SKJEBNEDAG: Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi går avgjørende dager i møte. Foto: REUTERS

Avgjør Berlusconis politiske framtid

Etter å ha snodd seg ut av vanskelige situasjoner i årevis kan det nå bli endelig stopp for Silvio Berlusconi. Onsdag avgjør italienske folkevalgte om han skal kastes ut av nasjonalforsamlingen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Forsamlingen skal stemme over hvorvidt den tidligere statsministeren skal miste sitt mandat som folkevalgt. Grunnen er at han tidligere i år ble dømt til fire års fengsel for skatteunndragelser, en straff som senere ble omgjort til ett års samfunnsstraff.

Ifølge italienske medier kommer avstemningen til å ende med at Berlusconi (77) kastes ut av nasjonalforsamlingen, der han har vært innvalgt siden begynnelsen av 1990-tallet.

Mister immunitet

Berlusconi og hans støttespillere har gjentatte ganger forsøkt å få utsatt avstemningen. Mandag krevde han at saken der han er dømt for skatteunndragelse, må gjennomgås på nytt. Han hevdet at han har skaffet nye beviser i saken som «fullstendig undergraver fundamentet» for dommen.

Men det virker ikke som kravet hans vil bli hørt, og avstemningen ventes å gå som planlagt onsdag.

Nasjonalforsamlingen skal også stemme over om den omstridte politikeren skal miste sin parlamentariske immunitet. Dersom det skjer, kommer Berlusconi til å kunne vente seg flere rettssaker og domfellelser, mener politiske eksperter.

Mediemagnaten og politikeren har allerede vært gjennom flere rettssaker om skattesnusk og kjøp av seksuelle tjenester av mindreårige.

Splittet parti

Og som om ikke det er nok, har Berlusconis parti Frihetens Folk gått gjennom en politisk krise. Partiet ble nylig splittet fordi tidligere nestleder, visestatsminister Angelino Alfano, ikke ville gå med på Berlusconis forslag om å gå ut av den sittende koalisjonsregjeringen for å tvinge fram en regjeringskrise og mulig nyvalg.

Alfano mente det var viktigere å la regjeringen fortsette, det samme gjorde mange andre av partiets ministre og folkevalgte. De brøt dermed med Frihetens Folk og har dannet et nytt parti.

En rasende Berlusconi samlet opp restene og har hentet fram det gamle partinavnet Forza Italia, etter partiet han gikk inn i politikken med i 1994. Alfano har understreket at han og hans nye parti vil stemme mot å kaste Berlusconi ut av nasjonalforsamlingen, men det er til liten trøst for Berlusconi, som etter alt og dømme ryker ut.

Benådning

I helgen utbasunerte Berlusconi at han mener president Giorgio Napolitano må benåde ham, og det uten at han selv må sende en begjæring om benådning.

- Presidenten bør ikke nøle et øyeblikk med å annullere denne vanærende samfunnsstraffen uten at jeg skal måtte be om det. For det har jeg ikke ære nok til, sa Berlusconi.

Han la til at det ville framstille både ham og hele landet som latterlig dersom han blir beordret til å vaske toaletter under samfunnsstraff.

Men uttalelsene virker ikke å ha gjort inntrykk, og ifølge nyhetsbyrået Ansa har ingen ved presidentens kontor begynt å lete fram benådningspapirer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder