GODE VENNER: Rodrigo Duterte og Donald Trump har funnet en langt bedre tone enn den mellom Duterte og Barack Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais, Eugene Hoshiko AP

Washington Post: Slik var samtalen mellom Trump og Duterte

Trump kalte Kim Jong-un en «gærning med atomvåpen» og roste Duterte for hans narkotika-politikk, ifølge et hemmelighetsstemplet dokument.

Artikkelen er over to år gammel

Det var 29. april at den amerikanske presidenten Donald Trump og Filippinenes president Rodrigo Duterte, hadde sin første presidentprat på telefon mellom Washington DC og Manila.

Like etterpå kom pressemeldingen fra Det hvite hus, der samtalen ble beskrevet som vennlig.

Nå mener The Washington Post å kunne vise frem hele den transkriberte samtalen mellom Trump og Duterte, etter å ha mottatt det hemmeligstemplede dokumentet fra filippinske myndigheter.

Les et utdrag fra samtalen i bunnen av artikkelen.

I samtalen omtaler Trump den nordkoreanske presidenten som en «gærning med atomvåpen». Kun noen få dager senere uttalte han offentlig at det ville være en ære å få møte Kim Jong-un.

Sett denne? Kalte Obama «horunge» – hedersgjest hos Trump

Trump åpner samtalen med å skryte av Dutertes innsats i kampen mot narkotika. Duterte takker for støtten og forteller at narkotika er «en stor plage for landet», hvorpå Trump svarer:

Jeg forstår det fullt ut, og jeg tror vi hadde en tidligere president som ikke forstod det. Men jeg forstår det, og vi har snakket om dette tidligere.

Washington Post hevder at også Trump-administrasjonen verifiserer referatet som korrekt, men at de ikke ønsker å uttale seg om «et lekket dokument fra en utenlandsk regjering».

Til tross fra de rosende ordene fra Trump, har Duterte høstet sterk internasjonal kritikk for sin håndtering av landets narkotikaproblem. Siden han satte seg i presidentstolen i juni i fjor, har minst 9000 personer blitt drept, ifølge Reuters – mange på bestialsk vis.

Duterte gikk til valg på å drepe minst 100.000 kriminelle.

I samtalen mellom Trump og Duterte handler likevel det aller meste om deres felles fiende i Nord-Korea.

På innsiden: VG besøkte Filippinenes trangeste narkofengsel

– Hver generasjon har en gærning. I vår generasjon er det Kim Jong-un, sier Duterte i samtalen, hvorpå Trump responderer at han håper Kina skal løse problemet.

Les et utdrag fra samtalen, slik den står skrevet i Washington Post, under denne videoen:

Trump: Så hvordan går det?

Duterte: Det går fint, Mr. President. Men i ASEAN (Association of Southeast Asian Nations, journ.anm.) er alle medlemslandene veldig nervøse for situasjonen på den koreanske halvøy. Vi må få si at vi støtter dere og håper dere holder presset oppe, fordi så lenge de rakettene og stridshodene er i hendene på Kim Jong-un, vil vi aldri være trygge ettersom det er umulig å forutse hva som vil skje.

Trump: Hva er din mening om ham, Rodrigo? Har vi å gjøre med en som er stabil eller ustabil?

Duterte: Han er ikke stabil, Mr. President, han fortsetter å smile når han sender opp raketter. Han har til og med gått imot Kina, som er det siste landet han bør motsette seg. Men på ansiktet hans ser det ut som han alltid ler, og han har farlige leketøy i hendene som kan skape så mye smerte og lidelse for hele menneskeheten.

Trump: Vel, han har kreftene, men han har ikke systemene. Alle rakattene hans krasjer, det er de gode nyhetene. Men når han omsider får på plass systemene... Hva tror du om Kina? Har Kina noe makt over ham?

Duterte: Ja, til syvende og sist må det bli Kina. Det er bare Kina. Han leker med bombene sine, og fra hvordan det ser ut, kan han like gjerne plutselig bli gal. Kina bør gjøre et siste forsøk på å prate fornuft med ham. Kina vil spille en veldig viktig rolle her.

Trump: Vi har mye ildkraft her borte. Vi har to ubåter – de beste i verden – og vi har to atomubåter. Ikke at vi ønsker å bruke alle. Jeg har aldri sett noe i nærheten av disse. Vi må ikke bruke dem, men hvis han gjør noe galt får vi se hva som skjer.

Duterte: Hver generasjon har en gærning. I vår generasjon er det Kim Jong-un. Dere har å gjøre med et svært delikat problem.

Trump: Vi kan håndtere det.

Duterte: Dere kan holde ham presset.

Trump: Jeg håper Kina løser problemet. De har virkelig muligheten, fordi en stor del av importen deres kommer gjennom Kina. Men hvis Kina ikke gjør det, kommer vi til å gjøre det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder