VÅPENET: Moland har tidligere forklart til VG at han hadde med et Benelli haglegevær til Kongo, mens aktoratet hevder dette våpenet (som de kaller en Finelli), ble brukt til å drepe Abedi Kasongo. Foto: SCANPIX/TROND SOLBERG

Moland bytter forklaring om våpenet

Frykter ikke for troverdigheten

KISANGANI (VG) Tjostolv Moland har endret forklaringen om våpenet aktoratet mener han brukte til å drepe i Kongo.

  • Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Når forsvarer André Kibambe holder sin sluttprosedyre for de to nordmennene i retten i dag, vil han hevde at de likevel ikke hadde våpen med seg da de kom til Kongo.

- Forklaringen har egentlig vært den samme hele tiden, jeg har bare reagert nå, hevder Moland.

Til VG forklarte han i mai at han hadde med et Benelli haglgevær til Kongo, som beskyttelse mot banditter og ville dyr, men hevdet at kameraten Joshua French ikke visste at han hadde med våpenet.

Les også:Moland og French vurderer å bryte tausheten

Når VG nå besøker de to i fengselet, overtar Joshua French intervjuet mens Moland går ut av cellen for å snakke i telefonen.

- Tjostolv ble avhørt uten advokat og en tolk som ikke gjorde jobben sin.

I avhørene ble det skrevet at Tjostolv hadde sagt at han hadde våpen. Det benekter han nå, og sier han ble falskt tolket, forklarer French.

- Men Moland bekreftet selv til VGs journalist i mai at han hadde våpen i Kongo til beskyttelse?

- For å unngå å bli tatt for falsk forklaring fortsatte Moland å bekrefte det han hadde signert på, men som ikke stemte, sier French.

- Dere frykter ikke for troverdigheten nå som Moland har endret forklaring?

- Det tror jeg blir som alt annet. Folk tror det ene eller det andre. For oss er det viktig hva som skjer her i retten, ikke hva folk i Norge måtte tro.

- Det fins et bilde av dere med et våpen svært likt det våpenet som er lagt fram som bevis i retten og en Unicef vannflaske som kan antas å være fra Kongo?

Avviser

- Vi avviser at våpenet på bildet er våpenet som er fremlagt her i retten og at vi tok med våpen til Kongo. Bildet ble ikke tatt i Kongo, og Unicef-flasker blir fraktet og solgt i andre land.

- Den digitale informasjonen i bildet viser at det ble tatt mens dere var i Kongo?

- Noen kan ha vært inne og justert på kameraet.

Forsvarer André Kibambe forklarer at han jobber på spreng for å forberede strategien.

- Det er lov til å endre forklaring. Jeg gjør mitt beste for å forsvare dem nå, og det som er viktig for oss er at det ikke er noen tekniske beviser som knytter geværet til de to nordmennene, sier Kibambe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder