21 mystiske timer

Lastebilen fanget på kamera i går: Jakter lastebilsjåfør i ungarsk by

EISENSTADT (VG) Politiet finkjemmer nå den ungarske byen Kecskemét, hvor lastebilen med opptil 50 døde mennesker ble fanget på kamera i går.

 • Linn Johansen
 • Roy Freddy Andersen
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

Klokken 09 onsdag morgen befant nemlig lastebilen seg i denne ungarske byen, som ligger cirka 100 kilometer nord for grensen mellom Serbia og Ungarn – ved motorveien i retning Budapest, ifølge politiet.

På en pressekonferanse torsdag opplyste Janos Lazar, stabssjefen til statsminister Viktor Orbán, at registreringsnummeret på den ungarsk-registrerte lastebilen også kan knyttes til en rumener som bor i denne ungarske byen som ligger ved motorveien i retning Budapest.

Det skriver den østerrikske avisen Österreich.

Bakgrunn: Skrekkfunn ryster Østerrike: – Det verste massemordet siden krigen

Nå jobber politiet på spreng i byen å lete etter spor som kan lede dem til den forsvunne sjåføren og andre bakmenn.

Roy Freddy Andersen Foto: ,

– Kesckemét er stedet der varebilen først dukker opp på veikameraene. Derfor er det naturlig å søke etter vitneobservasjoner og andre spor der. Våre ungarske kolleger er nå i full gang med dette, sier Doskozil til VG.

Opptil 50 døde

Det var i 11-tiden torsdag at politiet fant opptil 50 døde mennesker i en lastebil som sto forlatt langs motorvei A4 mellom Neusiedl og Parndorf, ikke langt fra grensen mot Slovakia og Ungarn.

Politiet forteller til VG at de straks oppdaget blod som rant fra lastebilen og ikke minst den sterke lukten av døde mennesker. Været har vært varmt de siste dagene, med temperaturer over 30 grader.

Da de åpnet lasterommet ble de møtt av et skrekkelig syn.

– Ja, det var hauger med døde kropper der inne. Vi lukket igjen. Vi kunne ikke undersøke bilen i veikanten med publikum som passerte forbi. Likene bar preg av å ha ligget en stund i bilen, men vi vet ikke hvor lenge, sier polititalsmann Helmut Marban til VG.

VGTV: Politiet i Østerrike gjorde makabert funn

Fanget på kamera

En viktig avklaring for de de tekniske etterforskerne er å fastslå hvor lenge bilen har stått parkert før den ble undersøkt av politiet torsdag formiddag.

Etter observasjonen i Ungarn klokken 09 onsdag er den neste sikre observasjonen av lastebilen klokken 06 torsdag – denne gangen på østerisk side av grensen. Det bekrefter talsmann Helmut Marban for politiet i Burgenland.

Hva som har skjedd i de 21 timene mellom observasjonene, er imidlertid ukjent. Politiet sjekker nå alle kameraer ved grenseovergangen mellom Ungarn og Østerrike, samt kameraer langs motorveien A4 for å fastslå når bilen kan ha passert grensen – og når det ble parkert i veikanten.

I Ungarn blir alle biler fotografert for å undersøke om de har gyldig veibrikke i vinduet, som bevis på at kjøretøyet har betalt veiavgift. Det var et slikt kamera som fanget opp lastebilen i Kecskemet, en by som ligger cirka 100 kilometer nord for den ungarn-serbiske grensen – ved motorveien i retning Budapest.

Undersøkte ved motorveien

Da VG kom til stedet rett før klokken 14 torsdag, hadde politiet nettopp startet de tekniske undersøkelsene av den ungarsk-registrerte lastebilen.

Seks etterforskere i hvite dresser, tok bilder, undersøkte området rundt bilen og søkte etter fingeravtrykk på og inne i bilen – og sikret seg biologisk materiale som kan brukes i DNA-tester.

Lastebilen var registrert i Ungarn, men hadde reklame for slovensk kjøtt.

Flyktningkrisen 2015: Dette må du vite

Politiet er også svært interessert i veikanten der lastebilen sto parkert: De mistenker at bilen ble forlatt av føreren som da må ha stukket av til fots eller ha blitt plukket opp av en passerende bil.

Nå jobber politiet på spreng for å finne ut hva som gikk så fryktelig galt under flyktningsmuglingen gjennom Ungarn.

– Selvsagt etterforskes dette som et drap, vi holder alle muligheter åpne i etterforskningen. Vi må se etter årsaken til dødsfallene, og vi etterforsker alle omstendighetene rundt saken. Drap er selvsagt en del av etterforskningen, sier Marban til VG.

Lastebilen merket med slovakisk logistikkfirma

Den aktuelle lastebilen er merket med logoen til et slovakisk logistikkfirma. Firmaet sier at de ikke har noe med hendelsen å gjøre, ifølge Focus.

– Alle våre kjøretøyer er utstyrt med GPS, og alle er for tiden i Slovakia, sier markedsføringssjefen i firmaet til det tyske nyhetsmagasinet Focus.

FRAKTET BORT: Politiet startet umiddelbart etterforskning da de fant denne lastebilen ved motorveien ved Perndorf i Østerrike tirsdag. Ved 15.30-tiden ble den fraktet av en bergingsbil til en kjølehall i Nickelsdorf. Foto:Heinz-peter Bader,Reuters

Den aktuelle lastebilen skal i fjor ha blitt solgt sammen med flere andre kjøretøyer til forskjellige private foretak. Den nye eieren skal deretter ha solgt lastebilen videre til et ungarsk firma.
– Vi samarbeider med slovakisk politi, sier markedsføringssjefen videre.

– Vi er meget lei oss for denne tragedien, og vi vil uttrykke vår største medfølelse med familiene, sier firmaets talsmann.

Vet ikke hvor mange døde

Lastebilen står i en frysehall i Nickelsdorf, cirka to mil fra der den ble funnet.

– Vi har nå bilen i en hall der vi kan ta ut de døde kroppene og undersøke bilen videre i fred. Vi kunne ikke gjøre dette i veikanten, understreker Marban.

Lest denne?Masa (2) på flukt gjennom Europa

Under politiets pressekonferanse klokken 1800 torsdag, opplyste politiet at de ennå hverken vet hvor mange mennesker som var døde i varebilen eller om det er kvinner og barn blant de døde.

300 etterforskere fra politiet i Østerrike jobber nå på spreng for å sirkle inn sjåføren og de som har stått bak menneskesmuglingen som gikk så katastrofalt galt.

– Men vi samarbeider også svært tett med våre kolleger i Ungarn og andre land, sier politiet.

Les også

 1. Skrekkfunn ryster Østerrike: – Det verste massemordet siden krigen

  PARNDORF/OSLO (VG) Funnet av flere titalls døde flyktninger i en lastebil, som menneskesmuglere hadde hensatt langs en…
 2. Flyktninger funnet døde i lastebil i Østerrike

  PARNDORF/ OSLO (VG) Politiet er i full gang med en klappjakt på sjåføren av lastebilen hvor opptil 50 flyktninger ble…
 3. Flyktningkrisen: Balkan ber om hjelp fra EU

  Serbia og Makedonia ber om europeisk handling for å takle flyktningkrisen.
 4. Syrisk flyktning på Ungarn-grensen: – Fremtiden vi hadde sett for oss stanser her

  RÖSZKE (VG) Hundrevis av flyktninger kom onsdag morgen til grensebyen mellom Serbia og Ungarn, der det fortsatt er en…
 5. Foreldre og barn rømmer fra IS til EU: Masa (2) på flukt gjennom Europa

  IDOMENI (VG) Barbeint står to år gamle Masa fra Homs i Syria foran grensevaktene.

Mer om

 1. Østerrike
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Skrekkfunn ryster Østerrike: – Det verste massemordet siden krigen

 2. Fire barn bekreftet døde etter likfunn i Østerrike

 3. Mer enn 70 personer funnet døde i forlatt lastebil

 4. Flyktninger funnet døde i lastebil i Østerrike

 5. 16 av 71 flykninger obdusert: Flyktningene døde av kvelning

Fra andre aviser

 1. Fire barn døde i lastebil-tragedien

  Bergens Tidende
 2. Lastebilsjåfør kan ha stukket av da flyktningene døde

  Bergens Tidende
 3. Klappjakt på bulgarsk-ungarske menneskesmuglere

  Bergens Tidende
 4. 71 flyktninger funnet døde i lastebil i Østerrike

  Aftenposten
 5. Opptil 50 migranter funnet døde i Østerrike

  Aftenposten
 6. Klappjakt på mann i gul T-skjorte

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no