AVSKREKKER: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på Mayport Naval Station i Florida i 2015. I en ny bok skriver ledende europeiske forskere at det bare er USA og de kjernefysiske arsenalet som gir NATO en reell og troverdig avskrekking,

Forskere om NATO under Stoltenberg: Kan ikke stoppe eventuell russisk invasjon

I en ny bok slår noen av Europas fremste sikkerhetspolitiske forskere fast at NATO ikke vil kunne stoppe et eventuelt russisk felttog med konvensjonelle styrker.

 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

I boken beskyldes NATO-sjef Jens Stoltenberg for «kreativ bokføring» når han sier at alliansen har 40.000 soldater som på kort varsel kan mobiliseres til NATOs hurtigreaksjonsstyrke.

De nye flernasjonale kampgrupper, som nå i vår utplasseres i Polen og de baltiske landene, vil ikke evne å stoppe et større militært angrep fra Russland.

– Det NATO nå ruller ut mot Russland er en snubletråd, men ikke mye mer enn det, sier Karsten Friis, forskningsleder på Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, til VG.

Les mer her: NATO legger snubletråd mot Russland

Bare USA kan stoppe Russland

FORFATTEREN: Karsten Friis på NUPI har redigert boken som vurderer NATO etter 2014, da Jens Stoltenberg ble NATO-sjef.

– Selv om NATOs nye nærvær i øst kan ha politisk betydning, er det fortsatt bare USA som rent militært er i stand til å stoppe et eventuelt russisk felttog inn i Europa. sier Friis.

Han er redaktør for boken «NATO and Collective Defence» som utgis nå, bare en måned før Donald Trump, Erna Solberg og de øvrige stats- og regjeringssjefene kommer til NATO-toppmøtet i Brussel 25. mai.

Onsdag morgen presenteres boken på et seminar i NUPI.

Forfatterne mener at USAs arsenal av atomvåpen er det eneste NATO har som virkelig avskrekker Russland fra å gå til et fullskala angrep mot NATO-medlemmer, dersom situasjonen skulle tilsi det.

Les også: Stoltenberg møtte Trump under hans første Russland-krise

Snudde brått i 2014

Friis og hans medforfattere har analysert hva NATO-landene sa på toppmøtet i Wales 2014 – da Jens Stoltenberg ble valgt til NATOs generalsekretær – og hva NATO har klart å levere av styrker og kollektivt forsvar.

På 2014-toppmøtet måtte NATO brått måtte forholde seg til et mer aggressivt og selvsikkert Russland som kort tid tidligere hadde tatt Krim og støttet opprørene i Ukraina.

Les også: Russiske missiler stresser NATO-sjefen

– Det er imponerende hva NATO har klart å få til på så kort tid. Men særlig avskrekkende er det ikke, sier Friis.

Kreativ telling

Forskerne påpeker at NATO i sum ikke får til mer enn det medlemslandene i sum er villig til å legge inn i militæralliansens samlede kampkraft:

For å stå opp mot russisk aggresjon, bestemte NATO at de ville utvide NATOs mobiliserbare reaksjonsstyrke, NRF, til 40.000 mann og omdøpe styrken til NATOs hurtigreaksjonsstyrke.

– Nye NRF vil fremstå som tre ganger større enn den gamle styrken på 13.000 soldater, som roterer mellom ulike NATO-land for ett år av gangen. Det skjer ved at styrkene vil være tilgjengelig for å bli satt inn i året før og året etter de står i NRF-beredskap. Men realiteten er at det vil ta 30-45 dager å mobilisere disse soldatene.

– Å kalle det for 40.000 soldater i en hurtigreaksjonsstyrke, er å dra begrepet hurtig veldig langt, sier Karsten Friis.

USA forsterker Europa

Før presidentskiftet i USA i vinter, bestemte Barack Obama seg for å sende to nye brigader til Europa for å forsterke det felles forsvaret.

Donald Trump har senere bekreftet denne stasjoneringen, men han har også sagt at land som ikke betaler mer til felles forsvar, risikerer å få mindre amerikansk oppmerksomhet.

– Disse to brigadene er alene en betydelig større militær forsterkning i Europa enn summen av det NATO har gjort under Stoltenberg. I det lyset må man forstå europeernes sjokkreaksjon når Trump truer med å moderere sine forpliktelser, sier Friis.

Warszawa-toppmøtet: Seks nøtter Stoltenberg må knekke

I LITAUEN: Jens Stoltenberg og Litauens president Dalia Grybauskaite inspiserte en æresgarde i Vilnius i 2015.

Hull i NATOs evne

Forskerne peker på flere store hull i NATOs evne til å sto imot et eventuelt bredt russisk angrep:

** NATOs kommandostruktur er ikke i stand til å lede store, allierte militæroperasjoner. NATOs to europeiske hovedkvarter, i den nederlandske byen Brunssum og i Napoli, har ikke egne territorielle ansvarsområder. Nasjonale hovedkvarter er ikke integrert i NATOs kommandostruktur.

** NATO har for lite fokus på å beskytte forsyningslinjene fra USA til Europa, i lys at Russlands moderniserte flåte av ubåter i Atlanterhavet.

** NATO har dårlig kapasitet til å fly soldater og utstyr fra et NATO-land til et annet i en krise. Alliansen mangler tankfly som kan tanke kampfly i luften, og har heller ikke et godt nok system for å frakte tanks og artilleri over større avstander med tog.

** Selv om det er uttrykt vilje til å øke forsvarsbudsjettene opp mot to prosent av BNP slik landene ble enige om i Wales, er det vanskelig å få NATO-landene til å prioritere dette i trange budsjettider.

Få var villige

** Bare to europeiske land, Storbritannia og Tyskland, var villige til å lede de nye kampgruppene som nå bygges opp i Estland, Litauen, Polen og Latvia. De to siste ledes av USA og Canada.

** Forfatterne skriver at uenigheten internt i NATO mellom land som vil styrke alliansen mot Russland og land som krever at NATO håndterer truslene fra sør med terror og innvandring, vil garantert spisse seg ytterligere i årene som kommer.

Press fra sør

– Så lenge Putin holder seg i ro, vil det være vanskelig for Stoltenberg å forsvare internt i NATO å satse stort på kollektivt forsvar mot Russland. Realitetene og folkelig press i sør vil tvinge NATO til å yte mer i kampen mot terror og konflikter i Afrika og Midt-Østen, sier Friis.

PS: Sverige har invitert USA, som sender 1000 soldater til den store militærøvelsen øvelsen Aurora på Gotland til høsten, ifølge avisen Dagens Nyheter.

VG har vært i kontakt med Jens Stoltenbergs pressesjef Stein Hernes.

– Generalsekretær Stoltenberg ønsker ikke å kommentere en rapport han ikke har lest, skriver han i en tekstmelding til VG.

Publisert:

Flere artikler

 1. Forskere om NATO under Stoltenberg: Kan ikke stoppe eventuell russisk invasjon

 2. Nato trapper opp mot Putin: - Må ha store styrker stående i lang tid

 3. Diskuterer nye Nato-bidrag i Øst-Europa: Norge skal bidra videre

 4. Mørke skyer over NATO-toppmøtet: Frykter nye harde Trump-krav

 5. USA til Europa: Advarer mot å tolke Trump bokstavelig

Fra andre aviser

 1. Stoltenberg varsler kraftig opptrapping av Natos reaksjonsstyrke

  Aftenposten
 2. «Nato får en extreme makeover»

  Bergens Tidende
 3. Nato vil ha flere soldater i øst – får tydelig svar fra Moskva

  Bergens Tidende
 4. VG: Store Nato-land ber Stoltenberg fortsette som leder

  Bergens Tidende
 5. Sikkerhetsforsker: – Det kommer til å bli blodig

  Bergens Tidende
 6. Enig innad, splittet utad

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no