ORDRE OM LØSLATELSE: Egypts tidligere president Hosni Mubarak under et rettsmøte i Kairo i juni. Foto: KHALED DESOUKI/Afp

Domstol i Egypt beordrer at Mubarak løslates

En egyptisk domstol har gitt ordre om at landets tidligere president Hosni Mubarak blir løslatt. Ekspresidenten vil bli plassert i husarrest.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den nye ordren kom bare seks uker etter at Egypts militære avsatte den demokratisk valgte, islamistiske presidenten Mohamed Mursi. Løslatelse av Mubarak kan bidra til en ytterligere opptrapping av konflikten mellom de nye militærstøttede myndighetene og Det muslimske brorskap.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Egypts statsminister Hazem el-Beblawi gitt ordre om at Mubarak skal plasseres i husarrest mens rettsaken mot ham fortsetter.

Minst 900 mennesker, blant dem 100 soldater og politifolk, er drept i myndighetenes aksjon mot Brorskapet den siste uken. USA og EU vurderer nå å stanse den økonomiske bistanden til Egypt som reaksjon på volden.

Har skjedd før

En talsmann for landets rettsvesen bekreftet onsdag at domstolen har samtykket i at Mubarak får forlate fengselet. Dommerne mener det ikke lenger er grunnlag for å holde ham fengslet, skrev nyhetsbyrået Reuters med henvisning til en sikkerhetskilde.

- Domstolen har bestemt seg for at han skal settes fri, sa Mubaraks forsvarer Fareed El-Deeb da han kom ut av rettsbygningen.

- Det kan kanskje skje torsdag, svarte han på spørsmål om når frigivelsen vil skje.

Også jurister sa at Mubarak kanskje ville bli satt fri i løpet av torsdag. Men nyhetsbyrået AFP peker på at det flere ganger før er gitt rettslige ordrer om løslatelse av ekspresidenten, og at påtalemyndigheten hver gang har satt fram nye anklager for å kunne holde ham fengslet.

Påtalemakten varslet imidlertid senere onsdag at beslutningen om løslatelse ikke kommer til å bli anket.

Dømt til livsvarig

Hosni Mubarak er tidligere dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap på demonstranter under masseprotestene mot hans autoritære regime våren 2011. I januar fikk han imidlertid medhold i at saken skal behandles på nytt.

Mubarak anklages også for korrupsjon, men her skal han ha inngått en avtale om å betale tilbake pengene. Mandag denne uken kom en domstol fram til at korrupsjonsanklagen ikke i seg selv gir grunnlag for å holde 85-åringen fengslet.

I en alder av 85 år har Mubarak trolig ingen politisk framtid, påpeker Reuters. Men mange mennesker i den arabiske delen av verden vil ifølge byrået tolke frigivelsen som et signal om rehabilitering av de militære som styrte Egypt gjennom seks tiår.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder