I KAMPER MED ISIL: Kurdiske militærstyrker, også kalt peshmerga, i kamper med med ISIL i Jalawa i nordlige Irak. Det lille bildet viser Fenrik Didar Abdullah, og hans tropp, som VG har snakket med. Foto:,Reuters/Peshmerga

Kurdiske soldater i fronten i Irak:
- Nordmennene er velkomne

Et tiltalls unge nordmenn med kurdisk bakgrunn ønsker å reise til krigen i Irak i kampen mot ISIL. Nå sier fotsoldatene i de kurdiske styrkene til VG at nordmennenes bidrag vil gi dem selvtillit og styrke.

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over fem år gammel

- Uten tvil, vi regner med at våre unge kurdiske menn, spesielt de som bor i utlandet, kommer for å delta i krigen. Vi takker dem for den store støtten og det betyr mye for oss, sier fenrik Didar Abdullah til VG.

Han befinner seg nå i frontlinjen i kurdernes krigføring mot ISIL i Rabia-regionen, ved den nordre grensen mellom Irak og Syria. Han har sammen med troppen sin, satt seg ned for å svare på VGs spørsmål.

Frykter angrep

10 juni, i nordlige Irak: Jihadister fra den ekstremistiske opprørsgruppen ISIL rykker i tusentall over den ikke-fungerende grensen mellom Syria og Irak. I første omgang er målet deres å ta over nord-irakiske byer og etablere kontroll. I fremrykkingen, kaster irakiske regjeringssoldater uniformer og våpen, og flykter.

I kaoset som oppstår rykker kurdiske militærstyrker inn i en rekke byer i det nordlige Irak. De har lenge ønsket selvstendighet, og griper sjansen. Det har siden vært harde kamper mellom ISIL og kurdiske styrker.

Nå deler kurderne en flere tusen kilometer lang grense med den mest ytterliggående og voldelige opprørsgruppen i verden. Grensen mellom det relativt stabile kurdiske områdene, og de usikre områdene ISIL kontrollerer, strekker seg fra nordvest, nær Syria, helt ned til grensen mot Iran lenger sør-øst.

Frykten blant kurdere, for ytterligere angrep fra ISIL, er stor.

BAKGRUNN:Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

- En ære å bli martyr

VIL BIDRA: - Jeg har vokst opp med historier om Kurdistans evige frihetskamp. Hvis mitt Kurdistan er truet vil jeg kjempe hardt for å forsvare det, sier en norsk-kurdisk 28-åring til VG. Foto: Amund Bakke Foss Foto: ,

VG har tidligere beskrevet hvordan en ny gruppe nordmenn gjør seg klar til å delta i krigen i Irak. Flere titalls unge norsk-kurdere planlegger nå å reise for å forsvare Kurdistan, mot ISIL og irakiske regjeringsstyrker.

- Den største æren er å bli martyr i kamp for folket mitt. Dør jeg for Kurdistan, vil det være en ære for familien min og vennene mine, sa en 28 år gammel nordmann med kurdiske bakgrunn, til VG da.

Sammen med brødrene sine og flere venner er han klar til å reise ned hvis de kurdiske områdene angripes av ISIL.

I Oslo har det vært minst fire møter blant unge kurdere, som har handlet om å reise til Kurdistan for å forsvare grensene, hvis de angripes. Gruppen som arrangerte møtene opprettet kontakt med det kurdiske militæret, også kalt peshmergaen. De har cirka 200.000 godt organiserte menn i sine rekker, og sa at de foreløpig ikke har behov for forsterkninger.

- Kurdistans sønner

Nå sier fotsoldater i de kurdiske styrkene at de ønsker nordmennene velkommen:

- Så klart de er velkommen til å krige med oss. De har plassen sin her, de er Kurdistans sønner, som oss. Hvilken mor har ikke plass til ungene sine, sier Fenrik Didar Abdullah.

Han og den lille troppen hans er utplassert ved grenseovergangen ved Rabia. Den 16. juni ble overgangen, ifølge kurdiske regionsmyndigheter, angrepet av ISIL. To kurdiske soldater døde. Noen dager senere gikk en veibombe av. En døde og åtte andre ble skadet.

I FRONTLINJEN: Ledelsen i det kurdiske militæret, sier de foreløpig ikke trenger hjelp. Fenrik Didar Abdullah mener kurdere fra hele verden bør bidra. Foto: Peshmerga,

- ISIL blir ledet av noen feige terrorister. Vi er ikke redde for dem, og de skal ikke nå oss. Vi har alltid gitt livene våre for landet vårt, og vi sverger at vi kommer til å forsette til vi vinner kampen mot terrorister eller andre makter, sier Adullah.

Kurderne kommer stadig nærmere sin langvarige drøm om en egen stat. Etter kaoset som blusset opp i Irak i juni, erklærte kurdiske myndigheter at de ønsket å holde en folkeavstemning om selvstendighet. Forrige fredag gjorde de det klart at de trekker seg helt ut av Iraks regjering, ved ikke lenger å være endel av minister-kabinettet.

I juni tok kurdiske styrker også den oljerike byen Kirkuk, en by de har hevdet er deres i mange år. De tok også kontroll over to store oljefelt i området. Kurderne frykter nå at ISIL vil gå til kamp om de økonomisk viktige områdene kurderne besitter.

- Vil gi oss styrke

Keske, i nærheten av Mosul: Da ISIL rykket inn i Iraks nest største by, Mosul, forlot irakiske styrker også sine militærposisjoner i områdene rundt. Etter kamper tok kurdiske peshmerga-soldater kontroll over Keske-området i nærheten av ISILs nåværende hovedbase i Irak, Mosul.

FARE FOR HELE VERDEN: ISIL er en fare for hele den demokratiske verden, sier soldaten Zargos Berwari. Foto: Peshmerga,

Soldaten Zargos Berwari er utstasjonert i Keske.

Han kommenterer nordmennenes vilje til å reise for å støtte peshmerga-krigerne slik:

- Etter min mening er dette den største støtten peshmergaen kan få, for dette kan føre til mer selvtillit til å beskytte Kurdistans jord og territorium. Kurdistan er landet til enhver kurder, og det er enhver sin plikt til å forsvare Kurdistan fra enhver fiende. Selvfølgelig ønsker vi dem velkommen med hele vårt sjel, det vil gi oss styrke, sier han til VG.

Problemet med ISIL, ifølge Berwari, er at de ikke anerkjenner noen sekulære retningslinjer.

- De som motsier ISIL, blir stemplet som deres fiende. På grunn av dette er det svært viktig at det internasjonale, demokratiske samfunnet, står imot slike barbariske organisasjoner. Ellers er de en fare for hele den demokratiske verden, sier soldaten.

Han sier ISIL kanskje er kurdernes største fiende akkurat nå, men at den irakiske shia-dominerte regjeringshæren, som kurderne i mange år har stått i konflikt mot, også kan angripe dem når som helst.

TATT KONTROLL OVER OLJEFELT: En kurdisk kriger holder vakt ved Kalak-rafeneriet i utkanten av Erbil før helgen. Foto:,Ap

- ISIL har ikke troen på dialog, menneskerettigheter og demokrati. Og Irak har per i dag, på grunn av deres ledere, blitt en diktatorisk stat. Vi aksepterer ikke på noen måte den situasjonen irakiske myndigheter har påført sine borgere, sier han.

Fenrik Didar Abdullah og hans tropps uttalelser, gir en klar indikasjon på kurdernes kampvilje i tiden som kommer:

- Vi lover at vi skal kjempe imot fienden, å knuse dem totalt . Vi kjemper ikke bare med våpen, men vi gir livene våre og alt vi eier, for vår mor Kurdistan.

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Unge norsk-kurdere klare til krig i Irak

  2. Nordmenn i harde kamper mot ISIL i Irak

  3. Kurdistans etterretningssjef til VG: ISIL er en trussel mot Norge

  4. Obama væpner kurdiske styrker - tilbakeslag for ISIL

  5. Irak hisser til angrep mot kurdisk oljeby

  6. Kurderes kamp for en nasjon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder