MANGLER ALT: Ziwersheh Sefi (33) fra Afghanistan aner ikke hvordan han skal få tak i mat til sin fire år gamle datter Helen og resten av familien. Foto: Gisle Oddstad, VG

Slik ser Moria-leiren ut etter storbrannen

MORIA (VG) Det eneste familien fra Afghanistan har å spise de neste timene og dagene, er en pakke kjeks. Selv om greske myndigheter har lovet at de skal dele ut mat, vet Ziwersheh Sefi (30) fortsatt ikke hvordan han skal skaffe familiens neste måltid.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Gisle Oddstad (foto)

I Moria-leiren er fortvilelsen altoverskyggende. Flere tusen migranter er spredt over et større område etter den enorme brannen natt til onsdag.

Under kan du se hvordan leiren ser ut i dag.

Mange vandrer tilsynelatende formålsløst rundt mens de leter etter vann og noe å spise i brannruinene. Andre drar hjemmesnekrede traller med vann etter seg. Noen har klart å berge noen få eiendeler som de bærer med seg i den stekende solen.

Hvor de skal få sitt neste måltid vet de ikke.

– Vi har ingenting, bare en pakke kjeks, sier Ziwersheh Sefi (30) mens han ser ned på sin fire år gamle datter Helen. Sammen med kona og de to døtrene har han bodd i leiren i to år.

MISTET ALT: Familien Sefi fra Afghanistan har måttet flytte inn i naboens telt, men nye branner truer også denne midlertidige bolige. Foto: Gisle Oddstad

De rømte i fortvilelse fra teltet sitt som måtte gi tapt for flammene natt til onsdag. Nå har de midlertidig søkt tilflukt hos naboen sin like ved.

Men mens VG snakker med den afghanske familien begynner det å brenne kraftig, og nok en gang må familien løpe. Svart røyk velter opp mot himmelen, og brannvesenet rykker inn.

– Nå vet jeg ikke hva vi skal gjøre. I morgen har vi ikke mat, sier Ziwersheh.

Den eneste løsningen han kan komme på er å dra nærmere sjøen, men der har allerede hundrevis av andre migranter tatt seg til rette før ham.

Hvordan han skal få tak i det neste måltidet for familien på fire, vet han ikke.

Brannskadde brødre

Selv om de greske myndighetene hevder at ingen har blitt skadet i brannene, møter VG to unge brødrene fra Afghanistan som blir fraktet til sykehus med det som trolig var kraftige forbrenninger.

De to unge brødrene gråter stille mens frivillige hjelpearbeidere smører krem på brannsårene deres. Moren deres er fortvilet, men lar VG få ta bilde av sønnene i sin dypeste desperasjon.

SKADET: Den unge gutten med brannskader i ansiktet og på brystet fikk hjelp av en frivillig hjelpearbeider før han ble fraktet bort av ambulansen. Foto: Gisle Oddstad, VG

De, i likhet med tusenvis av andre migranter, har mistet det lille de hadde i flammehavet. Brødrene havnet ifølge hjelparbeiderne i en gasseksplosjon forårsaket av brannene.

Nå står bare teltstengene igjen, men de er knapt synlige bak det kraftige røykteppet som henger over store deler av leiren. Det ser ut som en bombe har gått av i et område på mange hundre meter i hver retning.

En gang huset leiren opp mot 17.000 migranter fra hele verden. Nå er det bare noen hundre igjen inne i leiren. Resten har dratt til andre deler av øya.

les også

Historiene fra marerittnatten: Slik flyktet de fra flammene i Moria

Plyndrer ruinene

– Brannen var veldig stor. Vi begynte å løpe, sier Ahmad Iafari (23) fra Afghanistan om da brannen først startet natt til onsdag.

Sammen med Fatemeh Hoseini (24) klarte de å komme seg unna storbrannen med livet i behold. De to kom fra Afghanistan via Tyrkia.

Nå plyndrer de mat og vann i brannruinene.

Noen hundre meter fra leiren har hundrevis av migranter samlet seg langs veien og i den omkringliggende olivenlunden. Der holder familien til elleve år gamle Amhadi Nazani fra Afghanistan på å steke brød på en provisorisk ovn for kvelden.

MISTER HÅPET: Amhadi Nazari (11) hadde håpet på et bedre liv i Europa sammen med familien sin fra Afghanistan. Nå står han på bar bakke. Foto: Gisle Oddstad, VG

Amhadi husker tilbake på natt til onsdag som den verste dagen i hans liv.

– Alt brant ned. Det var fryktelig. Jeg var så redd at jeg kan si at det var den verste dagen i mitt liv. Alt vi hadde har brent opp, sier han til VG.

På spørsmål om hva han hadde lyst til å gjøre med et nytt liv i Europa, forteller 11-åringen at han ville bli lege.

– Jeg vet ikke hva vår skjebne blir. Nå vil jeg dra fra denne leiren og denne øya. Vi vil dra til et sted hvor det er trygt. Vi vil ha et fint liv, et normalt liv, sier han.

VGs team på Lesvos, fotograf Gisle Oddstad og journalist Jenny-Linn Lohne.

Les også

 1. Hjelpearbeidere på Lesvos slår katastrofealarm: – Det finnes ingen løsning, ingen plan

  13.000 hjemløse i gatene uten mat og drikke, og blant dem: 35 coronasmittede, som ikke lenger er isolert.
 2. Corona-krangel skal være årsaken til Moria-brannen

  LESVOS/OSLO (VG) Ordføreren i landsbyen som ligger ved Moria-leiren sier i et intervju med VG at 70–75 prosent av leiren…
 3. Norge henter 50 asylsøkere: - Bør minst tidoble antallet

  Å hente 50 asylsøkere fra Hellas til Norge er ikke nok, mener SV og flere hjelpeorganisasjoner. «Naive Norge», sier Frp.
 4. Storbrann i flyktningleir i Hellas: – Det er en katastrofe

  Natt til onsdag har det brent i store deler av den beryktede flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos.

Mer om

 1. Moria
 2. Hellas

Flere artikler

 1. Hit har migrantene fra Moria-leiren dratt

 2. Lokalt opprør mot Moria-leiren

 3. Ahmed (22) ble kastet ut av Norge - nå er han blant Moria-migrantene

 4. Det norske kriseteamet på Lesvos: – Kaotisk, uoversiktlig og svært vanskelig

 5. Rykker inn med 200.000 coronatester

Fra andre aviser

 1. Moria-leiren ødelagt av brann

  Bergens Tidende
 2. Tusenvis av mennesker våknet på gaten i morges. Lokalbefolkningen vil ha dem vekk fra Lesbos.

  Aftenposten
 3. Den greske regjeringen anklager migranter for ildspåsettelse i Moria-leiren

  Aftenposten
 4. Moria-leiren totalskadd i nye branner

  Fædrelandsvennen
 5. Noen barn fikk med seg én leke. Andre ingen. Familiene deres har nesten ingen ting etter brannen i Moria-leiren.

  Aftenposten
 6. Moria-leiren totalskadd i nye branner

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no