DRONNING-GRAV FUNNET? Den egyptiske dronningen Nefertitis grav kan være funnet. Her er en byste av dronningen avbildet på Egyptmuseet i Berlin i 2009.

DRONNING-GRAV FUNNET? Den egyptiske dronningen Nefertitis grav kan være funnet. Her er en byste av dronningen avbildet på Egyptmuseet i Berlin i 2009. Foto:Markus Schreiber,AP

Kan ha funnet hemmelig dør i Tutankhamons grav

Egyptologen Nicholas Reeves tror han har løst mysteriet om hvorfor Tutankhamons grav er så liten.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Graven til en av verdens mest berømte faraoer, Tutankhamon, ble funnet i 1922, men forskere har i lang tid undret seg på hvorfor en person av hans status ble begravet i en så liten grav.

Han døde kun 19 år gammel og arkeologer har derfor trodd at den beskjedne gravplassen kan forklares med at man ikke hadde tid til å bygge et større monument.

Nå hevder den anerkjente egyptologen Nicholas Reeves ved universitetet i Arizona at størrelsen på gravkammeret har en langt mer sjokkerende forklaring.

I en nytt studie publisert i tidsskriftet Academia hevder Reeves at han kan ha funnet bevis for at det finnes en hemmelig dør bak Tutankhamons grav. Egyptologen lanserer ifølge CNN også en teori om at døren leder inn til en gravplass for ingen ringere enn den berømte dronningen Nefertiti.

Fått med deg? Egyptisk sfinks funnet i Israel

Dronningen var i sin tid gift med Tutankhamons far, men ekspertene blir ikke enige om hva slags forhold hun hadde til ektemannens sønn. DNA-analyser har tidligere antydet at den unge faraoens mor var farens søster, men forskere har også hevdet at Nefertiti var moren til Tutankhamon, skriver BBC.

Begge deler kan uansett ses på som en forklaring for hvorfor hun og Tutankhamon ble begravet på samme sted.

Sett denne? Museumsansatt ødela skjegget på masken til Tutankhamon

Undersøkte høyoppløselige bilder

Reeves forteller at han oppdaget den mulige døren etter å ha studert høyoppløselige bilder av gravkammeret, som ble publisert i fjor.

«Da Nefertiti skulle begraves... hadde man ingen intensjoner om at Tutankhamon skulle begraves på samme sted. Den tanken dukket ikke opp før kongens tidlige og uventede død et tiår senere», skriver egyptologen.

FARAO: Tutankhamon. Foto:Aladin Abdel Naby,REUTERS

Flere gjenstander og tegninger inne i gravkammeret antyder også at det ligger en kvinne begravet der, mener egyptologen.

– Hvis jeg tar feil, så tar jeg feil. Men hvis jeg har rett, så er mulighetene forbløffende. Verden vil være et mye mer interessant sted - i hvert fall for egyptologer, sier Reeves til BBC.

Egypt-eksperten Toby Wilkinson ved Cambridge-universitetet har fått med seg Reeves' teori og sier til CNN at det fortsatt finnes flere uoppdagede graver i Egypt.

– Det vi vet er at vi kan være sikre på at det finnes en uoppdaget kongelig grav fra rundt den samme tidsperioden et sted, fordi det fantes flere konger enn det vi har funnet av graver til nå. Så da er det logisk å anta at det fortsatt finnes en grav som ikke er oppdaget.

Husker du? Fant skjult ansikt inni Nefertiti-bysten

Døde etter vognkrasj?

Selv ble Tutankhamon farao i en alder av ti år rundt 1334 år f.Kr. Han døde kun ni år senere og i ettertid har forskere klødd seg i hodet for å finne noe som kan forklare det mystiske dødsfallet.

I 2013 lanserte forskere blant annet en teori om at den unge faraoen døde etter å ha blitt truffet av hjulet fra en vogn. Forskere har siden også hevdet at den mumifiserte kroppen tok fyr, som en følge av en kjemisk reaksjon mellom de ulike balsameringsoljene inne i sarkofagen.

Da den nesten intakte graven ble oppdaget ble det funnet totalt 19 gravskrin og Tutankhamon selv bar den velkjente masken av gull.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder