KREVER RETTFERDIGHET: Demonstranter samlet seg tirsdag kveld i Baton Rouge i USA rett ved der Alton Sterling ble skutt av politiet. Foto: Hilary Scheinuk AP

Sjokkvideo ryster USA: Svart mann skutt og drept av politiet

Justisdepartementet skal granske episoden

Demonstranter raser etter at 37 år gamle Alton Sterling ble skutt under et basketak med to politimenn i Baton Rouge i Louisiana.

  • Birk Tjeldflaat Helle
  • Line Haus
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hendelsen har skapt enorme reaksjoner etter at en video av drapet ble publisert på sosiale medier.

Videoen viser det som skal være Sterling som blir lagt i bakken av to politimenn. Deretter hører man en stemme rope «han har en pistol» før de fatale skuddene faller.

Ifølge CNN ble Sterling skutt flere ganger i både brystet og ryggen mens han lå på bakken. Selv om Sterling var bevæpnet med pistol skal han ha hatt denne i lommen da politiet la han i bakken.

Les også: Politimann ikke drapstiltalt for Michael Browns død

Sterling skal ha stått utenfor en butikk og solgt CDer da politiet kom til stedet etter meldinger om at 37-åringen skal ha truet en mann med pistol.

Butikkeier Abdullah Muflahi hevder derimot ovenfor CNN at Sterling ikke skal ha kranglet med noen den kvelden.

Krever etterforskning

I etterkant av drapet har over hundre demonstranter tatt til gatene i Lousianas delstatshovedstad og ropt «black lives matters» og «no justice, no peace», ifølge The Guardian.

Protestene skal ha vart til midnatt og demonstrantene lover å fortsette protestere i de kommende dagene, skriver den britiske avisen.

Cedric Richmond, medlem av representantenes hus i den amerikanske Kongressen, var en av personene som ledet an i protestene. I en uttalelse krever han at Det amerikanske justisdepartementet skal iverksette en etterforskning.

– Jeg oppfordrer både ledere og innbyggere i Baton Rogue å bli meg for å vise vårt sinne, sier han i uttalelsen.

Guvernøren i Louisiana har gitt ordre om føderal etterforskning i samarbeid med delstatens statsadvokatkontor, det føderale politiet FBI og borgerrettsavdelingen i justisdepartementet.

– Jeg har full tillit til at denne saken blir gransket grundig, upartisk og profesjonelt, og jeg krever at det er slik granskingen skal gjennomføres, sier Louisianas guvernør John Bel Edwards.

Les også: Disse politivold-sakene får amerikanerne til å rase

Dette er langt fra den første saken som har vekket sterke reaksjoner i USA. i 2014 ble 12 år gamle Tamir Rice skutt og drept av en politimann i Cleveland. I Fergusson oppsto det flere voldelige opptøyer etter at 18-åringen Michael Brown ble skutt og drept av politimannen Darren Wilson. Politimannen ble aldri drapstiltalt, og saken utløste en nasjonal rasedebatt.

Videoer fra de dramatiske opptøyene kan du se under.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder