Antall angrep nesten doblet i «norsk provins»

Voldsomme kamper og flere tusen på flukt etter at Norge dro

Rapport: Faryab tydeligste eksempelet på hvordan opprørerne har lykkes

(VG Nett) Etter at norske soldater forlot Faryab-provinsen, har antallet voldshandlinger eksplodert. Flere tusen sivile er på flukt etter voldsomme kamper de siste ukene.

  • Rune Thomas Ege

Onsdag hedret kongen, forsvarsledelsen, regjeringen og NATOs generalsekretær norske soldater for deres innsats i Afghanistan.

Men hvordan situasjonen er i provinsen norske soldater forlot i oktober i fjor, ble ikke nevnt i festtalene på Akershus festning.

VG kan i dag bringe de første, håndfaste tallene som viser utviklingen etter at Norge forlot Faryab. De viser en sikkerhetssituasjon som er i fritt fall:

De fire første månedene i år ble det registrert 105 angrep fra opprørsgrupper i Faryab. Det er en økning på 84 prosent fra samme periode i fjor.

En direkte konsekvens av at norske soldater ikke lenger befinner seg i provinsen, ifølge Afghanistan NGO Safety Office (ANSO).

«Grenseområdet i nordvest (Farah til Faryab) er det tydeligste eksempelet på hvordan opprørere har lykkes med å fylle et tomrom etter at internasjonale styrker har trukket seg ut», skriver den anerkjente analysegruppen i en fersk rapport.

VG har gått gjennom et stort antall etterretningsnotater, ulike rapporter og artikler i lokale og internasjonale medier. Det tegner et dystert bilde av sikkerhetssituasjonen i Faryab, som er den provinsen i Nord-Afghanistan med flest sivile dødsfall.

På kartet over kan du se et utvalg av hendelsene, som sprer seg over så å si hele provinsen.

De røde områdene på kartet over er helt under Taliban og andre opprøreres kontroll. Og så langt i år har de blitt større og større.

SE GRAFIKK: Disse områdene kontrolleres av Taliban

- Klarer ikke fylle rommet

Norske politikere har de siste årene brukt «å sette afghanerne i stand til å ta ansvar for sin egen sikkerhet» som målet for den norske operasjonen i Afghanistan.

Det har ikke gått så bra, skal vi tro rapporten:

«Inntil de afghanske sikkerhetsstyrkene viser evnen til å ha kontroll over provinser med stadig verre sikkerhetssituasjon, kan man ikke si at de klarer å fylle rommet etter de utenlandske styrkene», skriver ANSO som får mesteparten av pengene sine fra det norske Utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under bildet

FAKSIMILE: Dagens VG.

Det har også vært en blodig start på 2013. Ingen andre provinser har blitt så hardt rammet av Talibans våroffensiv «Operasjon Khalid ibn Walid» som Faryab:

Bare de siste to ukene har så mange som 7600 sivile blitt drevet på flukt etter voldsomme kamper mellom opprørere og afghanske sikkerhetsstyrker i det urolige Qeysar-distriktet.

- Omfanget og intensiteten i kampene i Faryab er overraskende. Om opprørerne lykkes, avhenger av hvor effektive og organiserte de afghanske sikkerhetsstyrkene er. Det er ikke nok soldater til å få kontroll over hele provinsen. Og det er en reell mulighet for at situasjonen i Faryab kan bli enda verre. Dette er ekstremt urovekkende, sier Flyktningehjelpens sikkerhetsrådgiver Sam Sherman til VG.

Flere utenlandske krigere

Blant opprørerne som har deltatt i kampene, er flere utenlandske statsborgere ifølge VGs kilder. I tillegg til forsterkninger fra Pakistan, har også tsjetsjenere og usbeker slåss sammen med de opp mot 600 opprørerne som de siste ukene jevnlig har angrepet mål i de sørlige delene av provinsen.

30. april holdt Faryab-guvernør Mohammadullah Baktash et krisemøte for å be hjelpeorganisasjoner om å distribuere hjelp til de flere tusen sivile som har blitt rammet av kampene.

Men i deler av provinsen, der Norge bruker 150 millioner bistandskroner årlig, er det umulig for hjelpeorganisasjonene å jobbe.

- Vi skulle gjerne hjulpet de som virkelig trenger det i Faryab nå. Men vi kan ikke gå inn i de hardest rammede områdene. Det er rett og slett for farlig, selv for lokale afghanere, sier Sherman.

Artikkelen fortsetter under bildet!

PÅ FLUKT: Dette er et av svært få bilder som har kommet ut fra Faryab-provinsen de siste månedene. Bildet er tatt tirsdag, og viser internt fordrevne flyktninger som har samlet seg i Qeysar basar etter voldsomme kamper i landsbyene rundt. Foto: SAM SHERMAN, Flyktningehjelpen

- Situasjonen er uoversiktlig på grunn av mange ulike grupper med mange ulike interesser. Det går ikke an å planlegge en uke på forhånd. I Faryab må vi ta alt fra dag til dag. Det er krevende og utfordrende, sier landsjef Liv Steimoeggen i Kirkens Nødhjelp.

Flere årsaker

Årsaken til at situasjonen er langt verre nå enn på samme tid i fjor, er mange ifølge ekspertene:

**Opprørere har utnyttet vakuumet etter at de norske og amerikanske soldatene trakk seg ut av provinsen.

**Lokale makthavere som nøt godt av samarbeid med de norske styrkene, mistet deler av maktgrunnlaget når de utenlandske styrkene trakk seg ut. Nå har gamle konflikter blusset opp igjen.

**Sikkerhetsstyrkene mangler luftstøtten fra NATOs jagerfly, bombefly og ikke minst helikoptre, som de siste årene har spilt en viktig rolle i kampene i Nord-Afghanistan.

**Deler av sikkerhetsstyrkene er dårlig utstyrt, dårlig motivert, og antallet er for få til å holde kontroll i hele provinsen.

**Og verst av alt, ifølge kilder: Makthaverne har sluttet å snakke sammen. Det er et dårlig tegn med tanke på høstens presidentvalg i Afghanistan.

BLODIG: En såret mann blir båret inn på sykehuset i Meymaneh etter det voldsomme selvmordsangrepet som rammet byen like etter at norske styrker dro. De siste ukene er opp mot 100 drept og over 7000 drevet på flukt i voldsomme kamper i Faryab-provinsen. Foto: AP/NTB Scanpix

- Snakker ikke sammen

- Så lenge Norge var i Faryab, var det et ukentlig møte der alle de lokale maktfaktorene måtte stille opp. Der måtte de snakke sammen. Når er disse ukentlige møtene borte. Det er et problem at de med makten i provinsen ikke snakker sammen, sier forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen.

Et av resultatene er at Taliban og andre opprørere har kontroll over stadig større områder av Faryab. På kvelds- og nattestid er situasjonen enda verre. Da kan opprørere og kriminelle bevege seg fritt i store deler av provinsen.

- Det er utrolig vanskelig å få ut informasjon om hva som faktisk skjer i Faryab. Men da situasjonen roet seg ned i resten av Afghanistan, fortsatte konfliktene utover vinteren i Faryab. Og de har begynt tidligere enn andre steder i år. Det er urovekkende, sier Ståle Ulriksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder