MISHANDLET: Ifølge den australske TV-kanalen SBS skal bildet vise en fange som er mishandlet av amerikanske soldater i Abu Ghraib-fengselet. Bildet skal være tatt i 2003. Foto: Reuters
MISHANDLET: Ifølge den australske TV-kanalen SBS skal bildet vise en fange som er mishandlet av amerikanske soldater i Abu Ghraib-fengselet. Bildet skal være tatt i 2003. Foto: Reuters

Nye sjokkbilder fra Abu Ghraib

Publisert: Oppdatert: 15.02.06 15:55

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

(VG Nett) En australsk TV-kanal har publisert flere bilder som skal vise hvordan fanger er blitt mishandlet av amerikanske soldater.

Bildespesial:Se flere (obs: sterke bilder)

Bildene fra Abu Ghraib-fengselet, som ikke er offentliggjort tidligere, ble vist på den australske TV-kanalen SBS for første gang onsdag ettermiddag norsk tid.

Det er ventet at bildene vil sende sjokkbølger gjennom den muslimske verden hvor raseriet mot Vesten allerede er på kokepunktet etter karikaturtegningene av profeten Mohammed, skriver nyhetsbyrået AFP.

Nye avslørende bilder

Et av bildene viser en mann som er skåret opp i ansiktet. En annen har store hodeskader, og et tredje bilde viser en mann dekket med det AFP omtaler som ekskrementer.

Bildene skal være tatt sent i 2003, omkring på samme tidspunkt som de tidligere publiserte bildene av fanger som blir mishandlet, melder programmet «Dateline» hvor bildene ble vist.

De samsvarer med de tidligere publiserte bildene som førte til kongressgranskning og militære rettssaker i USA for de som var involvert.

Det er mulig å identifisere amerikanske soldater på flere av bildene som ble sendt ut på de internasjonale bildebyråene onsdag ettermiddag.

Allerede visttil kongressmedlemmer

TV-kanalen kaller avsløringen en verdensnyhet, og vil ikke kommentere hvordan de har fått tilgang til bildene. Ifølge SBS har medlemmene av kongressen i USA sett bildene tidligere.

- Da de originale Abu Ghraib-bildene ble lekket til pressen, så fikk medlemmer av kongressen en privatvisning av bildene, inkludert de som ble publisert i «Dateline»-programmet, heter det i en uttalelse fra SBS.

Ifølge en talsmann kunne de ha vist flere enn 40 bilder, og TV-selskapet sier de stoler fullt ut på kilden som har gitt de tilgang til materialet.

- Medlemmer av kongressen ble sjokkert over disse siste bildene som viser den fullstendige galskapen i mishandlingen som har funnet sted i Abu Ghraid, skriver SBS i en pressemelding.

Denne artikkelen handler om