MEKTIGE MENN: Disse fire pekes på som de mest toneangivende i Sverigedemokraterna: Richard Jomshof, Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson og Björn Söder.

MEKTIGE MENN: Disse fire pekes på som de mest toneangivende i Sverigedemokraterna: Richard Jomshof, Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson og Björn Söder. Foto: Scanpix,

Her er firerbanden som styrer Sverigedemokraterna

Har studert, feriert og festet sammen - nå skaper de politisk krise

Fra et utskjelt protestparti med nazi-stempel, er Sverigedemokraterna blitt en reell maktfaktor i svensk politikk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Av NILAS JOHNSEN og KENAN HABUL (Aftonbladet)

Den gjennomgående oppfatningen i svensk politikk var at de ikke ville våge. Men Sverigedemokraterna (SD) ville ikke la seg ignorere lenger.

Ved å felle budsjettet, med det første nyvalget i svensk politikk siden 1958 som følge, har de etablert seg.

Resultatet vil bli tøffere debatter, der innvandring blir hovedtema, og der konfliktnivået blir dypere, mener den svenske statsviteren Olof Ruin.

– Vi svensker har tenkt på oss selv som mye mer tolerante enn alle andre i Norden. Men Sverigedemokraternas fremgang beviser at det ikke er tilfellet, sier Ruin til VG.

– Det blir en dramatisk periode for Sverige. En periode som vil bevise at vi ikke er så spesielle som vi har likt å tro, utdyper han.

«Firerbanden» omtales lederne som i svenske medier, Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Mattias Karlsson og Björn Söder – tok fullstendig kontroll over SD i 2005.

Alt har siden handlet om politikk. Koner og kjærester har de truffet gjennom partiet. De har dratt på ferier sammen, og stått samlet gjennom flere runder med skandaler.

Deres agenda har vært å kjempe mot «islamisering», «den etablerte samfunnsordning» og «det politisk korrekte».

Naive svensker

– Vi svensker har hatt et drømmende og naivt bilde av et svensk samfunn, som viser seg å være mer splittet enn vi innser, sier Ruin.

– Både Danmark og Norge har jo kritisert Sverige for ikke å ta debatten om innvandring. Nå blir innvandring og fremmedfiendtlighet hovedtema, fortsetter han.

Ruin spår økt tilslutning til SD, og den første meningsmålingen ser ut til å gi ham rett:

Mens totalt 73 prosent av velgerne sier de vil være lojale mot samme parti i det svenske nyvalget som det de stemte på i valget, er tallene høyere for Sverigedemokraterna (SD) og Socialdemokraterna (S).

For disse partiene sier henholdsvis 83 og 84 prosent at de vil stemme på samme parti.

Men totalt er det SD som trolig vil tjene mest på nyvalget, dersom man legger målingen til grunn. Dette fordi bare fem prosent av deres velgere vurderer å bytte parti, mens de får velgere både fra den borgerlige Alliansen og fra Socialdemokraterna.

– Sammenslått peker målingen mot at Sverigedemokraterna kan vinne økt støtte i ekstravalget, sier opinionssjef i Ipsos, David Ahlin til Dagens Nyheter.

Dette er de viktigste lederne:

Jimmie Åkesson (35), partileder siden 2005

Anses som en dyktig debattant og har en høy stjerne hos partiets velgere. Kritiseres internt for å være konfliktsky. Har hatt i oppgave å gjøre partiet «stuerent». Sykemeldt på ubestemt tid, men antas å komme tilbake i valgkampen.

Mattias Karlsson (37), gruppeleder i Riksdagen siden 2010

Beskrives som partiets sjefideolog, har skrevet store deler av SDs partiprogram. Kulturkonservativ og nasjonalist. Har introdusert begrepet «åpen svenskhet». Berømmes for måten han har ledet partiet på.

Björn Söder (38), avgående partisekretær, plass i Riksdagen siden 2010

Har styrt partiet internt med jernhånd, noe han har fått kritikk for. Flere kilder peker på ham som sentral i fellingen av regjeringen. Har sittet i partiledelsen siden 1997, men anses som på vei ned i hierarkiet.

Richard Jomshof (45), riksdagsrepresentant siden 2010

Trolig den kommende partisekretæren. Godt likt og høyt respektert innad i partiet. Tidligere redaktør for partiorganet «SD-Kuriren». Utgjør «firerbanden» sammen med Söder, Karlsson og Åkesson.

Nei til rødgrønt

Fredag morgen publiserte avisen Dagens Nyheter en ny måling, som bekrefter at velgerne ikke er imponerte over Stefan Løfvens håndtering av situasjonen.

Bare 2 prosent av svenskene mener at dagens rødgrønne regjering bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet er den beste for landet, viser en ny måling.

14 prosent mener at en rødgrønn regjering der også Vänsterpartiet er med vil være til beste for landet, viser målingen Ipsos har utført for Dagens Nyheter.

19 prosent av velgerne mener en borgerlig regjering bestående av de fire partiene som satt med regjeringsmakten i forrige periode, vil være best for landet.

26 prosent holder en knapp på en samlingsregjering bestående av Socialdemokraterna og Moderaterna, med Stefan Löfven som statsminister, mens 14 prosent ønsker en slik regjering dersom Moderaterna får statsministerposten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder