Tøffere FN-sanksjoner gjør at innbyggerne må ty til primitive legemidler

Norsk Røde Kors-talsmann: - Sykehusene dyrker egne urter i hagene sine

LITE HJELP Å FÅ: Man Nyon Apotek i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang har så godt som ingen vestlig medisin å tilby kundene sine. På sykehus og apotek på landsbygda er tilbudet enda skralere. - Sykehusene produserer egen urtemedisin i hagene sine, sier Torben Henriksen i Røde Kors. Foto: AP

Desperate nordkoreanerne mangler medisiner: Nord-Korea: - Spiser bjørnegalle og tigerknokler for å bli friske

(VG Nett) Snart er det helt tomt for vestlig medisin i Nord-Korea. 24 millioner desperate innbyggere tyr til kjerringråd.

 • Theis Roksvåg Pedersen

Artikkelen er over syv år gammel

Fra små helseinstitusjoner i grisgrendte landsbyer til apotek og sykehus i utstillingshovedstaden Pyongyang: Nord-Korea er snart helt tom for vestlig medisin.

Det skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

I hyllene er legemidlene i stedet erstattet med eldgammel «koryo»-medisin.

FÅ SISTE NYTT OM NORD-KOREA PÅ VG NETTS SAMLESIDE !

«Man Nyon Apotek er fylt opp med fargerike pakninger med alt fra tørket bjørnegalle og hjortegevir-mikstur til tigerknokkel-masse og ginseng», skriver AP om et apotek i Pyongyang.

Og på landsbygda dyrker folk planter til å produsere egne urtebrygg.

Billig alternativmedisin

Årsaken til medisinmangelen bunner blant annet i de siste FN-sanksjonene, som ble vedtatt mot det lukkede diktaturet på Korea-halvøya i mars, etter landets seneste atomprøvesprengninger i februar.

BAKGRUNN: Slik har de raslet med sablene i 60 år

Men mange nordkoreanere foretrekker også tradisjonell medisinering fremfor vestlige legemidler, ifølge leger i landet. Dessuten:

- Leger er mer interesserte i «Koryo»-medisin enn vestlig medisin, fordi de kan få tak i dette mye enklere, sier apoteker Ri Hye Yong til AP.

- Og det er mye billigere, legger hun til.

Nord-Korea er et av landene i verden som bruker minst på helse per innbygger.

Sykehus i elendig forfatning

Torben Henriksen i Røde Kors har reist rundt i det lukkede landet i over ti år. Sist gang i slutten av mars i år. Da fikk han blant annet, med egne øyne, se sbrubbsultne småbarn som lette etter såkorn i veikanten.

- For meg er det vanskelig å trekke slutninger; om hvorvidt de siste sanksjonene har hatt noen innvirkning. Men vi ser nå at den siste tids politiske utvikling har bidratt til at utenlandske donorer gir færre gaver til Røde Kors og andre hjelpeapparater, opplyser Nord-Korea-eksperten.

«KORYO»: Allerede på 50-tallet, i kjølvannet av Koreakrigen, begynte den nordkoreanske helsesektoren å sverge til tradisjonell «koryo»-medisin. I 2013 er dét nesten det eneste apotek og sykehus kan tilby. Her fra Man Nyon Apotek i Pyongyang. Foto: AP


Henriksen har besøkt over hundre sykehus i landet.

- Siden jeg begynte å reise rundt har det vært så godt som tomt for vestlig medisin, og det er svært begrenset med lokal produksjon i landet. Sykehusene produserer egen urtemedisin i hagene sine, sier han.

BILDESPESIAL: Se Norges Røde Kors sine bilder fra Nord-Korea

Torben Henriksen forteller at alternativ medisin er hyppig brukt. Leger har blant annet stor tro på ginseng som legemiddel.

- Hvordan er det å bli syk i Nord-Korea?

- Helsestellet er gratis, men som oftest får man kun urtemedisiner. Utstyret er gammelt og ofte ødelagt, mange sykehus har ikke elektrisitet på timer eller døgn og rommene er ofte så kalde at mange velger å bli hjemme i stedet, svarer han.

Smugler-sjokolade fra Sør-Korea

De seneste sanksjonene fra verdenssamfunnet har, i tillegg til å virke fordømmende, blant annet hatt som mål å få Kim Jong-un og den kommunistiske eliten til å kutte ned på utenlandsreiser og import av luksusgoder.

Men til tross for beretninger om vanlige folk som er fullstendig avskjermet fra verden utenfor, skriver BBC at sørkoreanske og kinesiske importvarer florerer på landets svarte marked.

Smuglede DVD-er er svært populært, og ulovlige mobiltelefoner blir mer og mer vanlig for innbyggere som er bosatt på grensen til Kina.

Nordkoreanerne ser dessuten ikke ut til å få nok av sjokoladen «Choco Pies» fra naboene i sør. Disse selges for opptil fire ganger den sørkoreanske utsalgsprisen.

- Jeg ba faren min om å prøve å komme seg til Kina, og kjøpe så mange han kunne få tak i. Det vil gi god avkastning, sier en avhopper til BBC.

VG har tidligere skrevet om Sung Min Jeong (44), som valgte å flykte fra Nord-Korea fordi han fryktet han måtte ty til kannibalisme for å overleve.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Unike bilder: Slik er livet EGENTLIG i Nord-Korea

 2. Kim med sjeldent oppgjør: Kritiserte helsevesenet i Nord-Korea

 3. Røde Kors fikk unik tilgang i Nord-Korea: Advarer mot plutselig regimefall

 4. Pluss content

  Ny rapport: Slik får Kim luksusvarer til Nord-Korea

 5. Sørkoreansk kultur smugles til Nord-Korea

Fra andre aviser

 1. Lever et luksusliv i Nord-Korea

  Aftenposten
 2. Her kan du kjøpe det meste

  Bergens Tidende
 3. Slik er hverdagen i Nord-Korea

  Aftenposten
 4. Målløst i historisk VM-kvalifiseringsoppgjør i Nord-Korea

  Bergens Tidende
 5. Planlegger kunstakademi i Nord-Korea

  Bergens Tidende
 6. Kristiansander i Pyongyang: «Tror ikke den jevne nordkoreaner merket noe»

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder