MISTET LIVET: Politimann Brian Sicknick (til venstre) ble skadet under stormingen av kongressbygget i Washington D.C. og døde senere av skadene. Foto: UNITED STATES CAPITOL POLICE HANDOUT / UNITED STATES CAPITOL POLICE

Senator hevdet feilaktig at mann var etterlyst for drap

En mann FBI etterlyser ble av en senator feilaktig beskyldt for å være etterlyst for drapet på politimannen Brian Sicknick. Flere amerikanske medier omtalte at mannen var etterlyst for dette. Det samme gjorde VG.

 • Nilas Johnsen
Publisert:

Stadig nye bevis kommer frem som viser at angrepet på Capitol Hill i forrige uke på ingen måte var et spontant opprør. Flere dager i forveien var det blitt lagt planer, både på åpne nettsider og i mer lukkede forum.

Én av dem som planla å delta i stormingen av Kongressen skriver for eksempel dette ifølge The New York Times:

«Hvis Kongressen stemmer mot folkets sanne vilje, når vi har bevis for valgfusk og korrupsjon, så ja, da bør man marsjere INN I KONGRESSEN».

Klappjakt

En annen følger opp med at Trump-tilhengere må sørge for at de folkevalgte ikke bekreftet Joe Biden som vinner av valget:

«De forlater salen på én av to måter: Døde eller etter å ha bekreftet Trump som den rette vinneren».

Se videoklippet under: Slik ble politimenn angrepet av mobben:

I hele USA foregår det nå en klappjakt på etterlyste etter stormingen. Amerikansk politi har gått ut med en omfattende base med bilder av personer de vil pågripe.

Blant 25 personer som tidligere denne uken ble pågrepet og siktet for terror var to menn som ble avbildet bærende på strips av den typen som brukes som håndjern, og som man mistenkte at ville kidnappe kongressrepresentanter.

les også

FBI advarte mot «krig» dagen før Kongress-angrep

Slettet tweet med feil

Nå har et bilde fra FBI av en skjeggete mann i en blå lue med bokstavene «CFD» på blitt offentliggjort av flere medier i USA etter at Bill Cassidy, den republikanske senatoren i Louisiana, først la ut bildet på Twitter. Han skrev:

«Det amerikanske kongresspolitiet har delt dette bildet med meg. Det er mannen som er etterlyst for avhør i forbindelse med drapet på den falne politimannen Brian Sicknick. Dersom du kjenner ham igjen, ring FBI.»

I likhet med amerikanske medier omtalte også VG mannen på bildet som etterlyst for drap på politimannen i etterkant av Cassidys melding.

Men i ettertid har Bill Cassidy tvitret på nytt. I den tweeten skriver han at kongresspolitiet har informert ham om at selv om denne personen er av interesse for politiet så er det relatert til en annen hendelse under angrepet på Kongressen. Ikke drapet på politimannen. Cassidy har derfor slettet sin første tweet.

Med bakgrunn i dette har VG valgt å endre på denne artikkelen, slik at det nå ikke lenger står at mannen er etterlyst for drap, men at senatoren feilaktig tvitret det. VG har også tatt bort bilde av mannen fra saken.

Ble angrepet av mobb

Politiet i USA har bekreftet at Brian Sicknick er den femte personen som mistet livet under opptøyene ved Kongressen.

– Betjent Sicknick ble skadet etter klammeri med demonstranter. Han returnerte til politikammeret og kollapset. Han ble fraktet til et lokalt politisykehus hvor han døde av sine skader, heter det i en uttalelse fra politiet.

Den britiske tabloidavisen Daily Mail har fått tak i en video fra opptøyene som viser hvordan mobben angriper en politimann som trolig er Brian Sicknick. Først dyttes han over ende av en av Trump-tilhengerne, før en annen mann kaster et brannslukkingsapparat mot bakhodet på politimannen.

Mannen som kaster det røde brannslukkingsapparatet er kun synlig bakfra i denne videoen.

Informasjon om planlegging av angrepet kan være sikret fra den omdiskuterte appen Parler, ettersom hackere kunne laste ned store deler av dette før kommunikasjonsplattformen ble stengt.

Det skriver flere aviser som USAToday og Business Insider.

les også

Utestengt etter Kongress-opptøyene: Dette er Parler-appen

«Det blir vilt»

Geodata fra Parler viser at brukere hadde appen slått på da de trengte dypt inn i selve kongressbygget, viser en gjennomgang gjort av Gizmodo.

Planlegging av angrepet på kongressen spores tilbake til en melding president Donald Trump la ut på Twitter den 19. desember, der han skrev:

«Stor protest i D.C. den 6. januar. Vær der, det blir vilt».

Det siste, om at det ville gå vilt for seg, ble tolket av flere brukere i ulike nettforum som en oppfordring til å bruke vold, skriver The New York Times.

Demokratene anklager Trump for å ha oppildnet til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger», da han rett før stormingen talte til sine tilhengere og oppfordret dem til å marsjere mot Kongressen.

Les alt om riksrett her: Demokratene trenger drahjelp fra 17 republikanske senatorer

Publisert:

Les også

 1. Trump advarer Demokratene: – Vær forsiktig med hva du ønsker deg

  President Donald Trump sier at grunnlovstillegget som kan avsette ham som uskikket, ikke er noen trussel mot ham.
 2. Alexandria Ocasio-Cortez om stormingen av Kongressen: – Trodde jeg skulle dø

  Kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez (31) åpner opp om de dramatiske timene under stormingen av kongressbygningen i…

Mer om

Donald Trump

Joe Biden

Flere artikler

 1. Arresterte tilhengere skylder på Donald Trump

 2. Kongress-stormere: «Drep ham med hans egen pistol»

 3. Politiet angir sine egne etter Kongress-angrepet

 4. Alene mot mobben: Én politimann mot rasende Trump-tilhengere

 5. Disse døde under stormingen av Kongressen

Fra andre aviser

 1. Justisdepartementet i USA: Kongress-inntrengere planla å fange og drepe folkevalgte

  Aftenposten
 2. En mer forsiktig Trump. To ministre har gått av. Dette har skjedd etter stormingen av Kongressen.

  Aftenposten
 3. Twitter har stengt Trumps konto permanent: – Vil finne alternative måter å nå frem på

  Bergens Tidende
 4. Trump erkjenner nederlag: – Å være deres president har vært mitt livs største ære

  Bergens Tidende
 5. Qanon: – Snart tid for det endelige oppgjøret

  Bergens Tidende
 6. Totalt kaos da Trump-tilhengere inntok Kongressen. En kvinne er blitt skutt.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no