TOK GREP: Ifølge en ny bok var Trumps militære topprådgiver, general Mark Milley, sikker på at Trumps mentale tilstand i etterkant av valget var nedadgående.

Topp-militær fryktet at Trump skulle gå amok

Ifølge en ny bok tok president Donald Trumps militære topprådgiver i all hemmelighet ekstraordinære grep etter kongressangrepet – i frykt for at presidenten skulle «gå amok».

Av 

Kari Spets

Publisert:

To dager etter stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar, tok president Donald Trumps viktigste militære topprådgiver i all hemmelighet og på egen hånd grep:

Han ville stanse presidenten fra potensielt å beordre et farlig militært angrep eller skyte opp atomvåpen.

Det skriver CNN, som viser til «Peril», en ny bok av den legendariske journalisten Bob Woodward og Washington Post-veteran Robert Costa. Dette er Woodwards tredje bok om Trumps presidentskap.

les også

Woodward: Noen må stoppe ham

Forfatterne skriver at nevnte topprådgiver, generalstabssjef Mark Milley, var sikker på at Trumps mentale tilstand i etterkant av valget var nedadgående.

General Milley fryktet at Trump ville «go rogue», skriver forfatterne, noe som kan oversettes til «gå amok».

Trump var ifølge boken manisk, skrek til ansatte og konstruerte sin egen alternative virkelighet om endeløse konspirasjoner knyttet til valgnederlaget.

Hemmelig Pentagon-møte

Milley hadde (og har fremdeles) den høyeste militære stillingen i USAs forsvar. Han tok ifølge boken ekstraordinære steg og innkalte til et hemmelig møte på sitt kontor i Pentagon den 8. januar. Han instrukser var at ingen skulle ta ordre fra noen uten at han var involvert.

«Uansett hva du blir fortalt, gjennomfør prosedyren. Gjennomfør prosessen. Og jeg er en del av den prosessen», sa han ifølge boken – og så hver offiser i øynene og ba dem bekrefte muntlig at de forsto.

les også

Trump-velgere i Georgia: – Dette er et korrupt valg

Han fortalte både sine egne topp-befalhavende, CIA-sjefen og sjefen for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) at de skulle følge med på alt, hele tiden.

Ringte Kina

Ifølge New York Times ringte generalstabssjef Milley også sin kinesiske motpart, general Li Zuocheng, to ganger for å berolige ham med at Trump ikke hadde noen planer om å angripe Kina og at USA ikke holdt på å kollapse.

Avisen skriver at det i boken kommer frem at kineserne i dagene før valget fryktet at Trump planla et militært angrep for å skape en internasjonal krise som han kunne kreve å løse som et siste forsøk på å slå Joe Biden, som nå er president i USA.

Enig med Pelosi i at Trump var gal

«Peril» er basert på intervjuer med mer enn 200 deltagere og vitner. Forfatterne fikk også tak i kalendere, dagbøker, e-poster, møtenotater, transkriberinger og andre dokumenter.

Ifølge forfatterne mente general Milley at han tok forholdsregler for at man skulle unngå en tilfeldig krig mot Kina eller andre og å unngå bruk av atomvåpen

General Milleys frykt var basert på egne observasjoner av Trumps oppførsel, ifølge boken, skriver CNN.

I en telefonsamtale med demokrat og leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, uttalte Milley ifølge boken at han var enig med henne i at Trump var gal, og hadde vært det lenge.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken sto det at general Mark Milley innehadde den høyeste militære stillingen i USAs forsvar. Han har fremdeles samme stilling. Dette ble presisert i saken 14.09.21 klokken 21.34.

Publisert:

Mer om

Amerikansk politikk

Donald Trump

USA

Joe Biden

Rettet

Flere artikler

 1. Fryktet krig, kupp og kaos

 2. Ny bok: Toppgeneraler skal ha fryktet militærkupp-ordre fra Trump

 3. Forskere: NATO og USA må ta ansvar for Afghanistan-exit

 4. Svenske (50) og danske (29) sluttet seg til IS. Nå vil de hentes hjem

 5. Texas-guvernør har signert omstridt valglov

Fra andre aviser

 1. USAs forsvarssjef fryktet at Trump kunne starte krig

  Aftenposten
 2. Her følger generalen Donald Trump lojalt til fotoseansen med bibel. Nå stempler Trump ham som forræder og fjols.

  Aftenposten
 3. Han havnet midt i opptøyene: – For oss som ble fanget, er de fortsatt ikke over.

  Aftenposten
 4. 11. september manet de til samhold. Én uke senere frykter USA et nytt splittende angrep mot Kongressen.

  Aftenposten
 5. USA og dens allierte ble tatt på sengen. Nå er kampen om hvem som har skylden i gang.

  Aftenposten
 6. Sentralbanksjefen i USA håper på å få sitte i nok en periode – nå vil venstresiden erstatte ham

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no