LEDET KLIMATOPPMØTE: Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) hadde en meglende rolle under klimaforhandlingene i Lima denne helgen. Foto:Jon Berg / Klima- Og Miljødepartementet,NTB scanpix

Sundtoft etter klimamøtet: – Nytter ikke med enkle løsninger

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) meglet 195 land i mål da klimaforhandlingene i Peru gikk mot brudd. I kjølvannet av krass kritikk mot klimaavtalen skal Sundtoft nå hjem for å snekre ferdig Norges utslippsmål.

Artikkelen er over fem år gammel

De målsettingene må være svært ambisiøse, mener en samstemt miljøbevegelse. «En skam», «kopp med tynn te», «museskritt» og «klimaavtale om nesten ingenting», var blant reaksjonene fra miljøbevegelsen etter kompromisset som ble inngått like før midnatt i Peru.

Sundtoft er tydelig på at de håpet på mer da de gikk inn i forhandlingene, men at hun er fornøyd med å ha kommet i mål. Kritikken tar hun med ro.

– Det å bygge en avtale i Paris neste år hvor alle verdens land skal bli enige, krever dialog og felles forståelse. Det nytter ikke med ensidige forhandlinger og enkle løsninger. Dette er et felles mål hvor alle skal med, sier Sundtoft til NTB.

I etterkant av avtalen blir det etterlyst tydeligere ansvar fra Norges side. Sundtoft jobber stadig med Norges utslippsmål som skal leveres til FN før første kvartal 2015. Hun vil ikke love noe ytterligere, selv etter helgens avtale.

– Det er en stor beslutning vi jobber med. Vi har sagt at vi skal være ambisiøse og bruke våre nasjonale forutsetninger for å få det til, sier Sundtoft.

Fornøyd statsminister

Statsminister Erna Solberg (H) skulle gjerne sett et sterkere utgangspunkt for en klimaavtale, men sier Norge skal spille videre på brobyggerrollen landet har fått under forhandlingene i Lima.

– Norge ønsket i utgangspunktet flere krav til informasjon om bidragene landene melder inn, men vi er godt fornøyd med at vi kom fram til et kompromiss. Vi skal bidra til at enigheten i Lima gir oss den avgjørende drahjelpen som trengs for å få i stand en sterk klimaavtale i Paris, sier statsministeren til NTB.

Misfornøyd SV-leder

Den eneste måten å ta klimaansvar på, er å handle på egen hånd, mener SV-leder Audun Lysbakken etter klimaforhandlingene i Peru.

Resultatet av klimaforhandlingene har fått svært lunke mottakelser. Teksten, som skal legge rammeverket for en ny klimaavtale neste år, har blant annet fått kritikk for å stille for få konkrete krav til utslippskutt hos hvert enkelt land.

– Enigheten i Lima viser først og fremst hvor handlingslammet verdens politikere er i møte med klimaendringene. Med så liten vilje til rask forandring går vi mot en katastrofal global oppvarming, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Han beskriver utfallet av forhandlingene som «nedslående, men ikke overraskende», og mener Norge er ett av landene som nå må gå i front.

– I mangel av en forpliktende internasjonal avtale må enkeltland ta ansvar og gå foran. Rike land som Norge må vise at det grønne skiftet er mulig. Nå kan ikke regjeringen lenger utsette norsk handling med unnskyldninger om å vente på en forpliktende global avtale, sier han.

Mer om

  1. Miljøvern

Flere artikler

  1. Grønne-Rasmus raser mot light-avtale om klima i Lima: - Norge må ta ansvar for nesten-fiasko

  2. Ny temperaturrekord i oktober

  3. Sundtoft: – Positivt klimasignal fra USA og Kina

  4. Regjeringen vil kutte norske utslipp med 40 prosent frem mot 2030

  5. Klimatoppmøtet: Norge gir etter i Paris

  6. Her starter Sundtofts klima-maraton

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder