Bombing nære ruinene

Assad-regimet med luftangrep mot IS i Palmyra

Mandag utførte syriske luftstyrker minst 15 angrep mot bygninger som er overtatt av opprørere fra Den islamske staten (IS) i byen Palmyra.

Artikkelen er over fire år gammel

Det melder aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Ifølge gruppen ble over 200 mennesker er likvidert av IS-krigere i Palmyra og andre steder øst i Homs-provinsen den siste tiden. Bilder fra IS viser at den brutale opprørsgruppen har heist sine svarte flagg over festningen i den syriske oldtidsbyen, som de tok kontroll over forrige uke.

Flere offensiver - tok nye områder

Palmyra er en ruinby fra antikken som ligger i oase i Syrias ørken ved den moderne byen Tadmur. Stedet står på UNESCOs verdensarvliste. Byen var et viktig handelsknutepunkt, og ruinene reflekterer gresk, romersk og persisk påvirkning, så vel som lokale stiler.

Ifølge AFP har Assad-regimets bombing funnet sted flere steder i Palmyra, også nære de uvurderlige ruinene.

Gjennom pinsen har en uventet sterk IS-offensiv sikret terrorgruppen stadig nye områder. Nå kontrollerer IS-krigerne alle grensestasjoner mellom Irak og Syria, og har i realiteten visket ut skillet mellom de to landene.

USA-koalisjon hjelpesløse

En uke etter at de tok den irakiske byen Ramadi rett vest for Bagdad, er regjeringsstyrkenes forsøk på å ta tilbake kontrollen av byen foreløpig mislykket. Også her har flere tusen sivile flyktet fra kampene.

LES OGSÅ: Her er områdene IS kontrollerer

IS-fremrykkingen de siste dagene er ikke bare et massivt problem for myndighetene i Syria og Irak: Den USA-ledede koalisjonen har verdens mest avanserte jagerfly, våpen, overvåkningsutstyr og droner og burde ha god oversikt over det som skjer på bakken.

Likevel fikk IS-opprørerne– utstyrt med kjøretøy og stridsvogner – bevege seg fritt gjennom åpne ørkenområder på sin vei mot både Ramadi og Palmyra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder