TALIBAN GRIPER INN: Et medlem av Taliban griper inn under en demonstrasjon holdt av afghanske kvinner utenfor en skole i Kabul den 30. september.

Afghansk kvinneaktivist: Må gå i dialog med Taliban

Det internasjonale samfunnet har ikke noe annet valg enn å samarbeide med Taliban, sier Jamila Afghani, som selv måtte flykte fra Kabul da den ekstreme gruppen tok makten.

Av 

Nilas Johnsen

Publisert:

I dag er hun evakuert til Norge, men som leder og grunnlegger av Women’s International League for Peace and Freedom i Afghanistan, har Jamila Afghani vært i mange konflikter med Taliban.

Hun har også forsøkt å gå i dialog med dem.

Som tidligere viseminister i Sosial- og arbeidsdepartementet har hun representert Afghanistan i møter hos FN og EU, samt under fredssamtalene med Taliban i Doha i 2019.

SISTE: Norske diplomater traff Taliban før helgen

AKTIVIST: Jamila Afghani, tidligere viseminister i Sosial- og arbeidsdepartementet i Afghanistan, ble evakuert til Norge.

– I møter med Taliban-ledere, så oppfattet jeg dem faktisk som respektfulle og imøtekommende. Kvinners rettigheter i et islamsk perspektiv har vært en svært krevende kamp, men har funnet en viss plass i Afghanistan, sier Afghani til VG.

– Om man vil opprettholde det vi har oppnådd, så kan ikke Taliban bli isolert av omverden. Det har man forsøkt før. Akkurat nå finnes det ikke noe annet alternativ enn å gå i dialog med dem, sier Afghani til VG.

les også

Slik er Talibans Kabul: Kun småjenter får gå på skolen

Norge, og de fleste vestlige land, har gjort om omtrent all bistand til Afghanistan fra langsiktige prosjekter til humanitær hjelp. En kortsiktig strategi, mener Afghani.

– Akkurat nå trenger Afghanistan humanitær bistand i form av nødhjelp. Men landet trenger også langsiktige prosjekter, som går via statsapparatet. Da må man gå via Taliban, så lenge de er makthaverne på bakken, sier aktivisten.

– Nå kan man bruke forhandlingsrommet til å sette krav til Taliban, som at kvinners rettigheter blir respektert. De må man også inngå noen kompromisser, slår Afghani fast.

HVEM FÅR GÅ PÅ SKOLEN: Afghanske jenters rett til å gå på skole er ett av de viktigste, og vanskeligste, spørsmålene i dialogen med Taliban.

Hun er dermed enig med norske Terje Watterdal, som nylig returnerte til Kabul, og oppfordrer Vesten til å fortsette å gi støtte til Talibans Afghanistan, siden alternativet er så mye verre.

Men å støtte forsøk på dialog med Taliban er omstridt, også blant afghanske menneskerettsaktivister som er blitt evakuert.

Nylig traff en gruppe på fire afghanske aktivister statsminister Erna Solberg, og deres budskap var klokkeklart: – Man kan ikke stole på Taliban, sa aktivistene.

– Politisk vanskelig

Generalsekretær i Afghanistankomiteen, Liv Kjølseth, deler Jamila Afghanis syn, på at man ikke kommer utenom en form for dialog med Taliban.

– Norge må gå inn for en dialog med de nye makthaverne. Politisk er det veldig vanskelig å gi bistand til den afghanske staten nå som den er styrt av Taliban, men alternativet er at man risikerer å miste 20 års investering, sier Kjølseth.

– Vi må avpolitisere bistand, spesielt til helse og utdanning, og sørge for fortsatt støtte til det sivile samfunn, fortsetter hun.

Returnerte til Kabul: – Godt å være tilbake

KREVER SIN RETT: Afghanske kvinner demonstrerer utenfor det som tidligere var departementet for kvinners rettigheter. Bildet er fra 19. september, litt over én måned etter Taliban tok makten i Kabul.
les også

Solberg advarer Taliban: – Det kan bli kutt i bistand

Ber om bosetting i Oslo

Afghanistankomiteen, og åtte andre norske menneskerettighetsorganisasjoner, har samtidig en sterk oppfordring til den norske regjeringen.

– Vi ber om at Jamila Afghani, og andre menneskerettsaktivister, blir bosatt i Oslo og ikke blir spredd rundt i hele Norge. Det er viktig at dette miljøet kan danne et nettverk der de kan samarbeide tett i det daglige, sier Kjølseth.

Hun legger til at hun er glad for at Erna Solberg i intervjuet med VG åpnet for å finne en plattform for å støtte menneskerettsforsvarere som er evakuert til Norge, og håper at konkrete forslag spilles over til ny regjering.

– Et samlet eksilmiljø vil være svært viktig for å kunne påvirke politikken i Afghanistan gjennom sine lokale kontakter på bakken i Afghanistan, og gjennom sine kontakter i det internasjonale samfunnet. Derfor er det viktig at de kan jobbe sammen i Oslo, der de tilbys kontorplass i Menneskerettighetshuset.

Norsk lege jobbet i Taliban-område: − Mullaen bestemte hvem som skulle behandles

Publisert:

Mer om

Afghanistan

Flere artikler

 1. Norske Terje returnerte til Kabul: – Godt å være tilbake

 2. Solberg advarer Taliban: – Det kan bli kutt i bistand

 3. Afghanistan-ekspert om pengestøtte-stopp: – Total krise

 4. Norske Terje i Afghanistan: – Kunne se frykten i øynene på folk

 5. NATO-sjef Jens Stoltenberg: – Har stanset all støtte til afghanske myndigheter

Fra andre aviser

 1. Prøver desperat å få inn hjelp i Afghanistan. Nye samtaler gir litt håp.

  Aftenposten
 2. Skoler stenges, nettsider forsvinner, og servere brennes. Nå gjelder det å bli usynlig for Taliban.

  Aftenposten
 3. Afghanistan-forsker: – Den vanlige afghaneren blir offeret

  Bergens Tidende
 4. Land etter land avslutter evakueringen i Afghanistan. Igjen står tusener som ønsker seg ut av landet.

  Aftenposten
 5. Afghanske kvinner: Burka er vårt minste problem

  Bergens Tidende
 6. De evakuerte barna fra Afghanistan: – De var veldig, veldig slitne. De hadde gått gjennom noe som ikke noe barn skulle behøve å gå gjennom.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no