Her er politiets spor i jakten på terrormedhjelpere

GJEMTE SEG: 29 år gamle Fritz-Joly Joachin måtte mandag i retten i Haskovo i Bulgaria. Han har samtykket til en utlevering til Frankrike. Foto:REUTERS,

Opp til seks kan være på frifot: Franskmann pågrepet - knyttes til Paris-terroren

Fransk politi skal være på jakt etter opp til seks personer som fortsatt er på frifot, og som kan knyttes til forrige ukes terrorangrep. Én person er pågrepet.

 • Audun Jahren

Artikkelen er over fem år gammel

Hvem ferdigstilte og publiserte videoen av Amedy Coulibaly? Hvor er den svarte bilen til etterlyste Hayat Boumeddiene, og hvem er mannen som er sett kjørende i den? Og hvor fikk teroristene penger til å kjøpe alle våpnene de disponerte? Fransk politi forsøker nå å finne svarene på disse spørsmålene i jakten på terroristenes medhjelpere.

Frankrikes statsminister Manuel Valls uttalte mandag at terroristene som sto bak angrepene i landet forrige uke trolig har tatt medhjelpere. Ifølge AP jakter fransk politi på opptil seks personer som på ulike måter kan ha bidratt til terrorangrepene.

Tirsdag ble det kjent at den franske statsborgeren Fritz-Joly Joaquin, som for to uker siden ble pågrepet i Bulgaria, kan knyttes til terrorangrepe i Frankrike forrige uke.

Den 29 år gamle mannen ble ifølge Reuters pågrepet av politiet på grensen mellom Bulgaria og Tyrkia 1. januar. Han ble pågrepet fordi politiet mistenkte at han hadde kidnappet sønnen sin og ville ta ham med til Syria. Men mannen, som er av haitisk opprinnelse, er nå også mistenkt for å ha vært med på å planlegge et terrorangrep.

- Før avreise mot Syria var han gjentatte ganger i kontakt med Cherif Kouachi, står det i den europeiske arrestordren mot mannen, skriver Le Parisien.

Mannen har selv forklart at han var på vei på ferie i Istanbul med sønnen og kjæresten.

Frankrike har begjært mannen utlevert, og en bulgarsk domstol vil fredag avgjøre om dette kan gjennomføres. 29-åringen har selv gitt samtykke til en utlevering.

Ifølge HaskovoNet skal 29-åringens kone forklart til politiet at mannen konverterte til islam for lenge siden, men at han har blitt mer radikal de siste årene.

BAKGRUNN: Dette skjedde i Paris - time for time

TERRORISTEN: På en video som ble spredd på internett søndag forklarer den senegalesisk fødte Coulibaly hvorfor han drepte fire gisler i en kosherbutikk fredag. Foto:AP,

Rømte med 23-åring

En av dem er kona til Amedy Coulibaly; 26 år gamle Hayat Boumeddiene. Mandag ble det frigitt overvåkingsbilder av Bourmeddiene på flyplassen i Istanbul. Videoen er fra 2. januar. Ifølge Tyrkias utenriksminister krysset 26-åringen grensen mellom Tyrkia og Syria seks dager senere. Tyrkisk sikkerhetstjeneste skal senere ha sporet mobilen hennes til et grenseområde til et område kontrollert av terrorgruppen IS.

PÅ RØMMEN: Hayat Boumeddiene Foto:FRANSK POLITI,AFP

Det er ikke kjent hva slags rolle Boumeddiene har hatt i planleggingen av terroangrepene, men det er altså mye som tyder på at hun ikke var i Frankrike da angrepene skjedde.

Til CNN sier Coulibalys tidligere advokat, George Sauvuer, at Boumeddiene var mer radikal enn Coulibaly. Boumeddiene er internasjonalt etterlyst, og blant annet er FBI involvert i søket etter kvinnen.

Ifølge The Guardian reiste Boumeddiene til Tyrkia sammen med en 23 år gammel fransk statsborger. Hans navn har ikke tidligere dukket opp i etterforskningen av terrorangrepene i Frankrike, og han er ikke på noen liste over terrormistenkte. 23-åringen skal ha reist sammen med Hayat Boumeddiene til Syria.

Ifølge Le Monde er 23-åringen bror av en mann som tidligere har blitt dømt for å hjelpe andre med å reise til konfliktområder i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. Broren skal også ha postet en rekke jihadistvideoer på nettet.

BAKGRUNN: Slik så det ut i Charlie Hebdo etter terroren

Flere spor

Samtidig følger fransk politi flere andre spor for å finne eventuelle andre terrormedhjelpere.

* To franske polititjenestemenn sa mandag at en person er observert kjørende i en bil, en svart Mini Cooper, som er registrert på Hayat Boumeddiene. Hvem denne personen er, vet ikke politiet.

* Søndag ble det publisert en video av Amdey Coulibaly på nettet. I videoen forsvarer han sine handlinger. Minst én del av videoen er ifølge The Guardian filmet etter Charlie Hebdo-angrepet onsdag. Dette vet man fordi man kan høre et nyhetsinnslag i bakgrunnen. Derfor må videoen ha blitt redigert ferdig etter at kona Hayat Boumeddiene reiste til Tyrkia. Samtidig ble videoen publisert med en tekst hvor det sto at Coulibaly sto bak gisselaksjonen i Porte de Vincennes, og at fire jøder hadde blitt drept. Det betyr at Coulibaly umulig kan ha klargjort videoen for publisering selv, skriver BFM TV.

* En Tokarev-pistol ble funnet etter gisselaksjonen i kosherbutikken i Paris. Dette våpenet kan også knyttes til en skyteepisode to dager før gisselaksjonen. En jogger ble da skutt i ryggen og i beinet, men overlevde. Ifølge RTL skal gjerningsmannen ha dekket deler av ansiktet med en hette, men den øvrige beskrivelsen av vedkommende antyder at det ikke kan ha vært Coulibaly.

* Ifølge BFM TV skal det ha blitt funnet en rekke våpen hos både Kouachi-brødrene og Amedy Coulibaly. En ekspert TV-kanalen har snakket med, antyder at Kouachi-brødrene hadde våpen verdt 7000 euro - nesten 64.000 kroner - på det svarte markedet. Coulibaly skal ha hatt våpen verdt 6000 euro – nesten 55.000 kroner. Ifølge en etterforskningskilde BFM TV har snakket med, er det ingenting som tyder på at terroristene hadde tilgang på nok penger til å kjøpe disse våpnene selv.

* I tillegg jobber politiet med omfattende DNA-testing av biologisk materiale funnet i Coulibalys bil og leilighet.

En tidligere etterretningstopp i franske DGSE, Yves Trotignong, sier til Time at han ikke tror faren er over, selv om tre av terroristene ble drept forrige fredag.

- Jeg har en sterk følelse av at det vil skje noe mye farligere i tiden som kommer, sier Trotignong.

Kommentar: Spørsmål til den muslimske terroristen

DREPTE TERRORISTEN: Slik så det ut da politiet aksjonerte mot terroristen som tok gisler i en kosherbutikk i Paris fredag. Foto:GABRIELLE CHATELAIN,AFP

Skal ha sett kompis bli drept av politiet

Ifølge BFM TV kan Amdey Coulibaly ha utviklet et hat mot politiet i ung alder. I 2000 ble en 14 år gammel Coulibaly vitne til at en kamerat ble skutt og drept av en politimann.

Coulibaly og to andre var i gang med å laste stjålne sykler ut av en bil da politiet kom. En av dem forsøkte å rømme, og ble skutt, sier at av de to andres advokat, Pierre Mairat til TV-kanalen.

Terroristens hat mot myndighetene skal senere blitt forsterket da han ble nektet permisjon fra fengsel for å gå i farens begravelse.

Dagen før gisselaksjonen i Paris skjøt og drepte Coulibaly en politikvinne.

Tre millioner eksemplarer

Onsdag kommer satiremagasinet Charlie Hebdo ut i en spesialutgave med et opplag på hele tre millioner utgaver. Forsiden er en tegning av profeten Muhammed som holder opp et skilt hvor det står «Je suis Charlie» (jeg er Charlie). Over hodet hans står det «Tout est pardonné» (alt er tilgitt).

Ukens opplag av satiremagasinet er 50 ganger større enn det vanlige opplaget på 60.000. Onsdagens utgave av Charlie Hebdo trykkes i hele tre millioner eksemplarer.

Bladet skal denne gangen oversettes til 16 forskjellige språk. Det ble varslet på forhånd at det kom til å inneholde nye karikaturer av profeten Muhammed.

Les også

 1. Fransk politi søker utenfor Europa: Klappjakten etter den siste terroristen

  LA GRANDE BORNE/ OSLO (VG) Fransk politi og FBI jager terrormistenkte Hayat Boumeddiene (26).
 2. Skal ha reddet flere inne i jødisk matbutikk: Butikkansatt hylles som helt verden rundt

  Den 24 år gamle butikkassistenten Lassana Bathily skal ha reddet livet til minst seks personer under gisselsituasjonen i…
 3. Frankrike kuttet overvåkning av terror-brødrene

  Kouachi-brødrene som sto bak terroraksjonen i Paris mot Charlie Hebdo, ble allerede i 2009 overvåket av fransk…
 4. Libération: Dette er ukens Charlie Hebdo-forside

  På sin første front etter det brutale terrorangrepet, har satiremagasinet Charlie Hebdo en Muhammed-karikatur, ifølge…
 5. Franskmenn frykter mer terror: – Mange har en følelse av panikk

  PARIS (VG) Shlomo Katz (40) føler ubehag av at den franske statsministeren har bekreftet at en av terroristene fortsatt…
 6. Fordømmes av sin egen familie: Terrorist sverget troskap til IS i video

  Terroristen Amedy Coulibaly sverger troskap til en av verdens verste terroristledere i IS og forklarer hvorfor han tok…
 7. Sky News: Her er Frankrikes mest ettersøkte kvinne i passkontrollen

  Disse overvåkningsbildene viser angivelig terrormistenkte Hayat Boumeddiene (26) på flyplassen i Istanbul.
 8. Slik så det ut i Charlie Hebdo etter terroren

  Det var en helt vanlig dag, og de skulle ha sitt helt vanlige morgenmøte i Charlie Hebdo. Så startet blodbadet.

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo

Flere artikler

 1. Paris-terrorist skal ha filmet drapene

 2. Fransk politi søker utenfor Europa: Klappjakten etter den siste terroristen

 3. Hun er Frankrikes mest ettersøkte

 4. CNN: Undersøker om etterlyst Paris-terrorist er med i ny IS-video

 5. Gisseltager i kosherbutikk drept - fire gisler døde

 6. **AFP: Terrormistenkte Boumeddiene er i Syria
  **Telegraph: Sporet mobiltelefon til IS-område: Ante ingenting om datterens terrortilknytning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder