I BEGRAVELSE: Sjefen for Makedonias sikkerhetstjenester, Saso Mijalkov, under begravelsen til en av politimennene som ble drept i helgens opptøyer. Foto:Marko Djurica,Reuters

Makedonias innenriksminister og sikkerhetssjef går av

Både innenriksministeren og sikkerhetssjefen går av i håp om å dempe den dype, politiske krisen i Makedonia.

  • Linn Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Misnøyen mot regjeringen har vokst seg sterkere og sterkere siden januar, og er i hovedsak knyttet til avsløringer om at regjeringen har gjennomført omfattende, ulovlig overvåkning.

Opplysninger som er lekket til media skal ifølge opposisjonen bevise at regjeringen har avlyttet mer enn 20 000 mennesker i en periode på minst fire år. Både regjeringsmedlemmer, opposisjonsledere, journalister og religiøse ledere skal ifølge opposisjonen ha blitt avlyttet.

Ifølge BBC har innenriksminister Gordana Jankulovska og sikkerhetssjef Saso Mijalkov fått ansvaret for den ulovlige avlyttingen. Nå trekker de seg, melder nyhetsbyrået Reuters.

Myndighetene benekter beskyldningene, men oppsigelse skal like fullt være et forsøk på å redde den sittende regjeringen under statsminister Nikola Gruevski, som også er den avgåtte sikkerhetssjefens fetter.

Ifølge BBC har kritikere tidligere varslet at de søndag vil arrangere demonstrasjoner for å kreve statsministerens avskjed.

22 drept i opptøyer

Situasjonen tilspisset seg seg i helgen, da 22 personer ble drept i opptøyer mellom politi og det som ifølge politiet er terrorister.

Av de drepte var 22 etniske albanere og åtte politimenn. I etterkant av de voldelige sammenstøtene ble 30 personer siktet for terror.

Artikkelen fortsetter under bildet

OPPTØYER: 14 etniske albanere og åtte polititjenestemenn ble drept i sammenstøt i en albansk landsby i Makedonia i helgen. Her evakueres befolkningen i forbindelse med hendelsen. Foto:Visar Kryeziu,Ap

Det er fortsatt uvisst hva som var årsaken til konflikten. Myndighetene hevder at politiet tok seg inn og stanset væpnede terrorister, mens andre tror myndighetene selv har iscenesatt det hele for å få fokuset bort fra misnøyen mot styresmaktene.

– Det er fryktelig stor misnøye både blant etniske albanere og makedonere mot myndighetene, som er forferdelig korrupte, sa Balkan-forsker Cecilie Endresen ved Universitetet i Oslo til VG tidligere denne uken.

Det er altså ingen tvil om at landet er inne i en dyp, politisk krise.

Opposisjonen lekket opptak

Siden januar har opposisjonsleder Zoran Zaen jevnlig lekket opptak som skal bevise en omfattende myndighetskontroll av journalister og dommere, ulivlig avlyttnig av ansatte samt juksing med valgresultater.

Dette har medført en stor misnøye i landet, som også får sterk kritikk av vestlige diplomater.

LEKKET OPPTAK: Lederen for Makedonias største opposisjonsparti, Zoran Zaev, har jevnlig lekket opptak til media som skal avsløre myndighetenes ulovlige avlytting av blant annet journalister, opposisjonsledere og religiøse ledere. Foto:Ognen Teofilovski,Reuters

Innenriksminister Jankulovska skriver i sitt oppsigelsesbrev at hun tror at oppsigelsen kan føre til en bedring av situasjonen.

I sikkerhetssjef Mijalkovs avskjedsbrev heter det at han tror oppsigelsen vil «hjelpe til med å overvinne den politiske krisen som er satt i gang av opposisjonen».

Mer om

  1. Makedonia

Flere artikler

  1. Ekspert om Makedonia: Kan være provokasjon fra myndighetene

  2. 30 personer terrorsiktet i Makedonia

  3. Tyrkia: Berkin (15) er såret som aldri gror

  4. Forsker om Venezuela-valg: – Fører til mer splid, konflikt og vold

  5. 38 drept i opptøyer etter guruens voldtektsdom

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder