INSPISERER VRAKRESTER: En soldat i Syrian Democratic Forces (SDF), som kjemper mot IS, inspiserer et ødelagt fly i Tabqa, Syria. Det var i dette området at 18 soldater fra SDF ble drept etter et feilsendt luftangrep torsdag.
INSPISERER VRAKRESTER: En soldat i Syrian Democratic Forces (SDF), som kjemper mot IS, inspiserer et ødelagt fly i Tabqa, Syria. Det var i dette området at 18 soldater fra SDF ble drept etter et feilsendt luftangrep torsdag. Foto: Rodi Said Reuters

USA: 18 allierte drept etter feilsendt luftangrep i Syria

UTENRIKS

Et luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen drepte 18 allierte soldater i nordlige Syria, opplyser det amerikanske forsvaret.

  • Geir Molnes
Publisert: Oppdatert: 13.04.17 17:56

Den amerikanske hæren opplyser til nyhetsbyrået AP at et feilsendt luftangrep drepte 18 allierte krigere i Syria. De allierte styrkene kjempet mot terrororganisasjonen IS.

Det skyldes at de amerikanske kampflyene fikk feil koordinater av kurdiske styrker. Det opprinnelige målet for angrepet var styrker fra IS i sørlige Tabqa.

Les også: Trump beordret Syria-angrep mens han spiste dessert med Xi

I stedet rammet angrepet Syrian Democratic Forces (SDF), som også er organisasjonen som ga den amerikanske hæren gale koordinater, ifølge den amerikanske hæren. 18 allierte ble drept i angrepet.

Koalisjonen kondolerer etter tragisk hendelse

SDF har omringet Tabqa ved hjelp av luft- og bakkestøtte fra amerikanskledet koalisjon, ifølge nyhetsbyrået. En rekke land har bidratt med sine luftstyrker i en koalisjon for å overvinne IS. Det er uklart hvilket land som står bak den mislykkede bombingen, skriver AP.

Gassoffer om USAs angrep: – Gud straffer Assad

– Koalisjonens dypeste kondolanser går ut til medlemmene av SDF og deres familier. Koalisjonen er i tett kontakt med våre partnere i SDF, som har uttrykt et sterkt ønske om å fortsette å fokusere på kampen mot IS etter denne tragiske hendelsen, skriver U.S. Central Command i en uttalelse.

Videre skriver koalisjonen at de undersøker bakgrunnen for hendelsen, og at de vil implementere passende sikringstiltak for å unngå at lignende hendelser finner sted i fremtiden.

Straffet etter bruk av kjemiske våpen

– Angrepet ble forespurt av allierte styrker, som hadde identifisert en lokasjon med IS-krigere. Området var i realiteten en fremskutt posisjon kontrollert av SDF, opplyser Pentagon, ifølge Reuters.

Etter at det syriske regimet brukte kjemiske våpen i et angrep som har vekket avsky i store deler av verden, ble regimet nylig straffet med et motangrep fra USA. Forrige uke fyrte marinefartøy av 59 Tomahawk-missiler mot en syrisk luftbase.

Har du lest? Putin krever FN-gransking av kjemisk angrep i Syria

Både fly, rullebaner, flyhangarer og ammunisjonslagre ble truffet i angrepet, som markerer et skifte i den amerikanske politikken mot Assad-regimet, som støttes av Russland. Angrepet har ført til anstrengte diplomatiske relasjoner mellom USA og Russland.

Her kan du lese mer om