Ekspert: – Angrepet kan være brudd på folkeretten

USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

Minst 19 personer er drept og 37 skadet etter bombeangrepet mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i Afghanistan.

 • Sverre Norberg-Schulz Hagen
 • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

Tallene bekreftes på organisasjonens egen Twitter-konto. Tolv av de drepte var ansatte ved sykeshuset, mens syv var pasienter. Tre av de drepte var barn.

Sykehuset ble bombet natt til lørdag. Leger uten Grenser opplyser ifølge NTB at bombeangrepet fortsatte i minst en halvtime etter at NATO og USA ble varslet.

Det ble tidlig klart at de kunne være et amerikansk luftangrep som har rammet sykehuset i den afghanske byen. Amerikanske styrker har støttet afghanske myndigheters kamp mot Taliban i byen denne uken.

Lørdag ettermiddag beklaget angivelig amerikanske styrker bombingen overfor Afghanistans president Ashraf Gani, opplyser nyhetsbyrået Reuters.

Men etter en stund trakk presidentens kontor uttalelsen og sa at sjefen for de amerikanske styrkene ikke hadde beklaget, men derimot gitt sine kondolanser til president Ghani.

Forsvarsminister Ash Carter sier USA er i ferd med å granske hvordan det amerikanske luftangrepet mot et sykehus i Kunduz i Afghanistan kunne skje.

– En storstilt gransking av denne tragiske hendelsen er i gang i samarbeid med afghanske myndigheter, opplyste Carter lørdag, ifølge NTB.

Les også: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Operasjonssalene ødelagt

– Sykehuset vårt ble bombet i natt klokken to afghansk tid. Sykehuset er helt eller delvis ødelagt, blant annet er operasjonssalene ødelagt. Vi prøver å få oversikt over skadene, og hvor mange som er skadet eller drept. Tallet kan stige, sa Jonas Hågensen, pressevakt i Leger uten Grenser, til VG i 16-tiden lørdag.

Ifølge Hågensen vet begge parter i konflikten godt hvor sykehuset ligger.

– Vi har delt våre koordinater med alle parter i konflikten, og dette ble gjort så sent som 29. september.

Qiamudeen, en 31 år gammel forretningsdrivende som mistet sin nabo i angrepet, forteller til AFP om det grusomme synet som møtte ham da han kom til sykehuset.

– Jeg var sjokkert, emosjonell og i tårer da jeg kom til sykehuset, sier Qiamudeen.

I BRANN: Leger uten grenses sykehus i Kunduz sto i flammer etter at det ble utsatt for et bombeangrep natt til lørdag. Foto: , Ap

Fordømmes av Røde Kors

Flyangrepet som har rammet sykehuset til Leger uten grenser i Kunduz, er et klart brudd på folkeretten, skriver Norges Røde Kors i en pressemelding.

– Syke og sårede har krav på beskyttelse. Det er derfor helt uakseptabelt hvis sykehuset til Leger uten grenser er truffet av amerikanske luftangrep, sier leder for politikk og folkerett i Norges Røde Kors, Mads Harlem.

– I henhold til Genèvekonvensjonene har sykehus krav på beskyttelse. Partene skal gjøre det som er mulig for å forsikre seg om at det er et militært mål. Ved tvil om det kan være et sivilt mål, skal angrepet innstilles, sier Harlem.

FNs høykommisær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, sier hendelsen er tragisk og utilgivelig. Han krever en omfattende granskning av angrepet.

– Alvoret i hendelsen understrekes av det faktum at et angrep mot på et sykehus, dersom det er gjennomført med viten og vilje, kan være en krigsforbrytelse, sier han.

– Kan være brudd på folkeretten

Også Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute i Oslo, mener angrepet kan være et brudd på krigens folkerett.

– Man har plikt til å sikre at angrep er rettet kun mot militære mål, og plikt til å vurdere hvilke utilsiktede skader det kan gjøre på sivile. Det gjelder også mens angrepet foregår. Får NATO beskjed underveis om at et sykehus er truffet, skal angrepet stanses umiddelbart. Hvis ikke må det være ekstremt viktige militære mål som angripes, sier Hellestveit til VG.

– Et målrettet angrep på et sykehus ville ha vært en krigsforbrytelse. Når det er snakk om følgeskader, er det mer skjønnsbaserte regler. Om Talibans operasjonelle hovedkvarter var i nærheten av dette sykehuset, kan det ha vært proporsjonalt, legger hun til.

Hun slår fast det var en feilbombing, er det er klart folkerettsbrudd om angrepet fortsetter etter at en slik melding er mottatt.

Les også: Taliban har erobret Afghanistans femte største by

– Må beklage

PRIO-direktør og Afghanistan-kjenner Kristian Berg Harpviken sa tidligere lørdag at amerikanske styrker må beklage hendelsen dersom det viste seg at de sto bak.

På den måten vil de unngå å tape informasjonskrigen med Taliban.

Han understreker at ærlighet og åpenhet er viktig i kommunikasjonen, spesielt etter hva NATO og USA har lært av tidligere håndtering av såkalt «utilsiktet skade», hvor sivile rammes av internasjonale styrker.

Les også

 1. Minst ni personer drept etter angrep mot sykehus i Afghanistan

  Minst ni personer er drept og 37 skadet etter et bombeangrep mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i…
 2. Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

  Taliban flekser militære muskler og tok en viktig symbolsk seier i erobringen av Kunduz.
 3. Afghanske styrker har gjenerobret by fra Taliban

  Ifølge afghanske myndigheter har regjeringsstyrker tatt tilbake kontrollen over provinshovedstaden Kunduz.
 4. Her kjører Taliban rundt i stjålne hjelpearbeid-biler

  Dette er bilder fra en av Afghanistans største byer i dag: Taliban-krigere som kjører rundt i sentrum i biler stjålet…
 5. Taliban har erobret Afghanistans femte største by

  Taliban har erobret provinshovedstaden Kunduz nord i Afghanistan, bekrefter en talsperson i innenriksdepartementet.

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. Minst ni personer drept etter angrep mot sykehus i Afghanistan

 2. MSF med rystende rapport fra sykehusangrep

 3. Dette gikk galt da USA bombet Leger uten grenser-sykehus

 4. Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

 5. Leger uten grenser om USAs bombeangrep i Kunduz: - Helsepersonell ble skutt fra luften mens de forsøkte å flykte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder