BAKTERIER I FERSK KYLLING: Forekomsten av campylobacter-bakterien i kylling har økt dramatisk i hele Sverige siden august i fjor. Foto: Eivind Griffith Brænde

Svenske helsemyndigheter advarer mot fersk kylling

Helsemyndighetene i Värmland på grensen til Norge, advarer mot å spise fersk kylling etter en kraftig økning i antall sykdomstilfeller det siste halvåret.

  • NTB

Antall tilfeller av sykdom som følge av campylobacter-bakterien har økt dramatisk i hele Sverige siden august i fjor, opplyser smittevernmyndighetene i Värmland , som ligger på grensen mot Østfold, Akershus og Hedmark.

Les denne: Varsler slår alarm om svensk kyllingproduksjon

Kylling er en av matvarene nordmenn handler mest av i dagligvareforretninger over grensen.

– Etter kontakt med nasjonale myndigheter er det sterk mistanke om at fersk kylling er årsaken til det økede antallet sykdomstilfeller, opplyses det.

Det understrekes samtidig at forekomsten av bakterien reduseres når kjøttet fryses. Bakterien dør nemlig ved nedfrysing.

Forbrukere tvang fram endringer: Nå kommer kyllinger uten antibiotika

Svenske helsemyndigheter har ikke grunn til å tro at sykdomstilfellene skyldes at man i Sverige plutselig har begynt å slurve med hygienen, og mener det må finnes andre årsaker til de mange nye sykdomstilfellene.

– Vi tror ikke at vi plutselig har blitt dårligere med hygienen. I stedet ser vi en sterk kobling til at vi spiser mer fersk kylling, sier smittevernoverlege Lars Blad til Nya Wermlands-Tidningen.

Helsemyndighetene råder forbrukerne til å unngå fersk kylling, eller å være ekstra nøye med hygienen hvis man likevel er nødt til å tilberede fersk kylling.

Campylobacter-bakterien kan gi alt fra mild til alvorlig sykdom med feber, brekninger, blodig diaré og magesmerter. Man kan bli smittet gjennom forurenset mat eller vann eller av smittede dyr eller fugler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder