JOBBER MED LØSNING: UDs spesialutsending Kai Eide (t.v.) møtte Joshua French under rettsmøtet tirsdag ettermiddag. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

UD om French-rapporten: Overrasket over at brevet ble lest opp i retten

KINSHASA (VG) Utenriksdepartementet sier at rapporten om Joshua Frenchs helse var ment som et konfidensielt dokument.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

UDs spesialutsending i Kongo, Kai Eide, sier at brevet som ble lest opp i retten tirsdag, ble sendt fra UD til den øverste lederen for det kongolesiske militære justisvesenet, general Joseph Ponde Isambwa. Det var generalen som ba om å få oversendt dokumentet.

- Dette var en rapport som generalen allerede hadde mottatt tidligere. Vi sendte denne på nytt på forespørsel fra general Ponde, sier Eide til VG.

Han sier at han visste at det kunne dukke opp et nytt element i rettssaken i retten tirsdag, men visste ikke at det var dette brevet det dreide seg om. Han visste heller ikke at det ville bli opplest i sin helhet.

- At den ble opplest på den måten, overrasker meg. Dette var ment som et konfidensielt dokument som var ment til å bruke i behandlingen av French, sier Eide.

Eide mener det er bra at retten valgte å utsette domsavsigelsen når rapporten først ble lest opp.

Pressevakt i Utenriksdepartementet, Svein A. Michelsen, sier til norske myndigheter aldri sender brev til utenlandske domstoler.

- Vi har heller ikke i denne saken sendt brev eller rapport til noen domstol. Men utenriksdepartementet og utenriksministeren har gjentatte ganger sendt brev til det kongolesiske utenriksdepartementet med ønske om å få French hjem til Norge, sier Michelsen til VG.

VG DIREKTE: Sjekk hvordan rettsdagen forløp her

Leste opp helserapport

Domsavsigelsen i drapssaken mot Joshua French tok tirsdag en dramatisk vending da dommeren helt i starten av rettsmøtet tok ordet. Han fortalte at han ville gjenoppta rettsforhandlingene etter å ha fått tak i et brev sendt fra den norske generalkonsulen.

Brevet med tilhørende legerapport, hvor det står at norske myndigheter frykter for Frenchs helse, ble lest opp i retten, og både aktor og forsvarer fikk mulighet til å kommentere innholdet. Begge ønsket at dommen skulle bli lest opp, men dommeren valgte å utsette domsavsigelsen til fredag.

- Siden vi har hatt en diskusjon om dette dokumentet, må det også fremgå i dommen. Dette er en del av en rettferdig rettergang. Det får som følge at retten trekker seg tilbake for ytterligere rådslagning, sa dommeren.

Svein A. Michelsen sier at utenriksdepartementet tar utsettelsen til etterretning og fortsetter arbeidet med å få French hjem til Norge.

- Arbeidet fortsetter som før. Vi jobber uansett videre med de sporene vi allerede følger, sier han.

Forsvarer: Uheldig

FORSVARER: Hans Marius Graasvold. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Frenchs norske forsvarer, Hans Marius Graasvold, opplyser til VG at rapporten er fra begynnelsen av januar og ikke inneholder opplysninger som er ukjente for kongolesiske myndigheter.

- Rapporten inneholder helseopplysninger og innholdet har både Kongos politiske og militære ledelse fått for flere uker siden. Jeg vet ikke hvorfor dette har kommet retten for øye først nå, sier han.

Dommer Kabondo sa i retten i dag at brevet med rapporten var datert 10. februar.

- Rapporten er eldre enn det. Den ble skrevet i begynnelsen av januar, etter at French fikk besøk av to norske og tre kongolesiske leger i fengselet. I etterkant av besøket skrev én av de norske legene rapporten, sier Graasvold.

BILDESPESIAL: Se bildene fra tirsdagens rettsmøte her

Anbefaler innleggelse

Rapporten konkluderer med å anbefale innleggelse for French.

- Hvem sendte brevet med rapporten til retten?

- Det er jeg ikke sikker på, men det er generelt slik at UD i samarbeid med den norske generalkonsulen i Kinshasa har formidlet helseopplysninger om French til relevante kongolesiske myndigheter som en del av UDs konsulære arbeid med å sørge for en innleggelse, sier Graasvold.

Han understreker at rapporten ikke bør regnes som bevis i saken.

- Retten må få den tiden de trenger for å skrive ferdig dommen sin, men jeg vil understreke at rapporten ikke utgjør noe bevis i saken. Dette er veldig uheldig fordi det er vanskelig for han å gjennomføre saken når han er så syk. Vi hadde ikke noe ønske om å utsette saken ytterligere, sier Graasvold.

FLYGEBLAD: Aktor Nkulu stiller spørsmålstegn ved brevet fra det norske generalkonsulatet som ble presentert i retten. Han sammenligner det med et flygeblad. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Tiltalt for drap

Norske Joshua French ble tidligere i høst tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland, etter at Moland ble funnet død i N'dolo-fengslet i Kongo hovedstad Kinshasa 18. august i fjor.

Påtalemyndigheten i Kongo mener at French dopet ned Tjostolv Moland med sovemedisiner og kvalte ham på cellen. Forsvarerne mener derimot av Moland tok sitt eget liv. Denne påstanden støttes av norske Kripos' egen etterforskning i saken.

Den norske krimteknikeren Tom Luka vitnet under rettssaken, og sa forklarte da hvorfor Kripos mener at Moland ikke ble drept.

- Moland var ikke påvirket av rusmidler, men bare av alkohol da han døde. Det var ingen tegn til vold, forklarte han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder