KRITISK: FNs høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay, fordømte onsdag Israels handlinger på Gaza, men understrekte samtidig at Hamas' angrep mot israelske områder heller ikke er akseptabelt. Foto:Pierre Albouy,Reuters

FN: Israel kan ha begått krigsforbrytelser

Israels handlinger i Gaza kan være et brudd på folkeretten, og dermed i kategorien krigsforbrytelser, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay.

Artikkelen er over seks år gammel

Onsdag innledet hun et krisemøte i FNs menneskerettighetsråd i Genève. Pillay fordømte den vilkårlige beskytingen med raketter og bombekastere, med drepte barn og riving av bolighus.

– Det er stor mulighet for at de israelske styrkenes oppførsel bryter med folkeretten, sa høykommissæren.

Hun fordømte også Hamas' angrep mot israelske områder.

Autopilot

Den israelske ambassadøren tok til motmæle og betegnet FN-debatten som en forutsigbar refleksbevegelse. Han sa at Israels rett til selvforsvar er hjemlet nettopp i folkeretten og at det snarere er Hamas som begår krigsforbrytelser.

– Israel vil ødelegge Hamas' infrastruktur, men Gazas innbyggere er ikke våre fiender. Israel er bundet er folkeretten og setter seg ikke ut over den, framholdt ambassadør Eviatar Manor.

Utenriksministeren i de selvstyrte palestinske områdene, Riad al-Malki, oppfordret verdenssamfunnet til å gjøre slutt på det han kalte «Israels straffefrihet». Han la til at Israel må stilles til ansvar for sine forbrytelser, et innlegg som høstet langvarig applaus blant delegatene.

Bombardementet fortsetter i Gaza

Israelske styrker fortsatte sitt bombardement av bygninger på Gazastripen i formiddagstimene onsdag. Det var ingen tegn til at Israel ville gi etter for internasjonalt press om å stanse det stadig flere land kaller overdreven brutalitet og maktbruk.

Minst 15 palestinere ble drept ulike steder i løpet av natten, og i morgentimene ble det meldt om fire nye drepte, blant dem to barn, da stridsvogner hamret løs på flere bygg i byen Khan Yunis.

Det ble også meldt om sterk skyting og stor Hamas-motstand i området der det eneste kraftverket på Gazastripen ligger.

Israel avviser

En av Israels nøkkelpolitikere, tidligere utenriksminister Tzipi Livni, sier at det ikke blir snakk om noen våpenhvile før «tunnelprosjektet» er ferdig.

– Det er et militært mål som vi skal nå, sier Livni som er medlem av statsminister Benjamin Netanyahus innerste sikkerhetskabinett, en gruppe på sju personer som i realiteten styrer offensiven og bestemmer når målene er nådd.

Israelske militærmyndigheter har sagt at omfanget av Hamas-bygde tunneler fra Gaza og inn på israelsk område er langt større enn antatt. Israelske ledere gjentar at det ikke er snakk om å knuse Hamas, men å vingeklippe organisasjonen slik at den ikke lenger skal kunne skyte raketter inn på israelsk område eller ta seg inn i Israel under bakken.

MISTET SØNNEN: En palestinsk kvinne (venstre) i sorg på et sykehus i Gaza, etter at hennes sønn ble drept i et israelsk rakettangrep onsdag morgen. Foto:Suhaib Salem,Reuters

Ikke belønne

Livni sa onsdag at Israel ikke vil «belønne» Hamas ved å stanse offensiven nå. Hun oppfordret organisasjonen til å godta det opprinnelige egyptiske forslaget til våpenhvile, et utkast som det nå gjøres intense forsøk på å justere.

Egypt leder dette arbeidet fra Kairo, men det er møtevirksomhet i flere byer i Midtøsten-regionen.

Hamas avviste det egyptiske forslaget, da det ikke inneholdt forsikringer om at den israelske blokaden av Gazastripen vil bli løftet.

Kerry i Israel

USAs utenriksminister John Kerry var tirsdag i Kairo, der han blant svært mange også møtte utenriksminister Børge Brende. Kerry sa sent på kvelden at Hamas står overfor en grunnleggende beslutning som vil ha vidtrekkende følger for den palestinske befolkningen på Gaza.

– Vi har helt klart tatt noen små skritt. Men det gjenstår fortsatt mye arbeid, sa den amerikanske utenriksministeren onsdag.

Onsdag trosset Kerry det amerikanske flyforbudet og forflyttet seg videre til Israel, der han skulle møte statsminister Netanyahu i Jerusalem og senere presidenten for de palestinske selvstyreområdene, Mahmoud Abbas, på Vestbredden.

- Vi har fortsatt en jobb å gjøre. Begge parter jeg møtte innser at det finnes alternativer som kan føre til en slutt på volden - og det alternativet var det egyptiske initiativet, sa Kerry da han besøkte Kairo tirsdag, melder AFP.

Amerikanske luftfartsmyndigheter innførte tirsdag et flyforbud for alle fly på vei til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv, etter at et Hamas-rakettangrep nesten traff flyplassen.

Flere nordmenn har også blitt rammet av flytrøbbel etter at Norwegian kansellerte flere avganger fra den israelske hovedstaden. Onsdag melder flyselskapet at de vurderer å frakte 160 passasjerer med buss ut av Israel.

Bekymret for sivile tap

Mahmoud Abbas kom tirsdag kveld tilbake til Ramallah etter flere dager med samtaler i Kairo, Tyrkia og Qatar. Abbas uttrykte sterkt sinne og frustrasjon over de dramatiske tapstallene på palestinsk side.

UNICEF meldte tirsdag at en betydelige andel av dem er barn mellom fem måneder og 17 år.

– Vi vil aldri glemme eller tilgi, sa Abbas.

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Gaza
 3. Israel

Flere artikler

 1. Voldsomme kamper etter begravelse i Øst-Jerusalem

 2. Palestinerne vurderer fredsforslag

 3. Egypt inviterer til nye Gaza-forhandlinger

 4. Norge fordømmer sivile tap av liv i Gaza

 5. Kerry: 72 timers våpenhvile på Gazastripen

 6. Palestinsk minister på besøk i Haag: Vil ha israelere stilt for Den internasjonale straffedomstolen

Fra andre aviser

 1. Bombardementet fortsetter i Gaza

  Bergens Tidende
 2. Legger frem nytt våpenhvileforslag

  Bergens Tidende
 3. FN: - Israel bryter trolig folkeretten

  Bergens Tidende
 4. Offensiven mot Gaza fortsetter

  Bergens Tidende
 5. FN: - Israel bryter trolig folkeretten

  Aftenposten
 6. FN skal granske Israels militæroffensiv

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder