AFP: Opptil 100 fryktes døde etter jordskjelv i Kina

Et jordskjelv med styrke 6,5 har rammet det sentrale Kina. Ni personer er hittil bekreftet omkommet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Minst fem av de døde var turister på besøk i nasjonalparken Jiuzhaigou, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua. I tillegg er minst 164 personer skadet.

Kriseberedskapsmyndighetene frykter imidlertid at opptil 100 kan ha omkommet, og at opptil flere tusen kan ha blitt skadet i skjelvet som rammet Sichuan-provinsen sørvest i landet.

Skjelvet rammet klokken 21.19 tirsdag kveld lokal tid og kunne føles helt til hovedstaden Beijing 1200 kilometer unna.

En rekke boliger nær nasjonalparken Jiuzhaigou har kollapset, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua. Ifølge kinesiske myndigheter kan mer enn 130.000 boliger ha blitt påført skader.

KNUST: En bil ble hardt rammet av jordskjelvet i Kina. Foto: Sipa Xinhua

Ulike styrkemålinger

Jordskjelvet ble målt med styrke på 6,5, ifølge data fra det amerikanske jordskjelvsenteret USGS tirsdag ettermiddag. Det kinesiske jordskjelvsenteret oppgir på sin side styrken til 7,0.

De to sentrene oppgir også høyst ulik dybde på skjelvet. USGS' opplysninger viser at skjelvet ble utløst 10 kilometer under bakken, mens kinesiske myndigheter anslår dybden til 20 kilometer.

Skjelvet rammet et område rundt 280 kilometer nord for provinshovedstaden Chengdu. Dette er et område som ikke ligger langt unna stedet der et jordskjelv med styrke på 8,0 rammet i 2008. Den gang mistet 87.000 mennesker livet og rundt 375.000 ble skadd.

UD: Ingen opplysninger om at nordmenn er rammet

Kina opplever jordskjelv med jevne mellomrom, særlig i de fjellrike områdene i vest og sørvest.

I området som er rammet ligger Jiuzhaigou, en av landets nasjonalparker. Flere enn 38.000 personer besøkte det populære reisemålet tirsdag, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet opplyser at departementet ikke har indikasjoner på at noen nordmenn er rammet av jordskjelvet.

– Vi er i kontakt med ambassaden i Beijing, sier Solberg til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder