ØNSKER VELKOMMEN: Irans oljeminister Bijan Zanganeh deltok onsdag på et OPEC-møte i Wien. FOTO: HEINZ-PETER BADER/REUTERS

Iran vil ha Statoil tilbake på iranske oljefelt

Statoil er blant de sju vestlige oljeselskapene som iranske myndigheter håper vil komme tilbake til landets store olje- og gassfelt når noen av de internasjonale sanksjonene mot Iran heves.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Irans oljeminister Bijan Zanganeh har i tillegg til Statoil, invitert franske Total, nederlandske Shell, italienske ENI, britiske BP og amerikanske Exxon Mobil og ConocoPhillips.

Ifølge Zanganeh vil selskapene bli tilbudt kontrakter i april neste år.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil vil ikke kommentere saken overfor NTB.

Store oljereserver

Iran har verdens fjerde største oljereserver og har også store forekomster av naturgass. Mye av oljen og gassen er lett og billig å utvinne, og mange selskaper var med på det iranske oljeeventyret.

Men etter den islamske revolusjonen i 1979 ble all oljeproduksjon nasjonalisert, og utenlandske selskaper ble kastet ut av Iran.

På slutten av 1990-tallet kom de første tilbake, deriblant Shell og Total, som trosset de amerikanske sanksjonene mot Iran.

Avtale

Men stadig strengere sanksjoner på grunn av landets omstridte atomprogram har ført til tilnærmet stillstand i den iranske oljeproduksjonen de siste årene. I fjor ble det helt slutt på utenlandske investeringer som følge av sanksjonene.

Men i november ble Iran enig med den såkalte 5+1-gruppen, USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, om en atomavtale som vil føre til at noen av de økonomiske sanksjonene mot landet blir hevet fra neste år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder