Nyhetsbyrå: Iran fordømmer trykking av Muhammed-karikatur

Muslimsk predikant: – Bladet er en krigshandling

Charlie Hebdo-utgave revet bort fra stativene: – Kunne solgt ti ganger mer

PARIS (VG) Av sikkerhetshensyn fikk ikke kiosken på Gare du Nord flere enn 200 eksemplarer av Charlie Hebdo.

 • Harald Berg Sævereid
 • Helge Mikalsen
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi bestilte 1000, men det kom bare 200, og de ble revet bort i løpet av fem minutter. Salget var formidabelt, sier en av de kioskansatte, Mael de Mourgues, til VG.

– Hvorfor fikk dere ikke flere?

– Trolig var det på grunn av sikkerhet. Det er mange som ikke liker Charlie Hebdo, det kunne komme til å reagere om vi hadde hatt det i stativet utover dagen. Det er trolig årsaken. Man ønske ikke å risikere noe. Men det er sikkert at vi kunne solgt minst ti ganger så mange, sier 22-åringen.

VG anmelder utgaven: Touché, Charlie!

Foreløpig ikke i Norge

Narvesen-kiosker i Oslo sentrum fikk onsdag morgen mange henvendelser fra kunder som ønsket å få kjøpt Charlie Hebdo.

– Jeg vil gjerne gjøre meg opp min egen oppfatning av det, litt mer enn faksimilene, og samtidig markere støtte, ved å kjøpe det, til at de uansett om det måtte falle i min smak eller ikke, har rett til å utgi det, sier Pål Knudsen til NTB.

Han besøkte Narvesen på Continental onsdag morgen for å se etter satiremagasinet, men uten hell.

Reitan Convenience, som driver Narvesen-kjeden, kan fortsatt ikke bekrefte at satiremagasinet kommer for salg her i landet. NRK melder imidlertid at 200 eksemplarer skal være på vei til Norge, og kiosker som P4 har vært i kontakt med, opplyser at magasinet skal komme for salg i Norge på torsdag.

– En krigshandling

Samtidig kommer det sterke reaksjoner på magasinforsiden.

Iran skal ha gått ut og fordømt trykkingen av Muhammed-karikaturen på forsiden av den ferske utgaven av Charlie Hebdo, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

– Forsiden provoserer og sårer muslimer over hele verden. Den kan helle bensin på bålet av ondskapsfull ekstremisme, sier utenriksdepartementets talsperson Marzieh Afkham.

Den kontroversielle britiske muslimske predikanten Anjem Choudary kaller tegningen av Muhammed-profeten et angrep på han som muslim, og en krigshandling.

– Å tegne Muhammed slik, er et angrep på profetens ære, sier Choudary til The Independent.

Han sier en slik «krigshandling» ville ført til dødsstraff i en sharia-domstol.

Choudary står bak gruppen al-Muhajiroun, som britiske myndigheter har kalt en terrororganisasjon. Han ble fengslet i september i forbindelse med en terrorsak, men ble løslatt mot kausjon, skriver NTB.

Hammad Hammami leder en større moské øst i Paris, og han ønsker ikke helle mer bensin på bålet.

– Vi ser på disse karikaturene som akseptable. De krenker ikke profeten, sier Hammami, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Oversettes til seks forskjellige språk

Utgaven av Charlie Hebdo som kom onsdag morgen, og inneholder nye karikaturer av profeten Muhammed.

Det skjer altså en uke etter at ti av magasinets ansatte ble drept i et terrorangrep fordi de nettopp har trykket slike karikaturer tidligere.

Totalt 17 personer er drept av de tre terroristene i Paris forrige uke. Mens terrorbrødrene Kouachi tok livet av 12 personer i og utenfor Charlie Hebdos lokaler, drepte Coulibaly politikvinnen og fire gisler i kosher-butikken.

FORSIDE: Slik ser satiremagasinet Charlie Hebdos forside ut. Magasinet har tegnet profeten Muhammed som holder opp et skilt hvor det står «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie), og like under magasinets logo står det «Tout est pardonné» Foto:,Skjermdump, Liberation

Coulibalys kjæreste, terrormistenkte Hayat Boumeddiene (26), er fremdeles på rømmen.

Vanligvis kommer magasinet ut i 60.000 eksemplarer, men onsdagens utgave trykkes i fem millioner eksemplarer og oversettes til seks forskjellige språk.

Tolv personer, ti journalister og to politimenn, ble onsdag drept da maskerte menn med automatvåpen stormet Charlie Hebdos lokaler i Paris. Magasinet har flere ganger tidligere trykket tegninger av profeten Muhammed.

KRONIKK: Hverdagen etter Charlie

Revet bort fra avisstativet

Da VG kom til Gare du Nord litt før klokken seks onsdag morgen, var salget allerede i gang. Samtlige av dem som stilte seg i kø skulle ha et eksemplar av Charlie Hebdo, det første nummeret etter terroraksjonen mot redaksjonen for en uke siden.

De fleste som spurte etter magasinet ti over seks i morges måtte gå med uforrettet sak. Charlie Hebdo var revet bort fra avisstativet.

– Vanligvis selger vi 30–40 eksemplarer i løpet av en uke, men var det helt vilt i noen få minutter. Jeg har aldri hørt om en slik interesse for et magasin eller en avis, selv ikke når fotballinteressen er på det verste, sier Mael de Mourgues.

LES OGSÅ: Slik vil Europa stanse terroren

Selges dyrt på eBay

Den enorme etterspørselen gjør at det nå ligger ute en rekke eksemplarer til salgs på aksjonssiden eBay. På Ebay.com har brukere gitt bud på over 4.300 kroner for den ferskeste utgaven av bladet. Enkelte av selgerne tilbyr andre å kjøpe et eksemplar for 100.000 euro.

Siden angrepet forrige uke har det også blitt lagt ut en rekke eksemplarer av bladets forrige utgave, også dette til høy pris.

Ifølge BFM TV har en rekke brukere på Twitter uttrykt kraftig misnøye med at enkelte prøver å tjene penger på den ikoniske utgaven.

– Vi er et åpent marked som ikke legger noen begrensninger på hvilken pris brukerne kan kreve for et produkt, uttaler eBay til TV-kanalen.

TIL SALGS: Flere utgaver av det svært etterspurte magasinet selger på nettet. Foto:FAMSIMILE : EBAY,

Gråt og lo da de lagde forsiden

Renald Luzier, en av de overlevende tegnerne i Charlie Hebdo, brøt sammen i gråt under tirsdagens pressekonferanse. Han fortalte at han ikke kommer til å gi seg, og at Charlie Hebdo er overalt.

KNAKK SAMMEN: Tegner Renald Luzier forteller at det var vanskelig å lage den første tegningen etter det brutale angrepet mot Charlie Hebdo. Her sammen med sjefredaktør Gerard Biard og spaltist Patrick Pellou under en pressekonferanse tirsdag. Foto:Philippe Wojazer,Reuters

– Jeg er Charlie, jeg er politi, jeg er jøde. Terroristene som angrep oss ville ha hat mellom mennesker, mellom mennesker som tror. Og ja, jeg er Charlie. Jeg er politi, jeg er jøde, jeg er muslimsk, sa tegneren.

LES OGSÅ: TV2s reporter kalt «muslimjævel» på direkten

Han forklarer også hvordan forsiden på den siste utgaven av satiremagasinet ble til:

– Jeg så på tegningen der det sto «Je suis Charlie», og begynte å gråte. Så skrev jeg «Alt er tilgitt», og så tenkte vi «faen, dette er humor». Da hadde vi funnet coveret vårt. Jeg så på tegningen og moret meg, selv om jeg gråt.

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Libération: Dette er ukens Charlie Hebdo-forside

 2. Uavklart om Charlie Hebdo skal selges i Norge

 3. NRK: 200 Charlie Hebdo-eksemplarer kommer til Norge

 4. Revet ut av bladhyllene - hylles av presidenten: Charlie Hebdo-opplaget øker fra tre til fem millioner eksemplarer

 5. Angrepet under stort redaksjonsmøte - planla spesialnummer om sharia

 6. Charlie Hebdo utsolgt på 43 minutter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder