LEDERTRIO: John McCain (t.h.) har fått en sterk posisjon i det republikanske feltet. Barack Obama kjemper for å holde følge med Hillary Clinton. Foto: AFP

- Ville satt pengene på Clinton og McCain

(VG Nett) John McCain og Hillary Clinton vant hvert sitt valg lørdag. Nå ser de ut som favoritter i presidentvalget.

 • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 12 år gammel

Republican Party presidential primaries, 2008Democratic Party presidential primaries, 2008NUPI Forside - Forside | NUPIMinerva

- Skulle jeg satt pengene mine på noe nå, ville det vært på at John McCain og Hillary Clinton blir presidentkandidater, sier NUPI-forsker Halvard Leira som følger valget i USA tett.

Etter Clintons prosentseier over Obama i Nevada, selv om han fikk flere delegater enn henne, og McCains overbevisende seier i South Carolina, åtte år etter nederlaget mot George W. Bush samme sted, synes Leira de to har tatt en lederposisjon i valget. Men det er på ingen måte avgjort. Og det er heller ikke sikkert det er avgjort etter Super Duper Tuesday 5. februar. Da er det valg i 24 stater samtidig.

Les også:Slik plukkes kandidatene

Jan Arild Snoen i Minerva er enig med Leira.

- McCain ligger nå godt an til å vinne i Florida 29. januar. Gjør han det, blir han nesten umulig å stoppe. Hillary Clintons seier i Nevada gir henne et overtak. Obama må vinne i South Carolina kommende lørdag, sier Snoen til VG Nett. Snoen svarer Tett på nett om valget mandag formiddag.

Usikkert

- Vi vet heller ikke om McCain hadde vunnet om Fred Thompson hadde trukket seg før South Carolina. Da kunne Thompsons velgere ha gått til Huckabee og gitt ham seieren i stedet, sier Leira.

Om en uke har demokratene nominasjonsvalg i South Carolina. Der er Obama favoritt. I Florida, der delegatene som velges ikke får stemmerett på partikongressen til høsten fordi valget arrangeres før 5. februar, er Hillary Clinton favoritt.

Det samme er hun i den viktigste staten 5. februar, California.

God outsider

Leira mener Barack Obama gjør et godt valg til å være outsider, men sier at han burde ha vunnet Nevada for å ha en reell sjanse frem mot 5. februar.

- Han hadde trengt en ny seier i en jevn stat, ikke et nytt nederlag som i New Hampshire, sier Leira.

Det kompliserte amerikanske valgsystemet gjorde at Hillary Clinton ble feiret som den store vinneren i Nevada, fordi hun fikk 51 prosent av stemmene, men det var Obama som fikk med seg flest delegater til partikongressen på ettersommeren. Så reelt sett var Obama også en slags vinner, med 13 delegater mot Clintons 12.

- Men det erkanskje litt drøyt å kalle Obama den nye Bush, som taper i antall stemmer, men får flest delegater, sier Leira.

Vant usikre velgere

Hillary Clintons velgere i Nevada var de som hadde bestemt seg tidlig for hva de skulle stemme og de som bestemte seg siste dag. Men det er verdt å legge merke til at hun hadde 20 prosent ledelse på meningsmålingene i Nevada i høst. Det har skjedd mye for Obama etter det, men trolig ikke nok.

- Det viser at hun har et valgkampapparat som er gode på å få ut folk og stemme på valgdagen, sier Leira.

I South Carolina om en uke er det også hjemmebane for John Edwards, som kan få en seier før han kanskje forsvinner ut av valgkampen etter Tsunami Tuesday. Med mindre han blir en kompromisskandidat er det ingenting som tyder på at han kan måle seg med Clinton og Obama. I hvert fall ikke ennå.

Thompson ute

Hos republikanerne er nå Fred Thompson trolig ute av kampen.

Rudy Giuliani som har satset alt på et jevnt løp har ikke satset på å vinne noe før Florida om en drøy uke, men han er kanskje også for sent ute.

- Jeg tror det, selv om det har gått som han trodde, med et jevnt felt. Jeg tror han har undervurdert å skaffe seg momentum, sier Leira.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Fem kan bli republikanernes kandidat

 2. - Clinton og Romney vant Nevada

 3. John McCain klar favoritt

 4. McCain og Clinton topper meningsmålingene

 5. Romney fikk tilbake optimismen

Fra andre aviser

 1. Viktige valgseire for Clinton og McCain

  Fædrelandsvennen
 2. Med best presidentsjanser

  Bergens Tidende
 3. - Nå kan vi vinne alt

  Aftenposten
 4. McCain og Clinton knappe favoritter

  Aftenposten
 5. Triumferte i Florida

  Bergens Tidende
 6. «Skam dere»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder