KRITISK: Anniken Huitfeldt vil be forsvarsministeren om hvorfor begrunnelsen for opphevingen av refsen holdes hemmelig.
KRITISK: Anniken Huitfeldt vil be forsvarsministeren om hvorfor begrunnelsen for opphevingen av refsen holdes hemmelig. Foto:Roger Neumann,VG

Huitfeldt krever regelendring etter nakenbad-ordre

Luftforsvaret: Har iverksatt program rettet mot unge ledere

UTENRIKS

Offiseren som beordret Alice Asplund til å bade naken sammen med 30 mannlige medsoldater, slipper refs. Anniken Huitfeldt krever svar på hvorfor.

Publisert: Oppdatert: 04.11.14 06:58

Under en feltøvelse i 2011 måtte Asplund ta av seg klærne og bade naken sammen 30 mannlige medsoldater mens fire befal så på. I utgangspunktet fikk offiseren som ga ordren en bot på 2500 kroner, ble flyttet til en kontorjobb og fikk refs etter ordren.

Han klaget så inn saken for Klagenemnda for disiplinsaker i Forsvaret, der fikk han medhold og refsen er opphevet.

Hvilken begrunnelse som ligger bak vedtaket ønsker ikke Luftforsvaret å svare på.

– Vi forholder oss til at refsen er opphevet av den uavhengige klagenemnda. Dette er et endelig vedtak og Luftforsvaret vil følge opp dette rent personellmessig, sier pressetalsmann Dag Aamoth til VG.

– En endring av regelverket

At refsen ble trukket reagerer leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), sterkt på:

– Forsvarsministeren må snarlig sørge for en endring av regelverket som gjør det krystallklart at den type ordre er uakseptabel, skriver hun i en mail til VG og fortsetter:

– Jeg vil be om en nærmere begrunnelse fra forsvarsministeren om hvorfor begrunnelsen for opphevingen av refselsen holdes hemmelig. Når den holdes hemmelig er det vanskelig å fremme forslag til regelendringer.

– Signaleffekt

Huitfeldt trekker frem den tidligere forsvarsministerens uttalelse i saken, og mener at Ine Eriksen Søreide bør stille seg bak den:

– Forsvarsminister Espen Barth Eide var krystallklar i denne saken for 3 år siden, om at det er uakseptabelt at en offiser beordrer en kvinnelig soldat til å bade naken sammen med 35 gutter. Jeg forventer at dagens forsvarsminister er like tydelig, og snarest går inn i denne saken. Signaleffekten av saken kan ha betydning for det viktige arbeidet med å rekruttere flere kvinner inn i Forsvaret.

– Vi kan ikke ha et regelverk som åpner for å oppheve refselser som Forsvaret selv mener er et kritikkverdig forhold, sier Huitfeldt.

– Justert utdanningsprogrammet

På spørsmål om hvordan denne avgjørelsen kan påvirke andre kvinner som tenker å verve seg til Forsvaret svarer Dag Aamoth at de ikke ønsker å spekulere i det, men:

– Vi har vært opptatt av å forsikre de som ønsker å ta utdanning og gjøre tjeneste i Forsvaret om at det er uakseptabelt at en ung kvinnelig soldat tvinges til å bade naken for medsoldater.

Aamoth forteller også at det er gjort endringer i utdanningssystemet i Luftforsvaret.

– Som et ledd i oppfølgingen av denne saken har Luftforsvaret gjort noen erfaringer og har både justert sitt utdanningsprogram og iverksatt et program rettet mot unge ledere. Dette er et program som med bakgrunn i Forsvarets verdigrunnlag stiller ungt befal overfor noen av de krevende dilemmaer en kan møte knyttet til utdanning av soldater.

– Livredd

Det var i september 2011, under en tredagers feltøvelse på Heggmoen utenfor Bodø, at hendelsen skjedde. Soldatene hadde utført et oppdrag og fikk etterpå beskjed om å stille opp på rad og rekke for så å kle av seg naken for å utføre en intimvask nedentil.

Asplund ba om å få ha på seg boksershorts og sports-BH, men dette ble raskt avvist av offiseren.

– Jeg ble livredd da jeg forsto at jeg snart måtte ut dit å stå naken fremfor alle. Jeg satte meg ned på bakken med armene rundt bena og prøvde å gjemme meg. Men så ropte plutselig offiseren navnet mitt med en så streng stemme at jeg ikke turde å gjøre annet enn å gå uti og utføre befalingen, sa Asplund til VG for tre år siden.

Her kan du lese mer om