juni kom de første pasientene. De neste ukene ble de flere og flere, sa han på pressekonferansen etter at han ble skrevet ut.

Bruker blod fra overlevende

Blant de 3.944 menneskene som Verdens helseorganisasjon WHO har bekreftet er ebola-smittet, er nå 2.097 døde i Guinea, Liberia og Sierra Leone, opplyser WHO fredag kveld. Samme dag ble det også kjent at FN skal opprette et krisesenter hvorfra kampen mot ebola-epidemien skal koordineres.

Rundt 200 eksperter møttes denne uken i Genève i WHOs regi for å diskutere eksperimentelle behandlinger, samt vaksinering mot viruset.

Konklusjonen er at testingen av de uprøvde medisinene må fremskyndes. Videre kan såkalte blodbaserte medisiner og konvalescentserum muligens brukes for å behandle sykdommen. WHO anbefaler også to konkrete vaksiner, som omtales som «lovende».

Å bruke blod fra overlevende er en av de eksperimentelle behandlingene som nå diskuteres for å få bukt med viruset.

Les også

 1. Vil behandle ebola-pasienter med blod fra overlevende

  Mens Vest-Afrika sliter med å få kontroll over tidenes største utbrudd av ebola, tror noen eksperter at en enkel…
 2. UD: Ikke reis til ebola-rammede land

  UD har utstedt reiseråd som fraråder nordmenn å reise til de ebola-rammede landene Liberia, Sierra Leone og Guinea.
 3. Ebola-vaksine skal testes på mennesker

  Om få uker begynner et av verdens største legemiddelfirmaer å teste ut en mulig vaksine mot ebola på mennesker.
 4. Norsk lege reiser hjem fra ebola-oppdrag i Liberia: - For farlig for meg

  12. august reiste Gunnar Hasle til Monrovia med Leger uten grenser for å behandle ebolapasienter.
 5. Ebolapasient rømte - skapte panikk

  Dødsviruset blir stadig vanskeligere å begrense: Mandag rømte en mann rømte fra et karanteneområde med ebolasmitte i…

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Amerikansk ebola-pasient skrives ut av sykehus

 2. Slik har det gått med de ebola-smittede hjelpearbeiderne

 3. Vil behandle ebola-pasienter med blod fra overlevende

 4. Ebola-smittet lege landet i USA

 5. USA vil teste ebolavaksine på mennesker

 6. Kent (33) var ebolasyk og ble frisk - Det er en mirakuløs dag

Fra andre aviser

 1. Ny ebolamedisin kan redde amerikanske misjonærer

  Aftenposten
 2. Tenner håp i kampen mot ebola

  Bergens Tidende
 3. Frykter at skolebarn er smittet av ebola i Texas

  Aftenposten
 4. Frykter at ebola-sentre kan bli smittefeller

  Aftenposten
 5. Taust om tilstanden til ebolasmittet kvinne

  Aftenposten
 6. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder