Sudansk konvertitt anklaget for dokumentfalsk

Den sudanske kvinnen som slapp dødsdom trass i at hun ikke ville frasi seg sin kristne tro, er anklagd for å prøve å reise fra Sudan med falske dokumenter, sier hennes advokat.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Meriam Yahia Ibrahim ble pågrepet tirsdag på flyplassen i Khartoum da hun skulle til å borde et fly ut av landet sammen med sin amerikanske mann og deres to barn, dagen etter at dødsdommen ble henlagt og hun ble sluppet fri fra fengsel.

Advokat Mohaned Mostafa sa onsdag at hun tilbrakte natten i politiets varetekt på flyplassen, og at hun er anklagd for dokumentfalsk fordi hun brukte et pass fra Sør-Sudan med et visum til USA.

Hun ble pågrepet trass i at hun og familien ble eskortert av amerikanske diplomater, sier mannen Daniel Wani.

Wani sier at de var på vei til Washington og at det ikke var noe i veien med papirene hennes.

BAKGRUNN: Gravid kvinne dømt til døden i Sudan

Kalt inn på teppet

Sudans utenriksdepartement kalte Sør-Sudans og USAs ambassadører inn på teppet for å forklare hvorfor hun hadde et sørsudansk pass og hvorfor USAs ambassade har stemplet et amerikansk visum i det.

BLE FORELDRE: Ektemannen Daniel Wani holder her Ibrahims nyfødte barn. Foto:-,Afp

Utenriksdepartementet kritiserte Sør-Sudan for å ha gitt henne pass, trass i at de visste at hun er sudansk statsborger. Samtidig kritiserte de USA for å ha hjulpet henne til å reise fra landet ved å bruke et ulovlig dokument.

– Vi er bekymret. Det er derfor vi ønsker å komme oss bort herfra så fort som mulig, sier Wani.

Straks etter at hun ble løslatt mandag, ble Ibrahim brakt til et hemmelig sted på grunn av dødstrusler hun hadde fått. Der ventet hun til hun kunne reise til flyplassen tirsdag for å reise.

Gudsfornektelse

Ibrahim ble dømt til døden i mai for gudsfornektelse for å ha konvertert til kristendommen. Hun ble også dømt til 100 piskeslag for utroskap fordi hun bodde sammen med sin kristne mann i et ekteskap den sudanske staten ikke anerkjenner.

Informasjonsminister Ahmed Bilal Osman sier at hun som sudansk statsborger skulle ha brukt et sudansk pass, noe hennes advokat sier hun ikke hadde.

– Det er hele problemet. Hun skaffet seg et utenlandsk dokument for å reise. Det hun gjorde var en ulovlig handling, sier Osman til AFP.

Sør-Sudans fungerende ambassadør i Khartoum, Kau Nak, sier imidlertid at hun har rett til sørsudansk pass fordi hennes mann og barn er sørsudanske.

Sudan aksepterer imidlertid ikke dette siden de ikke anerkjenner at muslimske kvinner gifter seg med kristne.

Kristen mor

Ibrahims far var muslim og hennes mor etiopisk ortodoks kristen, og hun vokste opp bare med moren siden faren forlot familien da hun var fem år gammel. Hun meldte seg inn i den romersk-katolske kirken kort før hun giftet seg.

Kirken sier at hun vokste opp som kristen og aldri har vært muslim.

Hun ble anmeldt til myndighetene for å ha forlatt islam av personer som hevder de er hennes slektninger. Ifølge kristne aktivister har disse angivelige brødrene truet med å drepe henne, selv om hun skulle bli frikjent.

Det vakte sterke internasjonale reaksjoner da hun ble arrestert og dømt til døden. Det siste barnet ble født mens hun satt i fengsel, der hun hadde med seg det største barnet.

Fordi hennes mann også er amerikansk statsborger, har USA engasjert seg. Onsdag sa USAs utenriksdepartements talskvinne Marie Harf at diplomater har besøkt henne hos politiet, og at USA gjør det de kan for at hun kan komme i trygghet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder