Historikeren Norman Cohn er død

Den britiske historikeren Norman Cohn er død, 92 år gammel. Cohn var kjent for bøker der han trakk forbindelseslinjer mellom middelalderens dommedagssekter og det 20. århundres totalitære bevegelser og folkemord.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

DØD: Den britiske historikeren Norman Cohn er død, 92 år gammel. Her fra et norgesbesøk i 1999. Foto: SCANPIX

Blant hans mest kjente verker er «Jakten på Tusenårsriket», om ytterliggående sekter i Europa i middelalderen. Han vant også stort ry for «Warrant for Genocide» («Fullmakt til Folkemord»), om den antisemittiske forfalskningen «Zions Vises Protokoller».

En av Cohns hovedteser var at nazismen og kommunismen hentet ideer fra de samme kilder i folkelig mytologi som dommedagssektene i middelalderen. I 1995 utpekte det britiske litteraturmagasinet Times Literary Supplement «Jakten på Tusenårsriket» til ett av det 20. århundres 100 mest innflytelsesrike bøker.

Norman Cohn var født i London i 1915, hans far var jødisk og hans mor katolikk. Han ble tidlig interessert i konflikten mellom ulike religiøse grupper. Han studerte klassiske og moderne språk ved universitetet i Oxford, gjorde aktiv tjeneste under andre verdenskrig og ble deretter stasjonert i Wien som etterretningsoffiser.

Personlig var Cohn en beskjeden mann som helst unngikk offentlighetens søkelys, heter det i London-avisen Daily Telegraphs nekrolog. Norman Cohn døde 31. juli, men dødsfallet ble ikke offentlig kjent før mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder