Kate-sykepleierens familie om sorgen: - Savner henne hvert øyeblikk hver dag

Radiokanalen donerer tre millioner kroner til den etterlatte familien

(VG Nett) Med sønnen og ektemannen til den avdøde sykepleieren sorgtynget ved sin side, leste et parlamentsmedlem opp en følelsesladet uttalelse fra familien.

  • Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Familien vil at jeg skal si at de er svært takknemlige for at publikum her i Storbritannia og over hele verden har sendt sine kondolanser og støtte etter dødsfallet til Jacintha - en kjærlig mor og en kjærlig kone. Dette er en liten familie. De er preget at det som har skjedd, sa partiet Labours Keith Vas til de fremmøtte i vinterkulden utenfor det britiske parlamentet i Westminster i London.

Fredag morgen ble sykepleier Jacintha Saldanha funnet bevisstløs i nærheten av King Edward VVIs Hospital i London, hvor gravide hertuginne Kate ble behandlet for morgenkvalme tidligere i uken.

TULLERINGTE: Australske Mel Greig (t.v.) og Michael Christian (t.h.) er radioverter og tulleringte til sykehuset onsdag morgen. Foto: AFP PHOTO / SOUTHERN CROSS AUSTEREO

Nødetatene ble tilkalt, men helsepersonell klarte ikke å gjenopplive Saldanha, som tok livet sitt etter å ga gitt ut intime opplysninger om den gravide hertuginnens tilstand.
Den lille familien som står igjen, er knust:

Takker for støtten

- De savner henne hvert øyeblikk hver dag, og de er veldig takknemlige for støtten fra den britiske offentligheten og for publikum i utlandet for deres budskap om støtte og godhet, fortsatte parlamentsmedlemmet.

Ved siden av ham sto Jacinthas enkemann Barboza sammen med sine to barn, datteren Lisa (14) og sønnen Junal (16).

Den sørgende familien besøkte mandag det britiske parlamentets kontorer i Westminster for å vise sin takknemlighet for støtten de har fått etter dødsfallet.

Tårevåt unnskyldning

De to radiovertene som sto bak spøken snakket for første gang på australsk TV mandag.

- Beklageligvis husker jeg det øyeblikket jeg fikk vite om det veldig godt. Jeg har ikke stoppet å tenke på det. Mitt første spørsmål var; Var hun en mor?, sier Mel Greig mens hun svelger unna gråt som presser på.

DØD: Sykepleieren Jacintha Saldanha (46). Foto: Metropolitan Police

VGTV: Se intervjuet med radiovertene her

Begge de to radioprogramlederne er tydelig preget, og kjemper mot tårene under intervjuet.

- Da dere hørte resultatet etter spøken, hvordan påvirket det dere, spør programlederen.

- Dessverre husket jeg det tidspunktet veldig godt, jeg greier ikke glemme det. Jeg er veldig lei meg, og føler med familien. Jeg kan ikke se for meg hva de går gjennom, sier Mel Greig.
- Jeg er sjokkert og lei meg, vi forsøker fortsatt å få hodene våre til å gå rundt, å få oversikt over hele situasjonen. Det skulle bare være en liten spøk, som så mange andre har gjort før oss, sier Michael Christian.

- Det føles ikke virkelig fordi vi forventet ikke at noe sånt skulle skje etter en tulletelefon, sier Greig.

- Fremsto som en spøk

Radioparet forteller ideen om å tullringe til sykehuset hvor Kate var innlagt, kom opp i fellesskap i redaksjonen.

- Alt er gjort som et team, presiserer Greig.

- Oppringningen var ikke om å få snakke om Kate. Eller å få et scoop. Vi trodde at de som svarte ville legge på røret, hevder de to radiovertene.

De to forteller at de ble sjokkerte da de fikk snakke med sykepleieren ved sykehuset, og enda mer sjokkerte da hun svarte på spørsmål om Kates tilstand.

- Vi ville jo at det skulle være en spøk, vi snakket dårlig aksent, og alt fremsto som om det var bare tull. Det var aldri meningen at det skulle gå så langt. Det var en liten spøk som så mange har gjort før. Dette skulle ikke skje, sier Mel Greig.

- En tragedie

- Tulletelefonen var ikke for å få et scoop. Vi regnet med at de skulle legge på og det ville være det, sier Christian.

- Vi var sjokkerte over å komme så langt at vi kunne snakke med sykepleieren, sier Greig.

Scotland Yard er nå involvert i dødsfallet, og Greig og Christian kan bli kalt inn til avhør i London. Da kan de også måtte møte familien til sykepleieren ansikt til ansikt.

- Hvis det gjør at familien føler seg bedre, vil jeg gjøre det, absolutt. Hvis det kan hjelpe dem med å finne roen, sier Greig.

Massiv kritikk

Etter dødsfallet har to tredjedeler av de spurte i en meningsmåling svart at de ikke mener radiovertene kan lastes for sykepleierens død.

Samtidig har mange rast på Twitter, og sagt at radiovertene har blod på hendene.

- Hvordan balanserer dere støtten opp mot det verste hatet?

- Det som er viktig nå er at familien mottar støtten og kjærligheten de fortjener. Det er det som er viktig nå. Dette er ingenting annet enn et tragisk utfall som ingen kunne spådd. For den rollen vi har spilt, så er vi veldig lei oss, sier Christian.

- Når dere likevel ringte, og snakket med den første og den andre sykepleieren, tenkte dere i dagene etterpå: «Stakkar sykepleiere, lurer på hvordan de har det?» Tenkte dere på dem i det hele tatt, eller var dere bare i den spente modusen?

- Samtalen i seg selv var ikke skadelig, og vi mente ikke noe vondt mot noen av sykepleierne eller mot Kate eller prins William eller noen. Fra start til mål mente vi ikke noe vondt. Men selvfølgelig, vi er ufattelig lei oss for den skaden vi kan ha utført, sier Christian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder