MISFORNØYD: Benjamin Netanyahu misliker tonen til Obama. Foto: David Furst/AP

Israel hardt ut mot Obama

(VG Nett) Israel kritiserer Obama for å bryte en hemmelig avtale mellom Israel og George W. Bush

Martin Jacob Kristoffersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL


Onsdag anklaget Israel president Barack Obama for å ikke respektere avtalene som ble gjort med daværende president George W. Bush om utbygging av israelske bosetninger på Vestbredden.

Hemmelig avtale

Anonyme kilder i den israelske regjeringen påstår at samtaler med George W. Bush i 2002 resulterte i avtaler om at flere boligblokker kan bygges innen visse områder, dersom Israel stopper å karve til seg mer land på Vestbredden, skriver New York Times.

Når Israel undertegnet det såkalte «veikartet mot fred» om en tostatsløsning i 2003, var stans av utbygging en del av avtalen. Men dette skal ha blitt gjort etter en detaljert diskusjon med Bush om visse unntak.

- Ikke alt er nedskrevet på papir, sier en av kildene til New York Times

Vil utvide eksisterende bosetninger

Israel skal ha gått med på veikartet mot fred og fjerning av bosetningene fra Gazastripen, så lenge utvidelsen av de eksisterende bosetningene på Vestbredden kunne fortsette.

Tidligere Bush` medarbeidere, skal ha innrømmet at slike forhandlinger ble startet, men understreker at ingen endelig avtale ble undertegnet.

Bosetningene vokser raskt

USAs utenriksminister Hillary Clinton har tidligere uttalt at all utbygging skal stoppes, uten unntak.

Benjamin Netanyahu mener på sin side at USAs krav er meningsløse.

- Vi kan ikke stoppe livet på Vestbredden, sier han.

Bosetningenes befolkningsvekst på 5,6 prosent i året slår klart gjennomsnittsveksten i Israel på 1,8 prosent. Ifølge det statistiske sentralbyrået i Israel har dette tre årsaker: Større fødselstall i forhold til dødsfall, migrasjon samt subsidieringer fra staten.

Titusener av hus byggeklare

Ifølge New York Times er 58 800 hus bygd på Vestbredden i løpet av de siste 40 årene. Ytterligere 46 500 har allerede fått byggeplanene godkjent fra det israelske forsvarsdepartementet.

Barack Obama har får kritikk i USA for sin harde linje mot Israel, også fra egne rekker.

- Jeg mener presidenten gikk ut over hva som er passende for oss når det gjelder forbindelsene med et annet demokrati. Alle samtaler om bosetningene, som det er helt rimelig å snakke om, bør kobles til at palestinerne gjør en ærlig innsats, sier kongressrepresentanten Anthony Weiner til AFP

- Vi må være forsiktige så vi ikke krysser linjen hvor det virker som om vi øver overveldende press mot vår ganske isolerte alliert, sa Weiner onsdag på en pressekonferanse der han hadde følge av kongressrepresentantene Shelley Berkley og Joseph Crowley.

Støtte fra fraksjonslederne

Men demokratenes ledere i Kongressen, som nyter store flertall i begge kamre, står fast bak Obama, og analytikerne toner ned betydningen av kritikken.

Da Netanyahu var i Washington for to uker siden, fikk han beskjed fra både demokratiske og republikanske kongressledere om at bosetningene er en sak han må ta tak i og at en begrensning er nødvendig.

- Innenlandsk politikk betyr ingenting i forhold til presidentens ledelse når presidentens tilnærming gjenspeiler amerikanske interesser og ser ut til å kunne virke, sier Midtøsten-analytikeren Aaron David Miller til AFP.

Professor Nathan Brown sier han er imponert over hvor lite motstand Obama har møtt i Kongressen mot presset på Israel.

- En populær president med et flertall i Kongressen i begynnelsen av sin periode kan være i en ideell posisjon. Hittil har presset vært fast, men høflig, sier han og legger til at det store spørsmålet blir hva som skjer om Israel reagerer fiendtlig og Obama følger opp ord med handling, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Kilder: New York Times, NTB, AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder