Kina og EU angriper Trumps nei til Paris-avtalen

Både EU og Kina kaller USAs avgjørelse om å trekke seg ut av Parisavtalen et stort feilgrep. Nå søker de sammen for et tettere klimasamarbeid.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Presidenten for det europeiske råd Donald Tusk sa under en pressekonferanse med den kinesiske statsministeren at USAs avgjørelse er et stor feilgrep.

– I dag øker vi samarbeidet om klimaendringene med Kina. Det betyr at i dag har Kina og Europa vist solidaritet med fremtidige generasjoner og ansvar for hele jorden, sier Tusk.

Mens Vladimir Putins responderte på Trumps veivalg med å uttale «don't worry, be happy», er bekymringen stor i EU.

Les også: Slik reagerer gigantselskapene på Trumps Paris-avgjørelse

Tusk mener at det å gå fra Parisavtalen er et større feilgrep enn da USA ikke ratifiserte Kyotoprotokollen, fordi Paris-avtalen er mer rettferdig.

– Kampen mot klimaendringene, forskning, innovasjon og de teknologiske prosessene det kommer til å skape, vil fortsette, med eller uten USA.

Statsminister: – Kina tar på seg ansvar

Under toppmøtet mellom EU og Kina i Brussel fredag lovte også Kinas statsminister Li Keqiang å beholde avtalen og sa at dette er «et ansvar som et ansvarlig land som Kina tar på seg».

– Vi mener at Paris-avtalen reflekterer denne brede enigheten i det internasjonale samfunnet om klimaendringer, og at partene må verdsette dette resultatet som det kostet mye å komme fram til, sa Li ved åpningen av toppmøtet, ifølge NTB.

GOD TONE: Det europeiske råds president Donald Tusk, den kinesiske statsministeren Li Keqiang og EU kommisjonens president Jean-Claude Juncker hadde god tone under en signeringssermoni under EU-Kina toppmøte i Brussel fredag. Foto: Pool Reuters

Li understreket at det er nødvendig å opprettholde regler, særlig flernasjonale regler.

– Vi ville leve i en jungel om vi ikke hadde regler. Kina vil alltid respektere reglene, inkludert reglene til Verdens handelsorganisasjon, sa Li.

Les også: Trump-nei til Parisavtalen kan gjøre Kina mektigere

Under pressekonferansen la han videre vekt på viktigheten om et stabilt EU-Kina-forhold for å motvirke usikkerhetene i verden. Samtidig understreket han at EU på sin side må respektere Kinas nasjonale forhold og valg av utviklingsretning.

EU-president: – Et stort feilgrep

Selv om partene er enige om klimasamarbeidet ble de ikke enig om å gi Kina status som markedsøkonomi. Dette satte dermed stopper for en felleserklæring om klimaendringene, melder DPA.

Podcast: Paris-avtalen, anarki og politiske vitser

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier også at enigheten med Kina er et signal til verden om at det ikke er noen revers når det gjelder Parisavtalen.

– Vårt felles lederskap gir både næringslivet, investorer og forskere i Europa og i Kina sikkerheten de trenger om behovet for å bygge et lavutslippssamfunn, sa Juncker ifølge NTB.

Kinesisk nyhetsbyrå: Et «globalt tilbakesteg»

Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua beskriver Donald Trumps vraking av Paris-avtalen som et «globalt tilbakesteg», og avviser at det kommer til å føre til mange flere jobber i USA.

Kommentaren (ekstern lenke), som ble publisert fredag, kaller nyheten om at USA trekker seg ut langt fra en overraskelse.

– Trumps avgjørelse om å vrake Paris-avtalen vil etterlate en ganske stor sko å fylle for et enkelt land, men andre store aktører, inkludert EU, Kina og India, er villige til å øke sin innsats i lys av USAs endrede syn på den viktige avtalen, skriver nyhetsbyrået.

Trumps klimatale: Dette stemmer og dette er feil

Nyhetsbyrået skriver videre at «USAs fiasko med Kotoprotokollen for 16 år siden har lært oss den harde måten» at med eller uten USA i lederrollen, vil landene som har signert Parisavtalen «arbeide enda hardere for å kutte karbonutslipp og sikre fremtiden til planeten».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder