BYGGER OPP: Trump sier i et intervju med Reuters at han helst skulle sett en verden fri for atomvåpen, men at når det finnes, må USA ha flest. Foto: Evan Vucci AP / NTB Scanpix

Trump vil bygge opp USAs atomvåpenarsenal

USAs president Donald Trump sier landet trenger flere atomvåpen for å sikre posisjonen som verdensleder.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det ville være vidunderlig – en drøm ville være om ingen land hadde atomvåpen. Men hvis stater skal ha atomvåpen, så skal vi være fremst i flokken, sier president Trump i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Dette er første gang Trump uttaler seg om USAs atomvåpen siden han ble innsatt som president i januar. I desember kom han med et lignende budskap, da han tvitret at USA må forsterke og utvikle sin atomvåpenkapasitet.

Les også: 12 kontroversielle Trump-tweets etter valget

– Jeg er den første til å skulle ønske at ingen hadde atomvåpen, men vi skal aldri havne bakpå sammenlignet med andre stater, selv ikke vennlige stater – vi skal aldri havne bakpå når det gjelder atomvpåen, gjentar Trump i Reuters-intervjuet.

Spicer måtte forklare

Trumps pressesekretær Sean Spicer ble under en pressekonferanse i løpet av natten bedt om å tydeliggjøre hva Trump mener om USAs atomvåpenarsenal.

– Det han var klart på var at USA ikke kommer til å gi fra seg sin overlegenhet på dette området til noen, sier Spicer.

Les også: Mexico rasende på Trumps deportasjons-politikk

– Åpenbart er det ikke det vi ønsker, men han ble spurt om andre staters økende atomvåpenlagre, og vårt mål er å opprettholde USAs dominans i verden, så hvis andre land øker kan ikke vi lene oss tilbake og tillate det, sier han.

Reuters skriver at Russland har 7000 atomstridshoder, mens USA teller 6800, ifølge Ploughshares Fund, som er en anti-atomvåpen-grupp basert i San Francisco.

Taler for CPAC fredag

President Trump skal fredag tale for den årlige konservative konferansen CPAC, som samler et stort antall republikanske politikere og konservative organisasjoner.

Visepresident Mike Pence var allerede på talestolen torsdag kveld, og forsikret forsamlingen om at Trumps løfte om å fjerne Obamacare står ved lag, skriver NBC News.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder