BRØT MED AL-QAIDA: "Den maskerte brigade" ved leder Mokhtar Belmokhtar tok på seg ansvaret for angrepet mot gassfeltet i Algerie i januar. Kort tid før angrepet brøt Belmokhtar med al-Qaida. FOTO: AP

Belmokhtar skal ha fått terrorkritikk av al-Qaida før In Amenas-angrepet

(VG Nett) Kun måneder før 37 mennesker ble drept i gisselaksjonen på Statoils gassanlegg i Algerie, fikk Mokhtar Belmokhtar angivelig kritikk fra al-Qaida for ikke å ha utført noen spektakulære terroraksjoner.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nyhetsbyrået AP offentliggjorde onsdag det som skal være et brev fra al-Qaida-ledere i Nord-Afrika til terroristen Moktar Belmokhtar. I det ti sider lange brevet får Belmokhtar og hans terrorgruppe «Den maskerte brigade» knallhard kritikk fra de 14 lederne i Afrika-avdelingens styrende organ.

- Dere har mange hellige krigere, tilgjengelige finanser, massevis av våpen og strategiske mål innen rekkevidde. Likevel har ikke «Den maskerte brigade» fått til en eneste spektakulær aksjon, står det i brevet.

Lederne slår i brevet fast at alle som følger med på væpnede aksjoner i Sahara tydelig kan se at «Den maskerte brigade» har mislyktes.

Brevet er datert 3. oktober. Kun to måneder etter å ha fått brevet, brøt Belmokhtar med al-Qaida. Den nye terrorgruppen fikk navnet «De som signerer med blod».

16. januar tok en terrorgruppe over 600 personer som gisler på Statoils gassanlegg i In Amenas i Algerie. Angrepet skal ha vært organisert av Belmokhtar.

Én algerier og 37 utenlandske borgere ble drept, inkludert fem nordmenn. 29 gisseltakere ble også drept i aksjonen.

Tok ikke telefonen

I brevet kritiseres også Belmokhtar for ikke å ha leverte inn utgiftsrapporter, for å ha ignorert møter, for ikke å ha tatt telefonen når al-Qaida-lederne ringte og for å ha nektet å utføre ordre fra ledelsen.

I brevet kommer det fram at Belmokhtar tidligere hadde ønsket å starte sin egen terrorgruppe, noe al-Qaida-lederne avviser som en dårlig idé.

Tidligere sjef for Pentagons antiterrorarbeid i Afrika, Rudolph Attallah, sier at brevet forklarer hvorfor Belmokhtar valgte Statoil-anlegget som mål.

- Med angrepet sendte han en beskjed direkte til sine tidligere sjefer: «Jeg er en jihadist og fortjener å bli skilt ut fra al-Qaida», sier Attallah til AP .

Brevet AP har fått tilgang til, ble funnet i en bygning som tidligere tilhørte Belmokhtars menn i Timbuktu i Mali.

Kan stå bak ny aksjon

I begynnelsen av mars hevdet regjeringshæren i Tsjad å ha drept Belmokhtar, men noen offisiell dokumentasjon har aldri kommet. Islamister med bånd til Belmokhtars gruppe har hele tiden fastholdt at algerieren er i live, men heller ikke de har lagt fram beviser.

Samtidig er det hevdet at Belmokhtar sto bak en ny terroraksjon i Niger i forrige uke. 21 personer ble drept da en selvmordsbomber slo til mot en militærleir i byen Agedez.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder