8000 norske soldater - 11 år - flere hundre kontroller - ingen tatt

JAKTER NARKO: Narkotikahunden etter ulovlige stoffer på en norsk CV-90 stormpanservogn i Afghanistan. Den har ikke funnet mye på kontrollene i de norske leirene. Foto: FORSVARET

Ingen norske Afghanistan-soldater narkotatt

(VG Nett) Her jakter narkotikahunden Figo (8) på ulovlige stoffer i den norske Afghanistan-leiren. Han fant ingenting - denne gangen heller.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge Forsvaret har nemlig ingen av de 8000 norske soldatene som har tjenestegjort i Afghanistan testet positivt på hverken narkotika eller dopingmidler de 11 årene Norge har hatt soldater i det krigsherjede landet.

- Selvfølgelig er vi veldig fornøyde med disse tallene, sier oberstløytnant John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), til VG.

Flere ganger i året drar team fra Forsvarets narkotikagrupper til de norske leirene i Afghanistan på uanmeldte kontroller.

Med narkotikahunder går de gjennom både fellesarealer, soldatenes rom og andre deler av leiren. Tilfeldige soldater blir også plukket ut til mer omfattende tester.

VG har bedt om resultatet fra disse kontrollene. Det er oppløftende tall for Forsvaret:

- Det er gjennomført mange hundre tester, og det har ikke blitt avdekket positive prøver på narkotika eller dopingmidler blant norsk personell, sier Lien.

Skjerpet taxfree-regler

En periode var Forsvaret bekymret for salget av kosttilskudd i taxfreebutikkene i de norske leirene. Frykten var at norske soldater skulle få i seg ulovlige dopingmidler gjennom blant annet proteinpulver - som ble solgt langt under norske listepriser.

Men etter at regelverket ble strammet inn, flere kontroller ble gjennomført og butikkene ble tvunget til å følge norske dopingregler, gjorde heller ikke billigpulveret noen utslag på dopstatistikken, ifølge Forsvaret.

Nulltoleranse

- Forsvaret har nulltoleranse når det gjelder narkotika og doping. Derfor er det tilfredsstillende å se at vi til tross for mange kontroller kan konkludere med at dette ikke er et problem. Vi vil likevel fortsette både det forebyggende arbeidet og kontrollvirksomheten, sier Lien.

Norske Afghanistan-soldater må også skrive under på kontrakter om at de er doping- og narkotikafrie før de reiser ut i utenlandstjeneste.

- Antallet kontroller av personell i Afghanistan varierer med flere faktorer, blant annet ressurser, kapasiteter og mulighet for å gjennomføre kontroller innimellom annen nødvendig tjeneste. Det gjelder både for narkotikaavdelingene og våre avdelinger i Afghanistan, sier Lien.

Kutter i styrken

Norge har i dag om lag 270 soldater i Afghanistan. I løpet av året skal den reduseres med om lag 70 personer, blant annet ved at det norske Hercules-transportflyet som er stasjonert i Mazar-e Sharif skal sendes hjem.

Som VG skrev forrige uke, blir bidraget enda mindre til neste år. Da blir den norske leiren i Mazar-e Sharif lagt ned, og hele den norske styrken flyttet til Kabul.

GÅR GJENNOM ROM: Narkotikahunden Figo sjekker et rom i den norske leiren i Meymaneh i Nordvest-Afghanistan, mens en latvisk soldat ser på. Foto: FORSVARET

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder